Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Urszulla 18:48, 12 gru 2014

Miło oglądać takie kolorowe zdjęcia z lata pozdrawiam
viva 18:49, 12 gru 2014

barbara_krajewska napisał(a)
I znów z wielką przyjemnością odnowiłam sobie obraz Twojego ogrodu.
Byliny na ogół znam, ale te róże sprawiają, że... ech, lepiej nie pisać!

Cieszę się, że róże które mi przysłałaś, trzymają się, a Pink Swany i White Cover kwitły do przymrozków!

Basiu, Ciebie trudno zaskoczyć byliną, dużo ich masz a wszystkie znasz

Różyczki, o których piszesz u mnie chyba też najdłużej kwitły, z okrywowych.
Pink Swany w tym roku spisała się po prostu na medal.

Nowości w moim ogrodzie z tego roku może jednak i dla Ciebie będą nowościami

Allium Nigrum i Ornithogalum Magnum
Spodobały mi się i jesienią jeszcze dokupiłam

-

-
viva 18:52, 12 gru 2014

Gocha napisał(a)
Viva coraz badziej zachwyca mnie Twój ogród. Piękne te łubiny- odkrywam je na nowo w tym roku. Ja też siałam w lecie łubiny ale chyba mieszankę , wzeszło mi parę sztuk tylko- no może około 10 szt. ale ich ngdzie nie zdążyłam posadzić na miejsce stałe. Mam nadzieję, że będę to mogła zrobić jeszcze wiosną. Te białe łubiny muszę zakupić nasionka i wysiać je- są po prostu zjawiskowe.

Pewnie, że wiosną posadzisz i powinny zakwitnąć. 10 to wcale nie tak mało "
Białe kupisz bez problemu.
viva 18:53, 12 gru 2014

Mala_Mi napisał(a)
White Cover - kopczykujesz?

Teraz już nie kopczykuje ale przez pierwsze dwa lata kopczykowałam.
Twoje są młode i radziłabym Ci w tym roku dać kopczyki.
viva 19:04, 12 gru 2014

monteverde napisał(a)
Łubiny piękne takie "tłuściutkie " a Bobby James to taki olbrzym śliczny niestety nie do mnie pozdrówka

Łubiny faktycznie tłuściutkie Jak zaczynają kwitnienie są najpiękniejsze.

Bobby fakt jest olbrzymem. Tak bardzo chciałabym aby przezimował. Jak kwitnie jest urzekający, niesamowicie pachnie owocowo.
Nie pokazywałam go w tym roku. Ty też go nie widziałaś jak byłaś.

Więc Bobby
Te trzy zdjęcia są robione każde z innej strony. Jeśli przeżyje tę zimę dostanie wysoką podporę. Pędy porosły conajmniej na 6 metrów...
Jaki potrafi być pokazywała Jasia Poziomka.

viva 19:16, 12 gru 2014

Viola napisał(a)
Vivo, mam straszne parcie na Leonardo da Vinci i Red Leonardo. Wszystko mi się w nich podoba, kolor i kształt płatków i to, że ponoć są łatwe w obsłudze. Chcę na wiosnę zakupić kilka krzaczków. Proszę doradź co byś z nimi posadziła, żeby kolory pasowały (róże, trawy i byliny). Oczywiście Leonardo w innym miejscu, a Red w innym (bo razem chyba nie pasują). Wszyscy piszą, że kolory tych dwóch odmian są trudne do ogarnięcia, nie widziałam ich na "żywo" więc nie mam pojęcia jak je dopasować i do czego. Zasadniczo nie planuję czerwonego w ogrodzie, ale dla Red Leonardo chyba zrobię wyjątek zwłaszcza, że on ponoć mało czerwony. Głównie róże, fiolety, niebieskości (granatowy), biały.

Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.
paniprzyroda 19:20, 12 gru 2014

Chyba muszę lepiej okryć White Cover w takim razie, kopczyki mają niewielkie. Boby ...ta chmura kwiatów zachwyca niesamowity jest, ale jak takiego kolosa owijać, toż to cała logistyka
viva 19:23, 12 gru 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Vivo, pamiętasz zapach róży Fantin Latour? Ja mam go do dziś w pamięci, bo był bardzo specyficzny. Taki powiedziałabym dziwny.

Ewo, pamiętam, że jest specyficzny ale nie pamiętam na tyle, by go opisać.
Viola 19:23, 12 gru 2014

viva napisał(a)

Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.

Dziękuję Vivo
viva 19:29, 12 gru 2014

paniprzyroda napisał(a)
Chyba muszę lepiej okryć White Cover w takim razie, kopczyki mają niewielkie. Boby ...ta chmura kwiatów zachwyca niesamowity jest, ale jak takiego kolosa owijać, toż to cała logistyka

Mariolu jak już mają kopczyki to wystarczy że rzucisz na nich igliwia. Z tym u Ciebie chyba nie ma problemu.

Boby nie będzie okryty, to nie jest możliwe. Ma zabezpieczony tylko dół aby całkiem nie przepadł. Dlatego mam takie wielkie marzenie o łagodnej zimie
Oprócz takiej masy kwiatów raczy nas niesamowicie przyjemnym zapachem, pszczoły uwielbiają go.