Zobacz Haniu,jakie anomalia przyrodnicze w tym roku.A może były zawsze,tylko nie kontaktowałyśmy się
i dlatego ich nie dostrzegałyśmy.A jajeczek poszukam....
Jaja ślimaków najczęściej można znaleźć pod korą,pod luźnym mchem,Ja upolowałam podczas ostatniej bytności 4 gniazda- tak na oko ze 30 szt jajeczek w każdym,Czyli ograniczyłam ich wylęg .
A u mnie wiosennie zakwitła kalina. Pięknie wyglądają białe pompony!-ale byłam bez aparatu.
Justynko, super mi się podoba u Ciebie, wszystko dopracowane.
Kosze przed domem fajnie teraz wyglądają, widać różnicę na fotkach przed i po.
Nachyłki masz cudowne, chyba się na nie skuszę.
Podoba mi się bardzo Twoja kalina japońska "Mariesii" ta na pniu, pasowała by mi bardzo.
Muszę wspomnieć o zdjęciach, fajnie Tobie wychodzą niektóre ujęcia bardzo ciekawe.
Zaskakują ponowne kwitnienia, ale to bardzo miłe U mnie kalina zakwitła ponownie, chociaż wielkość pomponików nie jest już taka okazała.
Żurawki bardzo ładne masz, ich kwiaty są takie subtelne
A - róże
B - kalina pienna (ale ja bym nie sadziła tylko inne drzewko na pniu) nawet hortensję Limelight pienną
C - rozchodniki okazałe (masz już)
D - jeżówki
E - miskanty jednakowe
F - bodziszkialbo inne byliny pasujące do róż
G - obwódka z lawendy
H - obwódka z bukszpanu
I - na dole po prawej (wcięło literkę) hortensja Limelight
J - wiśnie "Umbraculifera"
no i w stronę bukszpanu dwa rodzaje roślin falą posadzone.
To bardzo prymitywny rysunek ale najszybszy.
Może być kształt, ale popracuj nad drzewkami, narysuj taką rzekę jako rzut z góry i lawenda po jednej stronie, tam gdzie planujesz róże także może być, a bukszpan z drugiej strony. Pienne kaliny? a jaka odmiana? V. carlcephalum?
Tylko, że tam są potrzebne mocne bryły, najlepiej kuliste (mogą to być nawet trzmieliny Fortunego) lub inne kule. Kalina moim zdaniem przez cały rok da nieporządny wygląd.
A jakiej wielkości ma być ten krzew i jaki pokrój?
Ok. 1 m ma Trzmielina oskrzydłona 'Compactus',lilak Meyera 'Palibin' ok.2-2,5 kolkwicja chińska, ew. kalina sztywnolistna.