Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Co się stało kwiatom ... 12:20, 11 wrz 2014

Do góry
Mirella napisał(a)

Zobacz kto mnie odwiedził, Królewicz ?
Siedział w wiatrołapie

odczarowałaś już?
Ogród ogrodniczki 12:18, 11 wrz 2014

Do góry
Rabata z jaśminowcem z jednej strony ma skarpę i strumień a z drugiej strony wjazd do domu.Ta rabata w ogóle idzie łukiem.

Od razu wklejam zdjęcia.

Ogród Beaty 12:17, 11 wrz 2014

Do góry
Chyba że dać je w inne miejsce. Mam jeszcze jedną rabatę do wykończenia tam jest więcej miejsca do zagospodarowania.
Co o tym sądzisz Gosiu. Z czym ewentualnie je tam posadzić?
Ogródek Ewy 12:12, 11 wrz 2014

Do góry
Musiałam je uwiecznić.
Ogród ogrodniczki 12:12, 11 wrz 2014

Do góry
Teraz skarpa,jaśminowiec i rabata którą muszę dosadzić.
Prawdopodobnie różami.Busz jest i trzeba to ogarnąć.Tylko jak?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:07, 11 wrz 2014

Do góry
WITAM
POMÓŻCIE MI ZAGOSPODAROWANIU OCZKA NIEWIEM JAKIE ROSLINY MOGE POSADZIC wywaliłam jałowce bo zajmowały dużo miejsca myśle o liliowcach na około bo mam ich dużo ale niewiem co dalej
Testowe dodawanie zdjęć 12:07, 11 wrz 2014

Do góry

wstawiam na probę "swojego" zaskrońca
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:02, 11 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
MAM PROBLEM:

jak mi Panowie siali trawnik to neistety nasiali mi nasion na rabtay. tam gdzie kora to jeszcze jakość daję radę ale tam gdzie żwir to jakis koszmar

nie mam juz sił plewić ciągle plewię a to wraca i coraz gorzej to wyłazi

Tu są fotki i prosze dajcie jakieś pomysły bo się poddałam

Witam, ogród podglądam Pięknie
Natomiast, co do trawy w żwirku jest wg. mnie jeden najlepszy sposób.
Odgarnąć żwirek, wyjąć łopatką ziemię z trawą ( nowa trawa jest mała i ma płytki system korzeniowy dlatego wystarczy zgarnąć łopatką tylko część wierzchnią - wyjdzie z korzonkami), dosypać na górę świeżej ziemi, ubić, posypać wczeniej odgarniętym żwirkiem. Cała procedura nie bawiłam się w pryskanie, zrobiłam tak i jest ok. Metoda tania, szybka i skuteczna
Ogród ogrodniczki 11:54, 11 wrz 2014

Do góry
Ewa,ja nie wiem czy czegoś nie pomieszałaś
Spod tujek zabrałabym róże i przeniosłabym na tą drugą rabatę gdzie jest jasminowiec.
W związku z ty mam pusto pod tujami.No prawie bo są tam turzyce "Ice Dance".
Chyba warto byłoby posadzić tam jeszcze jakieś niskie trawki.

Co do szerokości tej rabatki,niestety nie mogę jej poszerzyć bo ona zarysowuje okrąg.

A teraz druga sprawa- pod jaśminowcem.
Tam miałyby być te róże wysadzone spod tujek.
Jaśminowiec trzeba uporządkować,to fakt.
Ekstremum to to że tam jest ostra skarpa.

Pod jaśminowcem jest sporo słońca.Róże dadzą radę.
Pod tujami jest mniej słońca.Od wschodu zasłaniają tuje.

Wklejam zdjęcia rabaty z tujami.Pokazuję jaki jest łuk i dlaczego nie mogę jej poszerzyć.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:41, 11 wrz 2014

Do góry
witam się z Wami i od razu proszę o pomoc

tradycyjne ... podczytuję Was od dawna, teraz odważyłam poprosić o pomoc

muszę posadzić coś przy płocie, żeby trochę odgrodzić się od sąsiadów. Sąsiedzi mili, ale akurat w tym miejscu często parkują samochód, zresztą układ domów ( szeregowych) jest taki, że siedząc na tarasie mam taki właśnie widok...
nie chodzi o szczelne odgrodzenie się, wtedy dostawilibyśmy panele, raczej o kilka wyższych nasadzeń, które dałyby trochę intymności

szerokość od panela do krzewuszki 3 metry, do jałowców 4 m

działka wąska, trawnik od tarasu do płotu ma szerokość 4 metry, myślałam o czymś szczepionym powyżej wysokości płotu żeby nie zmniejszać terenu do zabawy dla dzieci

chyba chciałabym coś zimozielonego, żeby efekt był przez cały rok

pomóżcie, bo straciłam wenę, a nie chce tego zepsuć

acha, płot wysokości do cycków ))

dziękuję za wszelkie rady

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:19, 11 wrz 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Zawilce ładne ale róze zaje..fajne
Pozdrawiam
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:17, 11 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka

piękne słonko, żadnej chmurki na niebie, czas na ogród
Rozpoznawanie bylin 11:16, 11 wrz 2014

Do góry
zosiabg napisał(a)
Dziękuję I kolejne pytanie. Tesciowa mi dzis przywiozła cos takiego. Twierdzi ze to kwitnie na niebiesko "coś jak lilie". Co to moze byc ?

Kosaciec syberyjski
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:09, 11 wrz 2014

Do góry
Karolinek napisał(a)
Zrobiłam na szybko plan nasadzeń. Oby był w miarę czytelny i mam nadzieję, że o taki schemacik chodziło, Danusiu.

1 - jałowiec skalny 'Blue arrow' x 2
2 - pęcherzyca 'Diabolo' x 2
3 - cis pospolity ' Summergold' x 5
4 - berberys 'Harlequin' x 4
5 - rozplenica 'Hameln' x 3
6 - sosna ' Winter gold' x 1
7 - hortensja 'Limelight' x 2
8 - cyprysik Lawsona kula x 1
9 - dereń 'Elegantissima' x 2
10- świerk serbski 'Nana' x 1
11- cyprysik groszkowy 'Filifera Aurea Nana' x 3
12- tuja 'Danica' x 4
13- trzmielina x 8
14- wrzosy
15- rozplenica 'Rubrum' x 3 posadzone w doniczkach (do wykopania, może przezimują w piwnicy)
16- tuja 'can-can' x 4

Mam jeszcze w razie potrzeby do wykorzystania
3 miskanty 'Morning L'
2 lilaki palibin

Jeszcze mam jedno zdjęcie z góry, na którym widać, że jeden cis nie zmieścił się i posadziłam go nieco dalej, i zdjęcie z wąską rabatą (80 cm)po drugiej stronie wejścia z tujami 'Can-can'.

Dołożyłabym jeszcze 1 szt Hortensji ( nr 7 ) żeby były 3 szt łącznie . Bo lepiej wyglądają nieparzyste ilości nasadzeń i zrobiłabym dróżkę w kształcie łuku analogicznie jak kształt wykuszu ( tam gdzie masz nr 11) . Siódemki przesunąć bardziej do rogu, a w miejscu jedenastek zrobić ścieżkę = rzeczkę, a wtedy jedynastki przesunąć bliżej płotu.

Takie o są moje spostrzeżenia. Ciekawe co doradzi ci Danusia ?
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:02, 11 wrz 2014

Do góry
Karolinek napisał(a)

Roślinki posadzone C.d. nasadzeń nastąpi, czekam na wenę Brakuje mi tu jeszcze czegoś.

Bardzo ładnie wyszło. Rozumiem, że środek przy płocie został narazie wolny na jakieś wysokie drzewa ? Może śliwa Nigra ? Wydaje mi się, że pięknie by wyglądała przy tych jasnych dereniach. Wyobraź sobie 3 szt śliwy nigra i jeszcze ze 2 takie same derenie pomiędzy nimi. Miałabyś zaporę przed wścibskim wzrokiem przechodniów.

Jedynie co mi tu nie za bardzo konweniuje , to ten posypany korą środek rabaty. Przydałaby się taka wąska wijąca się dróżka z trawnika lub żwirku . Przełamałaby monotonię kory
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:00, 11 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kilka kwiatuchów

Taki, jak u mnie a może ciut teraz ciachne inny marcinek?
Ogród to życie 10:58, 11 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Kwitnie nadal moja faworytka

Mieczyki

Trzykrotka

"Niezmęcznica"

mieczyki jeszcze masz takie ładne?? u mojej siostry już właściwie po nich ..
Kwiaty z ogródka Marty :) 10:54, 11 wrz 2014

Do góry
Krakus napisał(a)

no a próbowałaś w przedszkolach? u mojego Młodego jest wychowanie tzw estetyczne czyli nakierowane na teatr spiew taniec itp...taka mała dygresja..
a co do Twojego wjazdu to żeby nie było że zapomniałem to wrzucam coś takiego

tak mniej więcej to wygląda? ciemno niebieski to całkowity cień, jasno niebieski pół cień...
nie wiem czy nie za daleko pociągnąłem thuje pod orzecha...jego pozycja tez czysto intuicyjna (bo te 7 metrów to do orzecha było czy do końca kostki? )..może będzie łatwiej planować jak potwierdzisz czy tak tam jest..

o kurcze pełen profesjonalizm i tak to mniej więcej wygląda jak naszkicowałeś. Te 7 metrów jest do końca kostki a do orzecha będzie gdzieś ok. 5 m żywopłocik pociągnęłabym już z tujek, żeby to miało ręce i nogi + rośliny, które znajdują się wg projektu Przemka
a propos szkoły - nie wiem, czy chciałabym prowadzić zajęcia w przedszkolu, chyba nie mam do tego wystarczająco cierpliwości, zawsze chciałam mieć do czynienia ze starszymi dzieciakami, młodzieża i realizować normalny program. Wczesnoszkolne i przedszkole to chyba nie dla mnie... nie czuję tego .. i pracy z maluchami
Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 10:44, 11 wrz 2014

Do góry
Wyszukałam sobie trochę zdjęć = motywatorów.
rok 2013

rok 2014

rok 2013

rok 2014

Tu na pierwszym planie jest śliwa Pissardi . Jej aktualny stan jest dowodem na to, że nie powinno się przesadzać drzew w sierpniu
To wysokie z zielonymi liśćmi po prawej stronie , to jest atak chwastów zza płotu !
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:38, 11 wrz 2014

Do góry
c.d.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies