Witaj Wieloszko. Właśnie zostałaś moim guru ogrodowym... jest pięknie. Najchętniej to w całości przeniosłabym do siebie. Ale zacznę od tej rabatki:
Mogę ściągnąć, mogę??? proszę...
Tylko powiedz proszę co to za drzewka???
Na ogrodowisku takiej opinii nie widziałam, wręcz przeciwnie, pieniek będzie taki sam, tylko średnica kuli może się powiększać, kula będzie rosła bo jak tniesz to przyrasta mimo cięcia.
A więc zewnętrzny bok kuli będzie coraz bliżej ziemi
Pieniek będzie coraz grubszy z wiekiem.
Mozesz z tego wyprowadzić przewodnik i po osiągnięciu pół metra przyciąć, wtedy uformujesz drugą kulkę i to będzie zonaczało, że ...pieniek rośnie, ale tylko w tym wypadku
Wpadłam na zawijaski, nie może być źle, super ogrodniczka to robi jednak
A ja wreszcie wymyśliłam inny zawijasek, nie z bukszpanów
Jakby się dało, to fajnie by było zrobić krawężniczek, ale wiem, ze to późniejsza robótka, a ogród najważniejszy.
To nie fizyka kwantowa, spokojnie. Wazne jest żeby w kompostowniku znajdowały się różnorodne odpadki. Raz kuchenne, innym razem ogrodowe zielone, suche liście, drobne patyczki. Trzeba pilnować żeby nie było w nim za sucho ani za mokro. Jak jest za mokro dobrze jest przerzucić mieszając z suchym (wióry, suche liście, patyczki, kawałki papieru) jak za sucho dobrze jest podlać i dorzucić "zielonego". Tyle. Patrzyłam na tę siatkę przymocowana do palet i obawiam się, że podczas przerzucania widłami będziesz musiała bardzo uważać żeby jej nie uszkodzić.
A tu mój tegoroczny kompost przerzucony już ostatni raz przed zimą.
A tu już to co w ostatnich dniach tam wyładowało.
eee, maryśka nie jest tak efektowna... Ale jako tło przy płocie niczego sobie, to zdjęcie sprzed 3 lat kiedy się zacząłem bawić w ogrodnictwo... Kompozycja rącznik + kapusta ozdobna... Takie wtedy miałem pomysły
Polinko, to moja rabata "przystankowa" Nie mam jeszcze ławeczki, tylko placyk jest zrobiony właśnie pod nią Z jednej strony mam hortensje, rozplenicę i byliny. Z drugiej strony placyku mam zawijasek z bukszpanu z brzozą, różyczkę na pniu, hortensję, tawułę i byliny. Ogólnie taki misz-masz
Do wykopania będą byliny i pójdą na inną rabatkęDaj znać to usunę zdjęcie
Wróciłam z zakupów.
Kupiłam 2 Smaragdy by dosadzić. Ale są dużo gęściejsze niż moje i pojadę chyba jutro po inne, tylko z 1 przewodnikiem jak w moich smaragdach. Namierzyłam takie.
Trzmielina ładniejsza, bardziej żółta niż na zdjęciu. Była taka ładna, że nie mogłam się jej oprzeć. Kupiłam 8 sztuk. Raptem po 4 zł sztuka. I gdzie ja ją teraz posadzę
Może tu?
Postawiłam 2 szmaragdy, wykopany Rh i z przodu trzmielinę.
Tylko czy nie będzie zbyt trywialnie? Z przodu niższe, a z tyłu wyższe piętro?