Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ani ogród dla leniwych 08:49, 26 lis 2014

Do góry
muza napisał(a)
I prośba o instruktaż bo mi chorują świerki srebrne , wiem posadzone były za gęsto rosły pięknie a tego lata zobaczcie sta n wczoraj . Jak im pomóc ......
Widok ogólny
I z bliska chorowitki

Współczuję Ci stanu w jakim znalazły się twoje świerki, ja mam żywopłot z tych świerków i rosną zdrowo, posadzone są w spadku terenu i jeszcze częściej, ja tnę umiarkowanie co roku, w celu ich zagęszczania i mają raczej sucho.

Aniu brązowienie i pojawienie się rdzy na igłach może być spowodowane przez różne patogeny grzybowe, wywołane zbyt wilgotnym podłożem, duże opady, mokra wiosna i lato, trzeba sprawdzać poziom wody w gruncie, a porażone gałązki usuwać i starać się wyzbierać opadłe igły.

Mam nadzieję, że to jeszcze nie fytoftoroza, to choroba powodująca zamieranie pędów, przed twoimi świerkami zima, o tej porze roku, już nic nie zrobisz, ale wiosną możesz spróbować walczyć, środkami ochrony roślin przeciwko brązowieniu igieł i fytoftorozie np:
Aliette, Amistar, Topsin, Bayleton, Previcur, Score,
Kiedyś będzie tu ogród 08:47, 26 lis 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
I pytaj na forum o każdy szczegół

Oooo, na pewno skorzystam. Jeszcze będziecie mnie mieli dość.

Dzięki Mariuszu za fotki. Od dwóch dni gapię się w nie cały czas i tak naprawdę dopiero teraz dociera do mnie ile trzeba materiału na ten staw. I przede wszystkim, żeby cieszył wyglądem przez długie lata teraz trzeba robić z głową.
Właśnie jadę się dowiedzieć ile za takie pale liczyliby sobie w mojej okolicy.
Kiedyś będzie tu ogród 08:11, 26 lis 2014

Do góry
I jeszcze jedna fotka, usypana wyspa wzmocniona palami. zawsze cos tam podpatrzysz , to stan po obniżeniu poziomu wody

Moja codzienność - ogród Oli 07:44, 26 lis 2014

Do góry
Ola gratulacje na 400. Dalszych pięknych stron życzę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:32, 26 lis 2014

Do góry
Małgosik i Popcarol - chyba zdecyduję się na te cisy, już rozmawiałam w domu na temat takiej inwestycji. Stwierdziliśmy, że to co za oknem jest na tyle ważne, że nie będą to zmarnowane pieniądze. Czyli mamy tło obrazu - cisy (chyba jednak kupię Hicksi, poprowadzę je bardziej wszerz, na płasko. Na tym tle coś w stylu rabat szefowej forum (bardzo podoba mi się ich oszczędność kolorów i wygląd zimą.
Muszę jeszcze policzyć, jak wysoko mogę wypuścić te cisy, aby zimą pozwoliły słońcu wpadać do okna. Myślę, że 2m co najmniej.

miałam dorzucić zdjęcia, jakieś znalazłam:
tu jakieś dwa lata temu:

(jest tak wąsko, ponieważ jest dużą różnica poziomów terenu - rabata jest na murku)

oto, jak ważny jest ten widok z domu:

Ranczo Edy 07:14, 26 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Zdrówko Wspaniałych gości

Aaaa!! zdrówka i wspaniałosci ogrodowych, które mam nadzieje długo ogladać
Działka wkoło Lubczyka :) 04:51, 26 lis 2014

Do góry
Kasiu , ja bywam tutaj cichaczem , a teraz trafiłam w imieniny Twoje. Więc kwiatucha wysyłam I super zmiany zobaczyłam , pod tak troskliwa opieką roślinki rosną jak na drożdżach. Widać , że to nie "ogród dla leniwych" a płot super , wy sami go stawiacie? Szacun ! No więc będę kibicować ogrodowi twojemu , pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 04:08, 26 lis 2014

Do góry
Witaj Miła, dziękuje że mnie odwiedziłaś. Jak widzisz, trochę się zasiedeziałem ale jest tu tak pięknie, że nie śpieszno mi z powrotem. Już przeżyłem tu drugie Indian Sumer, coś pięknego taka jesień. Jeszcze planuje jedną zaliczyć i za rok wrócić. Już dużo zwiedziłem, prawie w każdy weekend gdzieś ruszałem w plener. Mam tysiące zdjęć i setki filmów. Życzę Ci siły i nowych pomysłów ogrodowych. Pozdrówka przesyłam.
Kiedyś będzie tu ogród 01:13, 26 lis 2014

Do góry
Mariuszu baaaardzo ci dziękuję. Co do wypompowania wody to dałoby radę, OSP by pomogła, tylko problem gdzie. O ile poziom wody by się nie podniósł więcej, to jeszcze by człek coś wymyślił, przy wysokim poziomie- nie ma szans.
Miałam cichą nadzieję, że uda się zrobić choć tą najniższą półkę. No chyba, że do przyszłego weekendu da radę kupić w okolicy pale po rozsądnej cenie. A trochę tego będzie potrzeba.
Trochę to się odbywa na zasadzie tak źle, a tak niedobrze. Czekanie do wiosny z faszynowaniem ma ten ogromny plus, że będzie czas na przyszykowanie materiału i spokojną pracę... jeśli -i tu duży minus- da radę wypompować wodę (a na to szanse są niewielkie).
No cóż, pewnych rzeczy człowiek nie przeskoczy.

Trafiłam na odcinek Mai w ogrodzie z pięknym stawem bez folii. http://majawogrodzie.tvn.pl/184,Naturalne-stawy-odc-470,odcinek.html
Marzenie....

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 00:53, 26 lis 2014

Do góry
Zasiedziałam się dzisiaj, Dobrej nocy, kochani rodacy.

Ogród przydomowy - Hosty 00:20, 26 lis 2014

Do góry
Zastanawiam się czy nie zdjąć trawnika przed drewutnią rozłożyć tkaninę i wysyłać kamienie, pewnie wiosną trawa odbije bo teraz nie jest za ładna przecież w lato nie będę jej deptał taczką z drewnem sam nie wiem?

Co się stało kwiatom ... 23:50, 25 lis 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Róże, róże i jeszcze raz róże...
"odgrzewane kotlety" kto to lubi?

Odgrzewanych kotletów nie lubię, ale na Twoje róże mogę patrzeć i patrzeć. Kiedy oglądałam Twoje zielone wspomnienia z lata to od razu zrobiło mi się cieplej, och jak ja nie lubie zimy.
Ranczo Edy 23:40, 25 lis 2014
Do góry
Edytko, dla Ciebie 4 lawendy na czwartą setkę!

Co się stało kwiatom ... 23:40, 25 lis 2014

Do góry
Róże, róże i jeszcze raz róże...
"odgrzewane kotlety" kto to lubi?

Ogródek Ewy 23:37, 25 lis 2014

Do góry
Olili napisał(a)

Po prostu cudowne...a podkład tej buźki to miałaś naszkicowany czy Ty to tak z wyobraźni..???????

To jest haft tzw. liczony. Wzór jest na papierze, wygląda tak.

Potem krzyżyk po krzyżyku, linijkę po linijce przenoszę na czystą, białą kanwę. Nitką zaznaczam sobie kratki 10/10, aby łatwiej mi było liczyć.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:34, 25 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Czego tam nie było!
Berberys,dzika róża, rajskie jabłuszka, pigwowce- Wszystko poszło do słoików na zimowe witaminki.Zalane syropem cukrowymi zapasteryzowane.
U sąsiadki leżałoby na ziemi i gniło, a u mnie - wykorzystam zimą na poprawę kondycji. Swojej i domowników.

Ale ciekawe przetwory. Haniu, robiłaś to już kiedyś czy pierwszy raz? Jak smakują takie witaminki?
Działka wkoło Lubczyka :) 23:31, 25 lis 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu wszystkiego dobrego w tym pięknym dniu

Z całego serca dziękuję
Działka wkoło Lubczyka :) 23:29, 25 lis 2014

Do góry
an_tre napisał(a)
Kasiu imieninowego kwiatuszka zostawiam razem z najpiękniejszymi życzeniami

Dziękuję za piękne życzenia i pięknego kwiatka
Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 23:22, 25 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Mirelko Ty nawet w nazwie wątku masz zapisana tą miłośc do ogrodu, to wspaniałe jeśli sie go kocha bo dużo więcej sie zyskuje niż wkłada . Pozdrawiam serdecznie.

Nic dodać , nic ująć.....wzruszyłam się ..
Bożenko...dziękuję że jesteś...
Cieszy mnie to co mam, a mam naprawdę garstkę szczęścia

Wspaniałych chwil w Ogrodzie i z Nami

Działka wkoło Lubczyka :) 23:17, 25 lis 2014

Do góry
Kasiu wszystkiego dobrego w tym pięknym dniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies