Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:16, 21 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piekni i z wiatrem we wlosach, blyskiem w oku...

,,Pierwsza roślina - róża 'Geoff Hamilton',, Gdzie ja posadzilas Masz jej zdjecia?
Ciesze sie, i chyba nie tylko ja, ze Cie sprowokowalam

Oczywiście pierwsze były róże od Austina, musiałam je mieć z oryginalnego źródła. Wtedy zaczęliśmy jeździć z wielkimi walizkami i przywiozłam 25 róż w jednej walizie. Ziemię trochę usunęliśmy, a patent zawijania roślin wymyślił Witek. Nawet żaden kwiat nie spadł.

Miałam wtedy jeszcze taras piaskowy i tam stały te róże w donicach z terakoty

Geoff Hamilton

Constance Spry

To były pierwsze róże z Anglii.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:04, 21 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

A ten pierwiosnek miałam w kilku kolorach w ogrodzie w gruncie ale bardzo szybko mi ginął - 2 lata jak nie dzieli się co roku - a może susza to sprawiła że nie mam.

Oglądam filmiki jak na giełdzie w Holandii wywalają kwiaty - to rzeczywistość,raczej nie wspiera duchowo ale nie mogę udawać że nie wiem, taki czas.No. Twoje wspomnienia jak balsam.

Ja mam jeszcze biały, o dziwo 3 lata i w niewielkiej donicy. Może one wymarzają bardziej niż że giną.. bo zimuję je w namiocie i tutaj mają wyższą temp. Myślę że to jest klucz...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:02, 21 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale super Danuś. Takie wypady są fantastyczne bo i się odpoczywa i dba o związek jednocześnie. Tobie się marzą wypady rodzinne, ja z kolei chętnie bym choć na jakiś weekend tylko z mężem czmychnęła.

Też bym czmychnęła, teraz to tylko na Olszową Tak pięknie nam się tam razem pracuje. O niczym innym nie marzę, jak o spokoju i niespiesznej pracy, z posiedzeniem z kawą na ławeczce nad stawem. Rozmowy, wspólne plany, realizacja małych rzeczy...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:01, 21 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Uprawianej w pojemniku jeszcze nie widziałam, a tu proszę da się wiesz o której roślinie mówię

No. wiem, gunnera? Też miałam w donicy kiedyś w Broku. W namiocie zimowała.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:56, 21 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Wspomnienia fajnie pielęgnować. Myślę że podróżowanie się zmieni. Gdzie byłaś najwięcej razy?

W Wisley 11 razy jak widzę (prowadzę zeszyt wizyt kiedy i w jakim miesiącu)
Hampton Court 7 razy
Great Dixter 5 razy
Sissinghurts Castle 5 razy
Windsor 4 razy
Beth Chatto Gardens 4 razy
Wollerton 4 razy (mój ulubiony ogród)
Bressingham 3 razy
East Rouston Old Vicarage 3 razy
Hyde Hall 3 razy

W niektórych byłam po 2 razy (takich wiele). Wspomnień jest mnóstwo i zdjęć do oglądania. Chętnie to teraz czynię.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:24, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zdjęcie jak piękna Walentynkowa kartka pocztowa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:20, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witek rozważa zakup takiej sieczkarni, bo chcielibyśmy odpady organiczne te "ładniejsze" wykorzystać do ściółkowania w szkółce.

My nim ogród założyliśmy mieliśmy taka sieczkarnię- babcia miała, i jak zaczęliśmy remonty(wcześniej były niż ogród)to mój Emuś rozebrał i wywiózł na złom tylko koło uratowałam
a teraz była by i ozdoba ogrodu i przydatna....
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:15, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No, cudnie po prostu..

Uprawianej w pojemniku jeszcze nie widziałam, a tu proszę da się wiesz o której roślinie mówię
Przerwa na kawę... 09:42, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I teraz masz super miejsce do wyeksponowania tej rzeźby, a kulka jakby gdzie indziej powinna się znaleźć? Takla moja sugestia.

Tylko obelisk podstawa do tej rzeźby też chyba z cortenu

Danusiu, pomysł bardzo zacny. Mąż tylko by mnie z domu wyprosił bo to koło to jego miejsce do leżakowania lub gotowania i spotkania z przyjaciółmi. Przenieść nie ma gdzie bo działka z domem ma 600 metrów a o każdy cm trawy bój toczy. Tak to w lato najczęściej u nas wygląda.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:28, 20 mar 2020

Do góry
Romantyczny wypad we dwoje już był Siedzieliśmy w naszych ulubionych ogrodach na każdej (słownie "każdej") ławeczce.

Wollerton Old Hall Tylko my dwoje.

Trawnik na piaszczystej glebie 09:23, 20 mar 2020

Do góry
Realizuję ogród na piasku z sosnami i w ogóle nie będzie tam trawnika tylko rośliny okrywowe.
Trawnik na piaszczystej glebie 09:22, 20 mar 2020

Do góry

A to drugi, masakra z pielęgnacją

Trawnik na piaszczystej glebie 09:18, 20 mar 2020

Do góry
To spory błąd, należy dowieźć bo ziemia jałowa i w brzozach utrudni trawie rozwój, więc rozważ taką opcję użyźnienia gleby kompostem, próchnicą, czymkolwiek co pozwoli bardziej zatrzymywać wodę, jak i dostarczyć trawnikowi niezbędnych składników pokarmowych.

Sosny to jeszcze gorsze drzewo dla trawnika, sypie igłami na potęgę do zimy i ja uważam, że pod sosnami trawnik się nie może udać, albo to będzie udręka.

Też mam taki ogród w realizacjach i jeździliśmy tam na konserwacje, ale zrezygnowaliśmy m.in, z powodu sosen i to nie jeden ogród z sosnami. Jeśli możesz, karczuj sosny albo zostawiaj bardzo rzadko.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie chodzi nawet o koronawirusa a o skład rodzinny, teraz się powiększył i raczej wszystkich nie da się zebrać.

Jak się powiększył to tylko się cieszyć. To może czas na romantyczny wypad we dwoje?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 20 mar 2020

Do góry
Nie chodzi nawet o koronawirusa a o skład rodzinny, teraz się powiększył i raczej wszystkich nie da się zebrać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:58, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to da się powtórzyć cały czas myślę i chyba nie... niestety. Czasy się zmieniły.

Ależ oczywiście, że się da Danusiu i to nie raz i nie dwa. Koronswirus nie będzie trwał wiecznie. Przyszedł, to i polezie. Trzeba na siebie uważać i wszystko będzie dobrze. Głowa do góry, jutro kalendarzowa wiosna. Cieszmy się nią mimo wszystko. Wszystko dobrze się ułoży'
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:46, 20 mar 2020

Do góry
A nasz pierwszy ogród to KEW Garden, tylko tam byliśmy w stanie samodzielnie się wtedy przemieścić, a i internetu nie było, więc ten był nam znany jak dojechac metrem londyńskim

Nasze pierwsze wspólne zdjęcie z Witkiem w ogrodzie angielskim

Pierwsza roślina - róża 'Geoff Hamilton', koniecznie musiałam ją mieć z racji odcinków "G W" oglądanych namiętnie i nagrywanych, z których się dowiedziałam o CHFS i w ogóle że chcę do Anglii jechać.
No i obowiązkowo ogród Barnsdale Gardens - kiedyś- kilka lat później. To był moje marzenie, jechać do ogrodu Geoffa Hamiltona. I byłam, już chyba z 4 razy.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:45, 20 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dana, dziekuje za piekna wycieczke i wspomnienia...
Pamietasz w ktorym ogrodzie angielskim, bylas jako pierwszym? Poszperasz w pamieci i zdjeciach? Ktory Ci sie najbardziej podobal i ktory wspominasz z rozrzewnieniem? A moze opowiesz nam, ktora z rosnacych tam roslin, wprawila Cie w zachwyt, ktora jaka pierwsza kupilas i posadzilas w Polsce...
Pozdrawiam cieplutko

Aleś mnie sprowokowała, toż to książkę trzeba by napisać, ale poszperam w zdjęciach.

Maj 2004 rok. Polska w Unii, zniesienie wiz. Pierwszy lot do Anglii na Chelsea Flower Show

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:35, 20 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale mieliście fantastyczną wycieczkę Danusiu. A jaka baza wypadowa magiczna. ROoodzina razem, program wspaniały. Dla takich chwil się żyje.

Czy to da się powtórzyć cały czas myślę i chyba nie... niestety. Czasy się zmieniły.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:34, 20 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witaj Danusiu

Też pracuje na działce bo tam najbezpieczniej. Kompostownik angielski imponujący. Widzę, że oni tam wszystko wrzucają.
Ja mam pół altanki trawy ściętej nie da rady na kompost musze wywieźć jako bio. Przydała by się sieczkarnia jak to kiedyś w gospodarstwach byly, rozdrabniacz nie bierze wiec trzeba wywieźć.

Pozdrawiam, zdrowia i siły życzę.

Witek rozważa zakup takiej sieczkarni, bo chcielibyśmy odpady organiczne te "ładniejsze" wykorzystać do ściółkowania w szkółce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies