Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:42, 21 mar 2020

Do góry
Przy szklarni, jak w zeszłym roku - bukszpanowo. W zielonych donicach tulipany czarne, burgundowe i nie wiem jakie, zapomniałam, ale etykietki są, to przeczytam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:39, 21 mar 2020

Do góry
W marcu kupiłam trzykolorowe prymulki, dostały szarej pleśni. PO przycięciu chorych liści i kwiatów nieco odżyły. Wczoraj była poprawka czyszczenia i podzieliłam je kolorami. ŻÓłte i białe wsadziłam na rabatę wczesnowiosenną a różowe do doniczek

A to wspomniana Primula denticulata i jej 3 sezon w doniczce. Na dole pełne białe ciemierniki

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:37, 21 mar 2020

Do góry
Wsadzam do donic i przycinam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:36, 21 mar 2020

Do góry
Uruchomiłam dekoracje na froncie szklarni i to mi zajęło pół dnia. Jestem tam sama, samiusieńka, dobrze że mam wózek dwukółek, inaczej ta praca byłaby niemożliwa

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:35, 21 mar 2020

Do góry
Stoły na "herbatkę"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:23, 21 mar 2020

Do góry
darkowa napisał(a)
Danusiu,właśnie z wielką przyjemnością obejrzałam odcinek Mai z bukszpanowego.
Cudo,cudo psze pani
Jak pięknie powiedziałaś,że ogród daje wytchnienie i pozwala sie wyciszyć,i dodam
że w tym czasie mieć ogród to zbawienie....

Ale niespodzianka Był rano?

A tak, ogród daje wytchnienie, ja się wyciszam jak najbardziej, tam się zupełnie inaczej żyje. Marzę o tym, żeby już nic innego nie robić tylko tam siedzieć.

I ryć w ziemi. Wczoraj natargałam się donic z bukszpanami pod szklarnię, ustawiłam jak ma być i jestem po prostu... szczęśliwa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:21, 21 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
Fajne wspominki, zapowiedź pięknej wiosny i ogrom prac, podziwiam

Wiosna bucha pełną parą i co jakiś czas przymrozi kwiaty,obcinam, odbijają i znowu to samo. Chcę ciepła.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:18, 21 mar 2020

Do góry
Jeszcze Graham Thomas (zmarzła)

Taka tabliczka, mam ją do dziś, ma 13 lat

Potem było egzotycznie, etap na czerwono

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:16, 21 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piekni i z wiatrem we wlosach, blyskiem w oku...

,,Pierwsza roślina - róża 'Geoff Hamilton',, Gdzie ja posadzilas Masz jej zdjecia?
Ciesze sie, i chyba nie tylko ja, ze Cie sprowokowalam

Oczywiście pierwsze były róże od Austina, musiałam je mieć z oryginalnego źródła. Wtedy zaczęliśmy jeździć z wielkimi walizkami i przywiozłam 25 róż w jednej walizie. Ziemię trochę usunęliśmy, a patent zawijania roślin wymyślił Witek. Nawet żaden kwiat nie spadł.

Miałam wtedy jeszcze taras piaskowy i tam stały te róże w donicach z terakoty

Geoff Hamilton

Constance Spry

To były pierwsze róże z Anglii.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:04, 21 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

A ten pierwiosnek miałam w kilku kolorach w ogrodzie w gruncie ale bardzo szybko mi ginął - 2 lata jak nie dzieli się co roku - a może susza to sprawiła że nie mam.

Oglądam filmiki jak na giełdzie w Holandii wywalają kwiaty - to rzeczywistość,raczej nie wspiera duchowo ale nie mogę udawać że nie wiem, taki czas.No. Twoje wspomnienia jak balsam.

Ja mam jeszcze biały, o dziwo 3 lata i w niewielkiej donicy. Może one wymarzają bardziej niż że giną.. bo zimuję je w namiocie i tutaj mają wyższą temp. Myślę że to jest klucz...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:02, 21 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale super Danuś. Takie wypady są fantastyczne bo i się odpoczywa i dba o związek jednocześnie. Tobie się marzą wypady rodzinne, ja z kolei chętnie bym choć na jakiś weekend tylko z mężem czmychnęła.

Też bym czmychnęła, teraz to tylko na Olszową Tak pięknie nam się tam razem pracuje. O niczym innym nie marzę, jak o spokoju i niespiesznej pracy, z posiedzeniem z kawą na ławeczce nad stawem. Rozmowy, wspólne plany, realizacja małych rzeczy...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:01, 21 mar 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Uprawianej w pojemniku jeszcze nie widziałam, a tu proszę da się wiesz o której roślinie mówię

No. wiem, gunnera? Też miałam w donicy kiedyś w Broku. W namiocie zimowała.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:56, 21 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)
Wspomnienia fajnie pielęgnować. Myślę że podróżowanie się zmieni. Gdzie byłaś najwięcej razy?

W Wisley 11 razy jak widzę (prowadzę zeszyt wizyt kiedy i w jakim miesiącu)
Hampton Court 7 razy
Great Dixter 5 razy
Sissinghurts Castle 5 razy
Windsor 4 razy
Beth Chatto Gardens 4 razy
Wollerton 4 razy (mój ulubiony ogród)
Bressingham 3 razy
East Rouston Old Vicarage 3 razy
Hyde Hall 3 razy

W niektórych byłam po 2 razy (takich wiele). Wspomnień jest mnóstwo i zdjęć do oglądania. Chętnie to teraz czynię.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:24, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To zdjęcie jak piękna Walentynkowa kartka pocztowa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:20, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witek rozważa zakup takiej sieczkarni, bo chcielibyśmy odpady organiczne te "ładniejsze" wykorzystać do ściółkowania w szkółce.

My nim ogród założyliśmy mieliśmy taka sieczkarnię- babcia miała, i jak zaczęliśmy remonty(wcześniej były niż ogród)to mój Emuś rozebrał i wywiózł na złom tylko koło uratowałam
a teraz była by i ozdoba ogrodu i przydatna....
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:15, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No, cudnie po prostu..

Uprawianej w pojemniku jeszcze nie widziałam, a tu proszę da się wiesz o której roślinie mówię
Przerwa na kawę... 09:42, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I teraz masz super miejsce do wyeksponowania tej rzeźby, a kulka jakby gdzie indziej powinna się znaleźć? Takla moja sugestia.

Tylko obelisk podstawa do tej rzeźby też chyba z cortenu

Danusiu, pomysł bardzo zacny. Mąż tylko by mnie z domu wyprosił bo to koło to jego miejsce do leżakowania lub gotowania i spotkania z przyjaciółmi. Przenieść nie ma gdzie bo działka z domem ma 600 metrów a o każdy cm trawy bój toczy. Tak to w lato najczęściej u nas wygląda.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:28, 20 mar 2020

Do góry
Romantyczny wypad we dwoje już był Siedzieliśmy w naszych ulubionych ogrodach na każdej (słownie "każdej") ławeczce.

Wollerton Old Hall Tylko my dwoje.

Trawnik na piaszczystej glebie 09:23, 20 mar 2020

Do góry
Realizuję ogród na piasku z sosnami i w ogóle nie będzie tam trawnika tylko rośliny okrywowe.
Trawnik na piaszczystej glebie 09:22, 20 mar 2020

Do góry

A to drugi, masakra z pielęgnacją

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies