Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród coli

Ogród coli

Sebek 15:04, 12 lip 2011

Ładny pokrój ma pęcherznica.
EwaG 17:21, 12 lip 2011

A jakiej wielkości ma być ten krzew i jaki pokrój?
Ok. 1 m ma Trzmielina oskrzydłona 'Compactus',lilak Meyera 'Palibin' ok.2-2,5 kolkwicja chińska, ew. kalina sztywnolistna.
annka 19:02, 12 lip 2011

Kalina sztywnolistna na słońcu absolutnie NIE!
Weź pod uwagę że perukowiec dość szybko się rozrośnie. Ten na fotce ma 6 wiosen i był cięty.
Sebek 19:50, 12 lip 2011

annka napisał(a)
Kalina sztywnolistna na słońcu absolutnie NIE!
Weź pod uwagę że perukowiec dość szybko się rozrośnie. Ten na fotce ma 6 wiosen i był cięty.

A co to to bordowe? o_O
annka 20:00, 12 lip 2011

Naprawdę nie widać? Perukowiec podolski Royal Purple
Sebek 20:32, 12 lip 2011

To to to jest to? Łaaaaaaał - chcem
annka 20:51, 12 lip 2011

Rozmnażam przykładając dolne gałązki do ziemi kamienie
to też jest to po prawej przed kwitnieniem:

a w środku krzewuszka cudowna odmiana Aleksandra polecam - pięknie obsypuje się różowymi trąbkami
coli 08:08, 13 lip 2011

Annka Twoj Perukowiec jest piekny i gesty. Moj to jeszcze lysielec. A widzialas Perukowca Tyny, przepiekny.
Zobacz tu : https://www.ogrodowisko.pl/watek/584-perukowiec-cotinus-coggygria-royal-purple
Podetne swojego na wiosne, mam nadzieje, ze sie zagesci.
coli 08:38, 14 lip 2011

Mam dzis mega dola ((((( Wczoraj po powrocie z pracy poszlam na obchod po ogrodzie i co zastalam:
1. brazowieje kolejna Aurea Nana (mimo, ze 3x w odstepach 7 i 10 dni pryskana na grzyba (2x czyms Bayera chyba Mildex 711,9 WG i 1x Topsin)

2. cos sie dzieje z modrzewiem. W poniedzialek bylo wszystko ok. Zrobilam oprysk wszystkich roslin Topsinem (0,1%). Czy to mu moglo zaszkodzic?

2. Nornica przekopala mi cala frontowa rabate. Korytarze przy kazdej roslinie. Przy jednym Szmaragdzie mega dziura. Myslalam, ze sie poplacze jak to zobaczylam
3. Nadal zolkna liscie Hortensji bukietowej Unique (opryskalam ja w poniedzialek Confidorem, podlewalam tez 2x woda z siarczanem amonu, zeby zakwasic podloze. Nie wiem co jeszcze robic
4. Cos sie dzieje z jednym Berberysem Antropurpurea Nana. Liscie na dole sa jakby uschniete, a z tych uschnietych galazek wyrastaja nowe czerwone przyrosty.

Normalnie nie moge juz spac przez te rosliny. Poczytalam watek o nornicach i postanowilam rano wepchnac do tej nory kolo Szmaragda troche swoich wlosow, a wracajac z pracy wykupie wszystkie pulapki i trutki. Wychodze rano z domu trzymajac w garsci klebek wlosow i co widze ...
waski pasek pomiedzy domem, a kostka brukowa wysypany bialym zwirkiem, na ktorym rosna kulki Danicy calutki zryty. Zwirek zmieszany z haldami czarnej ziemi Z wrazenia sciskane w garsci wlosy mi wypadly i wiatr je porwal...

hanka_andrus 08:46, 14 lip 2011

Załaduj do dołków i nor nornicowych cebulę zgniłą.[Cebulę zapakuj do foliowej torebki,zawiąż na amen i zostaw na słońcu niech zgnije,i taką mazię /ostrzegam ,cuchnącą/]wkładaj do śladów jej żerowania