Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

ogrodoweimpresjejolki 15:35, 12 wrz 2014
Do góry
"...Kroplą pamięci
Nicią pajęczą
Zapachem bzu
Wiesz już na pewno
Świeżością rzewną
To właśnie tu

Pamiętajcie o ogrodach..."

U BusyBee w ogródku... 15:12, 12 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a jeszcze takie coś mi wpadło do głowy
ciemne bordo ciemny rozchodnik, jaśniejszy żurawki. Trzeba wziąść pod uwagę że rozchodnik potrzebuje wiosną troszeczkę czasu by zdobić liśćmi wówczas byłyby żurawki przed nim. W Rozchodnikach możesz wsadzić cebule. Jak zprzekwitną wyjdzie rozchodnik i zasłoni zasychające liście

A i proszę nie zwracać uwagi na bazgroły bo ja nie umiem rysować na komoie to taki zarys tylko
aaaa i weź pod uwagę, ze wiosną będziesz tam miała pusto jak trawy zetniesz, a hortki będą miały gołe badylki

Świetny plan, tez planuje pod rozchodnikami żurawki nawet jak kwitną to jest taki widoczny "badylek" a dywanik z żurawek by je zasłonił
Pomysł na ogród niskobudżetowy - pomóżcie 15:03, 12 wrz 2014

Do góry
dziękuję za szybkie zainteresowanie tematem Zdjęcia oczywiście .... coś na szybko przed domem i za ..
Zabawa w zielone 15:02, 12 wrz 2014

Do góry
Selly napisał(a)

Tak na szybko nabazgrałam w Paincie ( musisz sama się pobawić kolorami i kształtami)
Wzdłuż podjazdu mogą być np:
- trzmieliny zielono-żółte na pniu podsadzone lawendą
- kulki bukszpanowe
- szpalery zurawek żółtych i bordowych
Zamiast juk lepiej by chyba wyglądały 3 szt stożki bukszpanowe zanurzone w żółtych i bordowych żurawkach .
Możliwości jest bez liku.

Może zamiast od przedogródka zacznij swoją przygodę od jakiejś bardziej schowanej rabatki, która będzie takim poligonem doświadczalnym. A przedogródek zrobisz sobie, jak zdobędziesz więcej wiedzy i doświadczenia.

Wow jak zmiana odrazu to weselej wygląda , a jak twoim zdaniem wyglądał by to gdby'
1. posadzic tyje kule na pniu np. 5 sztuk a na dile zrobić pas na 60cm i pomiędzy posadzic po 2 lawendy??
Wiesz masz racje to jest dość duzy teren i jak zaczne to jednak dużo pięniędzy trzeba włozyć a jak nie wyjdzie to duże straty , ale niestety tak jest za kazdym razem kiedy chcę tam coś zrobic >.
Więc co radzisz zacząc z tyłu domu ? tam przynajmniej niebędzie tak widać no i teren mniejszy do sadzenia. ah ten ogród za duży tez niedobrze.. pozdrawiam i planuje dalej
Ogród w cieniu brzozy 14:59, 12 wrz 2014

Do góry
Rozchodniki, Matrona

i trochę ciemniejszy, ale nn, ze zjedzonymi liśćmi

jeżynki na deser, oby było mało deszczu i ciepło to pięknie dojrzeją
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 12 wrz 2014

Do góry
A może jeszcze zamiast różowych wrzośców (nr 4) dać żurawkę Southern Comfort? Mam i liczę na rozmnożenie.
Nie wiem tylko czy zniesie tamtejsze słonko.
W oddaleniu od żywotników słońce jest troszkę dłużej niż do południa.
Nie za mało zimozielonych?
żywotniki, wrzośce/żurawki, bergenie bażyna?

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?
2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia
Pomysł na ogród niskobudżetowy - pomóżcie 14:52, 12 wrz 2014

Do góry
Od kilku dni próbuję zagospodarować teren wokół domu.
Chciałbym póki co wydzielić strefy takie jak : miejsce na basen, kojec dla psa, ognisko, hustawkę, drewutnię i mały ogródek oraz altanę , którą kiedyś też chciałbym mieć .
Póki co przed domem wykonane jest utwardzenie z kostki i zasiana trawa.
Po prawej stronie przy ogrodzeniu posadziłem 18 szmaragdów, obsadziłem skarpę przy tarasie i zastanawiam się co dalej. Reszta zieleni i podziału na poszczególne strefy do wykonania. Wjazd na działkę z kierunku południowo-zachodniego. Działka od lewej strony zacieniona przez drzewa na sąsiednich działkach.

Prosiłbym o zerknięcie na poniższy rysunek i udzielenie dobrych rad co do układu poszczególnych stref w celu uniknięcia popełnienia kardynalnych błedów Mile widziane byłyby też porady co do samej obsady.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 14:50, 12 wrz 2014

Do góry
Chciałam zapytać o kilka roślin z mojego ogrodu, dla których nie znalazłam osobnych wątków. Przede wszystkim actinidia (kiwi). Ma już pięć lat, nie owocuje. Żaden sprzedawca nie jest w stanie określić mi jakiej płci ma sadzonki, ja również, ponieważ tylko jeden egzemplarz zakwitł mi w tym roku pierwszy raz. Problem nie tyle polega na braku owoców, co na marnym wzroście i corocznym chorowaniu. Sadzonek mam trzy, ostatnia dokupiona z rocznym opóźnieniem. Na każdej z nich są jasne przebarwienia. Czy to brak potasu? Nie znalazłam na liściach żadnych szkodników. Najpierw żółkną, a potem pojawiają się na nich plamy i obumierają całe gałązki. I tak co roku. Co to za choroba i jak mogę jej przeciwdziałać?

Coś podobnego mam na hortensjach, ale tu nie ma czerwonych plam, liście opadają nie po zżółknięciu, ale po uschnięciu, a w dużych brązowych plamach jest biały nalot.

Chyba to samo jest na świecznicy, ponieważ na początku lata pół rośliny mi po prostu obumarło i grzyb (?) postępuje dalej. Z tym, że tutaj nie ma takiego ewidentnego żółknięcia.

Chciałam też zapytać o winobluszcz, od dłuższego czasu ma jasne przebarwienia na brzegach liści. Czy on jest po prostu niedożywiony? Czy brakuje mu potasu? Jeśli tak to jakiego środka mogę użyć i jak często to robić?

I na koniec winorośl. Wydaje mi się, że jest na niej mączniak. Pod liśćmi "mieszka" coś białego i wydaje mi się, że problem nie jest pojedynczy. Wszystkie owoce w tym roku zgniły. Jakie preparaty mogę zastosować, które można łączyć i przede wszystkim co jej jest? Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Ogród w cieniu brzozy 14:49, 12 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Jakieś nowe zdjęcia by się przydały z tego magicznego miejsca

Pozdrawiam

Przemku, proszę

Ogród z lustrem 14:41, 12 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

czy mogę zapytac co to sa te wysokie iglagi z tyłu i jak wysoko i szeroko one rosną
Rośliny okrywowe 14:39, 12 wrz 2014
Do góry
mam taką przedziwną rabatkę na której sa porzeczki, agrest w kółkach razem z tojescią

tojeść jest przerwana zdecydowanie bo zawaliła porzeczki i agrest, i szukam czegoś w jej miejsce

zdjecia z dzisiaj a wczoraj wysypałam trociny na części z pigwą ...nie mam pojecia czy dobrze ale ziemia pomimo dodawania kompostu jest w dalszym ciagu jak beton i mam nadzieje ze ją te trociny troche zmiękcza do wiosny
Ogród na glinie 14:27, 12 wrz 2014

Do góry
moje wczorajsze zakupy

może wsadzę właśnie do żwirku?
będzie za zakrętem nieco inaczej niż na frontowej fioletowo różowo-białej rabacie?
a w przyszłości skomponuję je z pomarańczowymi żurawkami
inna wersja koloru tej odmiany jest taka:
http://www.johnscheepers.com/tulip-creme-upstar.html
Ogród w cieniu brzozy 14:21, 12 wrz 2014

Do góry
viva napisał(a)
Agatko, piękne fotki zostawiłaś. Cudowne kompozycje
Dzielżan jedyny ale pewnie niedługo pojawi się następny

I to koniecznie, chciałam zrobić fotkę mojego żółtego, miałam go, a okazało się, że znikł, coś go zjadło?
Lilia dla Ciebie.
Brązowienie iglaków 14:14, 12 wrz 2014

Do góry
Witam wszystkich
moze mi podpowiecie czy to normalne co dziejje sie teraz z moimi brabantami ? to normalne na jesień ?
Ogród w cieniu brzozy 14:13, 12 wrz 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Witam się z Tobą serdecznie Mam pytanie o agapanta. Czy on u Ciebie zimuje w gruncie czy przenosisz do domku na zimę? Proszę o jakieś informacje na ten temat

Pozdrawiam

Już napisałam u Ciebie co i jak, mam nadzieję, że dochowamy się ogromnych egzemplarzy, z mnóstwem kwiatów, jeszcze je przypomnę.

Moja działka. 14:10, 12 wrz 2014

Do góry
Dziś pogoda nie sprzyja pracą ogrodowym to za przetwory się wzięłam
Najpierw dynia ,urosła olbrzymia 10 kg.Nie wiem tylko co na to mój wnuk powie
jak zobaczy dynie w słoikach.

I jabłka na szarlotkę
Zabawa w zielone 14:09, 12 wrz 2014

Do góry

Tak na szybko nabazgrałam w Paincie ( musisz sama się pobawić kolorami i kształtami)
Wzdłuż podjazdu mogą być np:
- trzmieliny zielono-żółte na pniu podsadzone lawendą
- kulki bukszpanowe
- szpalery zurawek żółtych i bordowych
Zamiast juk lepiej by chyba wyglądały 3 szt stożki bukszpanowe zanurzone w żółtych i bordowych żurawkach .
Możliwości jest bez liku.

Może zamiast od przedogródka zacznij swoją przygodę od jakiejś bardziej schowanej rabatki, która będzie takim poligonem doświadczalnym. A przedogródek zrobisz sobie, jak zdobędziesz więcej wiedzy i doświadczenia.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:08, 12 wrz 2014

Do góry
mariola_piekniewska napisał(a)
podaje mój plan ogrodu

Pani Danusiu niewiedziałam jak sie folie zakłada i z której strony, podobała mi sie zielona kamienie chciałam zamaskować roślinami

a nie kusi Cię, by wyprostować linie?
zmienić kształt rabat i trawnik zbliżyłby się do prostokątnego oczka?
skoro jest trudność by je przerobić
Lawendowy zawrót głowy 14:08, 12 wrz 2014

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:05, 12 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Moj M w tygodniu sypnął nawóz jesienny , kolor trawy jest rewelacyjny!!!

Na pytania odpowiem wieczorem

a mozna wiedziec jaki to nawóz, my sialismy trawe chyba winbledon tak sie chyba nazywal ale przydaloby sie troche go ożywic ale najpierw trzba go ostrzyc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies