Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 16:25, 03 gru 2014

Mirella napisał(a)

Buziaki, mam ogromy sentyment do Gdańska( mimo że zostałam w nim okradziona),kocham to miasto za wszystko.

To mnie zrozumiesz, bo mam wielki sentyment do Krakowa Bardzo dużo miłych chwil tam spędziłam z bardzo miłymi ludźmi

To przykre z tą kradzieżą
Ewa777 10:28, 06 gru 2014

Musze kleić do siebie

Rench napisał(a)
Dla zainteresowanych opryskami
Wyczytałam , że czarną plamistość liści można także zwalczać
naturalnym sposobem, stosując roztwór z sody oczyszczonej.
Ćwierć łyżeczki sody rozpuszczamy w litrze letniej wody. Dodajemy 3–4 krople oleju, dokładnie wstrząsamy spryskiwaczem i rozprowadzamy na roślinie.
Taki oprysk wykonuje się co 2 tygodnie. Oprócz zarodników grzyba podobno niszczy także mszyce.
Podobno jest skuteczny
jula81 18:28, 08 gru 2014

No storczki u Ciebie cudaśne som i nie zachwalam już

U mnie też kwitną kupione promocyjnie w liroju - kosztowały 60 zł i na wyprzedaży po 30zł czteropędowe omdlane i biedne a ja je podsiliłam i podlałam w domu i się podniosły do dziś kwiat nie opadł Poprostu je zabiedzili i ciach na promocję dali ku mojej uciesze takie królewskie piękności
yolka 09:34, 09 gru 2014

Przybiegłam do Ciebie z Ogródka Iwony, gdzie wyczyta łam, że robisz pyszna zupe rybną, poproszę o przepis. Kiedyś miałam okazje jeść coś jakby tatar z dorsza. może znasz jakis dobry przepis. W wolnej chwili zapisuje sie na ogladanie Twojego ogrodu. Pozdrawiam
lojalna_ 10:25, 09 gru 2014

Ewciu zupe rybna robił moj dziadek i nikt po nim juz sie nie odwazył....dobra kucharka z Ciebie

Jak przygotowania swiateczne ?
Ewa777 22:09, 09 gru 2014

Przepis na zupę rybną dostałam od znajomych, którzy prowadzą smażalnię ryb Nie wiem, czy dokładnie robię tak jak oni, bo przekaz był ustny i gotuję tak jak zapamiętałam
Zupa jest pyszniejsza, gdy użyje się kilku gatunków ryb (im więcej tym lepiej)
Składniki:
2-3kg ryb różnych (łosoś, dorsz, flądra, czerniak, itp.)
włoszczyzna
kilka ziemniaków
cytryna
dużo koperku
sól, pieprz
liść laurowy
bazylia

Obraną włoszczyznę, ziemniaki kroję i zalewam wrzątkiem. Dodaję bazylię i liść laurowy. Rybę kroję na dość duże kawałki (3cmx3cm), wyjmuję ości, wrzucam do wywaru. Cytrynę obieram ze skórki, wyciskam sok. Do zupy wrzucam cytrynę, skórkę i sok. Gotować około 30-40 minut. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić pokrojony koperek. Skórkę z cytryny wyjąć (zupa gorzknieje jak długo w niej poleży). Zupa lepiej smakuje na drugi dzień
Ewa777 22:11, 09 gru 2014

jula81 napisał(a)
No storczki u Ciebie cudaśne som i nie zachwalam już

U mnie też kwitną kupione promocyjnie w liroju - kosztowały 60 zł i na wyprzedaży po 30zł czteropędowe omdlane i biedne a ja je podsiliłam i podlałam w domu i się podniosły do dziś kwiat nie opadł Poprostu je zabiedzili i ciach na promocję dali ku mojej uciesze takie królewskie piękności

Fajnie trafić na takie promocje. Latem też kupiłam dwa wysuszone storczyki w obi za super cenę. U nas odżyły, ale jeszcze nie kwitły.
Ewa777 22:14, 09 gru 2014

lojalna_ napisał(a)
Ewciu zupe rybna robił moj dziadek i nikt po nim juz sie nie odwazył....dobra kucharka z Ciebie

Jak przygotowania swiateczne ?

Kupiłam już kilka prezentów. Nie mogę się doczekać, kiedy będę tworzyć ozdoby. Ale ciągle brakuje mi czasu. Już w ten weekend miałam plan zabrać się za nie, ale wyszło, że spędziłam go bardzo towarzysko. Też było fajnie
Ewa777 18:48, 12 gru 2014

Wczoraj zrobiłam kilka zdjęć na Długiej. Robiłam komórką, więc jakość taka sobie.

gierczusia 12:53, 14 gru 2014

Ewka poczytałam o Twoim sentymencie do Karkowa.. Jakie to fajne..ja zaś kocham Gdanśk ta zabudowa centrum , ten klimat..zawsze u mnie wywołują miły dreszcz

Ściskam mocno

Ps..u mnie odda na czarna plamistość nie zadziała niestety