Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mała Eleczka 12:27, 22 wrz 2014

Do góry
bleebla napisał(a)

Mnie bardziej kusi przestawienie kulki bukszpanowej nad którą jest miłorząb do przodu

edit: Czosnki to oczywiście mus musowaty

Mała Eleczka 12:27, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Szarloty się najadłam, siłę mam, pomagać lubię .

Zgadza się, w trawie mogłoby coś być, jestem za czosnkami.

Dobrze wiedzieć, zwabie Cię następnym razem szarlotką

Mówisz i masz:
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:24, 22 wrz 2014

Do góry
Jazzy-

Wiesz z tym parzeniem herbaty wg tradycyjnego ceremoniału japońskiego - to jeszcze nie dotarłem na tak wysoki a zarazem wysublimowany poziom umiejętności ale gdy się zagłębiłem poznając troszkę wiedzę w tym temacie - no to jest mistrzostwo i sztuka obwarowana zbiorem różnych kanonów przygotowywania tego specyficznego napoju. Zaś ceremonia parzenia herbaty nazywa się CHANOYU i osoba - a przeważnie w Japonii prym wiodą kobiety które się tym zajmują - mają olbrzymi status oraz tytuł Sensej. Co do mnie no też to zdarza mi się pić w mym Cashitsu i degustować wysublimowane w smaki herbat ot tak dla relaxu (i może przez to że mam w okolicy gdzie mieszkam dobrze zaopatrzony sklepik w różne herbaty). Ale jak trzeba to i tradycyjną z "prądem" dla kurażu też piję. Dorzucam fotkę a na niej kadr z krzewem i owocami Goji z ogrodu, suszone wrzucam po parę ziarenek do filiżanki zwykłej herbaty, powiem Ci efekt aromatu oraz smaku herbaty wręcz powalający - spróbuj, polecam.

więcej na ten temat ceremonii japońskiej parzenia herbaty polecam tutaj:

http://www.obliczakultury.pl/publicystyka/obyczaje-swiata/1321-japonska-ceremonia-parzenia-herbaty

pozdrawiam

Mała Eleczka 12:23, 22 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Jagoda jak już nosimy te kulki we dwie to może przeniesiemy tą wiklinową?

Podsadzimy je czosnkami?

Mnie bardziej kusi przestawienie kulki bukszpanowej nad którą jest miłorząb do przodu

edit: Czosnki to oczywiście mus musowaty
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:22, 22 wrz 2014

Do góry
W słońcu i w cieniu, ale chyba to ta sama żurawka, jednak
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:20, 22 wrz 2014

Do góry
Jedyne Prairie Fire i podobna, które przetrwały zimę:

Fasola, chyba ma jeszcze szanse? i nowy miskant kupowany przez Bożenkę

finito. miłego dnia!
Mała Eleczka 12:19, 22 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
A tu by jakaś kulka nie pasowała? Na zdjęciach nie widać dobrze, a z mojego jakaś miniaturka się zrobiła .

Fajnie wyszło, dobrze, że ML dałaś w 3 miejscach, będzie pięknie z nim .

Jagódko tam ma być ekran z cisa i gracki, żeby zasłonić bardachę tymczasowo. Gdyby nie to na pewno skorzystałabym z Twojej podpowiedzi.
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:19, 22 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

No mi akurat na każde pytanie odpowiadasz i pomagasz Więc jesteś niezastąpiona, bo nie muszę wszędzie latać, szukać i pytać

Dziękuję
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:17, 22 wrz 2014

Do góry
Róże

Rozplenica - mutant

Pastella

Stadt Rom i Mozart

Szekspir i NN z Leroy
Zielonym do góry... 12:12, 22 wrz 2014

Do góry
waldek727 napisał(a)
Krakus.
Czy masz już w głowie sprecyzowany pomysł na swój przyszły ogród? Napisz nam jakie ogrody Ci się podobają i w jakim czułbyś się najlepiej. Oczywiście musisz również uwzględnić preferencje małżonki oraz przeznaczyć część ogrodu dla dzieci.
Wiedząc do jakiego stylu będziesz zmierzał łatwiej nam wszystkim będzie gawędzić o ogrodach przy okazji zbliżając się do obranego przez Ciebie celu.

no z określeniem jaki styl ogrodu chcę mieć to będzie trudno bo nie znam stylów najłatwiej to bym powiedział, że ogrodowiskowy. Na pewno nie będzie to jeden styl bo duza działka i chcę podzielić na jakieś strefy (linia rabat bardzo bardzo orientacyjna):

1. Przy wjeździe formalnie - raczej zimo zielono i wiosną pissardi będą kwitnąć. Troche trawek dorzucę jak Danusia sugerowała

2. tu "wejście" do ogrodu chce zrobić..taki busz

3. strefa rekreacyjno wypoczynkowa...mojej Ż podobają sie wiejskie ogrody więc dojście do wspólnego stanowiska będzie cieżkie.

Poniżej Fot co gdzie i jak 2 kratki=1m Tu wychodzi mało czytelnie ale przy planowaniu mniej więcej proporcje się przydają
Mała Eleczka 12:08, 22 wrz 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
Ewcia pięknie narysowała... mi to ustawienie podoba się najbardziej. Wcześniejsze wersje dla mnie raz za ciasno, raz za bardzo porozrzucane.

Ostatnie super.
a co to za trawki żółte?

a kulki wiklinowe też mi jakoś nie pasują...

Zółta trawka to carex everillo. (ona normalnie jest limonkowa, no cóż jesień)
Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale wczoraj zamieszanie było

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:08, 22 wrz 2014

Do góry
Zastanawiam się czy nowa żurawka to nie ta sama którą mam w dużej ilości, ale w cieniu???

i nowa:

Nowa mała Anabelka - 3 zł w Skierniewicach i ciemiernik kupowany na giełdzie w Tychach przez moją Mamę

Pięknotka Bodiniera i nowa hakone all gold, za nią nowy iglaczek NN (z netto)

Ubiegłoroczna Apricot Graham Thomas
Mata przeciw chwastom 12:06, 22 wrz 2014

Do góry
To i ja chciałabym dodać swoje doświadczenia.
Doświadczenie ogrodnicze zaczęłam zbierać w tym sezonie, więc nawet nie powiedziałabym, że raczkuję, a pełzam.

Pod drzewami zajrzałam pod włókninę. I zerwałam ją natychmiast. Oto co znalazłam:
grzyby (w zeszłym roku znalazłam pod tymi drzewami prawdziwka, więc to może one?)

pleśń

korzenie brzóz na wierzchu

korzenie host na wierzchu

Aż poszłam po aparat, żeby Wam pokazać.
Włóknina była aż przyklejona do podłoża.
Zerwałam. I znalazła się tu

Barwinki korzenie miały na wierzchu

Hortka i jej ponad metrowe korzenie

Nie trzeba być wielkim ogrodnikiem, żeby to dostrzec moim skromnym zdaniem.
Przyznam, że jak ją kładłam przemknęło mi przez myśl, że jeśli chwasty się nie przebiją to jak rośliny mają się rozrastać. Przecież nie da się ich ukierunkować tylko na wyciętą mniejszą lub większą dziurę.
Ale wtedy dałam się nabrać na slogan "Jedzmy g..., miliony much nie mogą się mylić". Mam jeszcze dwie nietknięte rolki w garażu i nawet na same chwasty na nieosadzonych rabat jej nie użyję.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:05, 22 wrz 2014

Do góry
Zawilce, uwielbiam, większość tegoroczna

Siewki rozplenicy

Nowa żurawka, za nią carex (ładnie rośnie tylko w słońcu, 2 zabiedzone z cienia oddałam Bożence, na pewno u niej będą ładniejsze i ogrodowa hortensja

Jarzmianka i nowa żurawka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:04, 22 wrz 2014

Do góry
wiolka napisał(a)
co sadzicie o tym zestawieniu?

Bardzo podoba mi się tło, lubię takie murki ceglane .
Można dodać jakiś bordowy akcent.
Ogród to życie 12:01, 22 wrz 2014

Do góry
Snieg z wjazdu będzie tam odwalany. Tu jeszcze mam takie stare zdjęcie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:00, 22 wrz 2014

Do góry
Trochę fotek z dzisiejszego poranka:

Winogronka ciemne i jasne

The Fairy Pink i zwykła

White Cover i ukryta werbenka

Czy taki odrost na pieńku buka szczepionego, czerwonego, chyba powinnam odciąć?? Proso mus przesadzić, albo oliwnika wywalić - może na jesień

Ubiegłoroczne żurawiska poszalały
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 11:55, 22 wrz 2014

Do góry
A to hortensje Limeleiht sadzone zeszłej jesieni, które mają z tymi nowymi stworzyć pięęęękny szpaler.

Pewnie już w tym roku byłyby jeszcze większe, ale straciły część pędów, które stały się nowymi sadzonkami

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:52, 22 wrz 2014

Do góry
co sadzicie o tym zestawieniu?
Ogródek Ewy 11:49, 22 wrz 2014

Do góry
Nallar napisał(a)

Miło że zaglądasz. Popiół a raczej jego właściwości odkryłam zupełnie przypadkiem, ale skoro się sprawdził......
Kiedyś słyszałam o przepisie na konfiturki z czekoladą ale pamięć już nie ta i przepis odpłynął w zapomnienie.
Kilka dni temu zabrałam się za owoce mojego pigwowca, obrodził tak obficie że musiałam z nim coś zrobić, szkoda zmarnować tyle dobra.
Z części dojrzałych już owoców powstaje soczek.
Z pozostałej części jeszcze dojrzewających powstanie naleweczka.

To u mnie tak z malinami Soczek i naleweczka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies