Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 21:10, 05 lis 2013

Do góry
alinak napisał(a)

Witaj Ola .prześledziłam wątek od początku i od razu zaczynam nudzić , bo już widzę jak te rabaty będą wyglądać za dwa góra trzy lata .

miscant wygląda że chiński , więc powinna być tylko jedna sztuka ( ten z tyłu na środku ) resztę koniecznie wysadź .
bergenie wsadź na rabatę gdzie jest tak mało słońca a tu zostaw tylko houtunię ( tułacza ) on jest niemiłosiernie ekspansywny , zarośnie wszystko . ale sam fajnie będzie wyglądał .
na miejsce tych bocznych miscantów możesz wsadzić miscant morning light . będzie mniejszy troszkę ( do 1 m) i z tyłu zostaw na razie tawułkę arendsa ,rozmnóż ją na wiosnę na 4-5 szt i posadź nie symetrycznie . red baron tu się całkowicie gubi , przesadź go do ...np iglaków karłowych . houtunię posadź na całej długości rabaty . ja natomiast zmieniłabym tawułki na żółte dwa berberysy karłowe

możesz nudzić
akurat jeżeli chodzi o ta rabatę to te miskany(olbrzymie) posadziłam z premedytacja bo zależało mi na szybkim efekcie i od początku liczyłam się z tym, że po paru latach te boczne będę musiała usunąć i jak będzie miejsce to czymś je zastąpie. Plan też był taki, że bergenie i tułacza zmuszam do wojny, wygra ta roślinka, której tam będzie lepiej a drugą usunę. Red baron fajnie wygląda jak już tawuła przekiwta więc narazie też go tam zostawie dopóki miskant go nie pochłonie. Powiem szczerze, że jest to jedyna rabata, która cieszy oko od początku a jest na tyle mała, że mogę sobie tam dubać z przyjemnością i wezmę sobie Twoje rady do serca ale jeszcze przez nastepny sezon zostawie tak jak jest, zobaczymy jak to wszystko będzie się prezentować. Z czystej próżności zależało mi, żeby chociaż jeden kąt był ''skończony'' i od początku wypchany bo pachy
Pokażę nasz ogród 19:58, 04 lis 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)
Asiu, ale Ty masz piękne trawy, świetnie komponują się z innymi krzewami. Oj, kiedy moje tak urosną?

Donia, większość traw sadzona zeszłej jesieni . Kilkuletni jest tylko miskant złoty pod ganeczkiem
Ogród z platanem. 17:50, 04 lis 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Miskant 'Grosse Fontane' stara się zachwycić kwiatostanami.

Stara się? Przeca zachwyca !! Napisz cos proszę o tej trawie , może do mnie będzie się nadawać. Jest cudna.
Pomysł na ogród 17:26, 03 lis 2013

Do góry
plan jest taki:

rośliny :
1. pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius) 'Luteus'
2. miskant (Miscanthus sinensis) 'Punktchen'
3. miskant (Miscanthus sinensis) 'Sioux'
4. perowskia łobodolistna (Perovskia)
5. rozchodnik (Sedum) 'Herbstfreude'
6. jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea)
7. trawa pampasowa (Cortaderia selloana)

poszukuję iglaka widocznego po prawej skrajnej stronie
takiego który nie będzie wyższy niż powiedzmy 2 m
może Jałowiec chiński Obelisk Juniperus chinensis Obelisk
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:53, 02 lis 2013

Do góry
Tak miskant , ale to ten cukrowy , rozłogowo idący i zapychający ogród, no wie wiem czy go tak naprawdę chcesz, ale kłosy ma piękne teraz to w nim się kocham, ale jutro to nie wiem czy ta miłość się utrzyma
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:34, 02 lis 2013

Do góry
Agacia, ta trzecia trawka z miotełkami to miskant? Czy takiej szczepa byś mi przyniosła?
Co z tym ogródeczkiem począć 18:56, 29 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Ewa farciaro u mnie żaden miskant jeszcze nie zakwitł...

U mnie tyż nie
Pomysł na ogród 16:37, 29 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Bo w pierwszym sezonie rośnie wolno, na drugi kwitnie, a potem tak pędzi rozłogami, że jeszcze będziesz chciała ograniczać

chciał

jeśli to rzeczywiście miskant cukrowy - to jest to roślina bardzo ekspansywna
i jak przeczytałem powinna rosnąć ograniczona pojemnikiem czy wiadrem
już na wiosnę dokonując jego podziału - czy tez rozsady zaaplikuję mu takie rozwiązanie przy tej okazji dostanie nawozu i kompostu
Pomysł na ogród 16:17, 29 paź 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Trawa z kwiatostanem, to chyba miskant cukrowy
dla porównania wklejam fotkę mojego, wydaje się, ze identyczny kwiatostan i pokrój
pozdrawiam, a ta druga trudno rzec, toż coś z miskantów

witaj serdecznie u mnie
i dziękuję za szybką odpowiedź

masz rację co do pierwszej trawy - jest identyczna do Twojej
chciałbym ją rozmnożyć - chociaż zastanawiam się czy jeszcze z rok jej nie dać spokoju
w zeszłym sezonie nie rosła tak okazale i wysoko
Pomysł na ogród 16:06, 29 paź 2013

Do góry
Trawa z kwiatostanem, to chyba miskant cukrowy
dla porównania wklejam fotkę mojego, wydaje się, ze identyczny kwiatostan i pokrój
pozdrawiam, a ta druga trudno rzec, toż coś z miskantów
Ogródek Anity 15:30, 29 paź 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
ciurkadło cudne! i jaka ładna trawka!! pozdrawiam!!

Trawowisko powstało w tym roku, więc trawki jeszcze nie są okazałe...mam nadzieję, że w przyszłym roku pokażą na co je stać!
Marzy mi się miskant ten gigant, zebrinus....ale ....gdzie go wcisnąć!? Powinien wszak być wyeksponowany! Chyba nowa rabatka powstanie w przyszłym roku.....hmmmmm....już planuję ....
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:14, 29 paź 2013

Do góry
w końcu podrosły trawki, czy dadzą radę zimą?

miskant cukrowy od Roberta jest piękny, za rok już spory chyba? będzie'

oj te liriope tak powoli rosną, ponoc potem ruszają z kopyta, bardzo czekam na to

goździki miniatury nadal kwitną i macierzanka też
Co z tym ogródeczkiem począć 22:44, 28 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Farciara to moje drugie imię
Co z tym ogródeczkiem począć 22:41, 28 paź 2013

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:50, 28 paź 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Aniu, to ja przpraszam, bo to ja jestem niezwykle ciężki przypadek Czasem mam ochotę dać ogłoszenie - na mniej skomplikowany charakter sie zamienię...))))

oj dobre to

dla ciebie Krysiu trawki i inszości

miskant Ml ciut podrósł, ale w przyszłym roku będzie dopiero pokaz
mury gołe, winobluszcz zgubił liście

hakone powoli kończy żywot, ale za to za rok będą mega wielkie, już w tym roku cieszyły...i owoce winobluszczu

moja już brązowieje, na jesień ucinam do ziemi, kto ma, proszę zrobić tak samo
i trawa NN, jeszcze nie kwitła, więc nadal nie wiem, co to, ale cudnie fioletowieje
Ogród mały, ale pojemny;) 17:55, 27 paź 2013

Do góry
Jolu jutro zrobie zdjęcie z bliska dla Ciebie- ta żurawka to Venus..

Gabrysiu dzięki nareszcie w moim wątku coś sie zaczyna dziać jeszcze troche i zaczne wstawiać zdjęcia z ogrodu za domem jak ruszą prace.

Kasiu moja siostra ciągle narzeka że dla niej brakuje mi czasu dobrze mieć starszą siostre a dwie jeszce lepiej hehe a ta trawka to miskant 'morning light' wyciąłem jej kwiatostany bo mnie sie nie podobają.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:42, 23 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gosiu, dzięki za odwiedzinki u mnie. Ta trawa, o którą pytałaś to miskant Gracillimus. Pozdrawiam

Dzieki za info, tak mysłałam że to któryś z miskantów.

Ogród w skali mikro :) 21:04, 22 paź 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)

Żeby jeszcze " dorobić " żywopłot ??.... Noo tak myślę ,że jednak tak.. Za kulą trzmielinową jest posadzony miskant zebrinus ,żeby zrobił tło i kontrast... Ale jeszcze jeden gazon jest prawie wolny , bo tam jest wiecznie wymarzająca trzmielina

Tak, tam się prosi jeszcze jeden.
Ogród w skali mikro :) 21:00, 22 paź 2013

Do góry
Bea napisał(a)
Ela, a będziesz jeszcze dosadzać ciska po prawej stronie?

Żeby jeszcze " dorobić " żywopłot ??.... Noo tak myślę ,że jednak tak.. Za kulą trzmielinową jest posadzony miskant zebrinus ,żeby zrobił tło i kontrast... Ale jeszcze jeden gazon jest prawie wolny , bo tam jest wiecznie wymarzająca trzmielina
Ogród w skali mikro :) 20:28, 22 paź 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ja bym poszła w srebro i bordo, czyli trzmieliny na pniu srebrne, jeszcze jedna (trzecia) trzmielina z lewej, zaraz obok tej, która tam jest. Do tego turzyca frost curls - srebrna, z przodu przed nią konwalnik - bosko będzie. A buksiki masz w pozostałej częśći ogrodu? bo jesli nie, to może miniaturowe dwie kosodrzewiny (będzie nawiązanie do rosnącej kosodrzewiny na murku z prawej) zamiast bukszpanów?

Ooooo... Zmiana koncepcji kolorystycznej .,,,

Hmmmmm....jest tylko malusi problem...Tam nie ma trzmieliny Aguś.. Czy mialaś na myśli te dwie z projektu ???.... Bo ja chciałam dwie z racji tego ,że ten kiścień miał byc tak pośrodku....Po lewej na rabacie jest bok purpurea pandula , malusi mojego wzrostu tzn ok 165 cm a za nim rośnie Miskant morning light...

Rzeczywiście nie mam buksików w ogrodzie ...i dlatego myślę ,że zastąpienie go kosodrzewiną , która jest już w kilku miejscach to jest rewelacyjna koncepcja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies