Hm.. zależy na jaką ziemię.
Ale tak ogólnie, zazwyczaj:
- Graby w wąskich odmianach
- Grusza Chanticleer na suchsze tereny
- Buki np.Dawyck ale nie na suche i ubogie
- Miłorząb Fastigiata
Marta, śś poszly na tę rabatę przy ogrodzeniu. Ona jest długa na 15 m. Wywaliłam z niej starego niwaki, thuję ogromną, jabłonkę rajską i i inne duperele. Tam taki bałagan na niej był.
Porozsadzałam tam lawendy po 3-4 w kupę i cisy tak samo. I pomiędzy to trawy pójdą I tyle...
piękne widoki Beatko!
Tylko niewiele. Jeszcze kilka może?
Niezła pogodę mieliście chyba? U nas pół niedzieli wiało i lało, a w nocy tak mocno, że nie dawało się spać od wiatru i ulewy. dziś w kilku miejscach zalane drogi były, tak bardzo, że były kłopoty z przejazdem. Was chyba omineły te przyjemności, nadal macie wrzesień, nie listopad
A ja dziś przesadziłam moja biedną magnolie, w poprzednim miejscu była lekko w dołku i byla zalewana. Teraz mam nadzieję że będzie jej lepiej i za bardzo jej korzeni nie uszkodzilam.
Powiedzcie mi to normalne, że magnolia ma teraz pączki?
Tak - malepartusy urosły mi tak na ponad 2 metry w górę i osłoniły mnie trochę od strony mojego sąsiedztwa. Mają już 4 lata i spore z nich się kępy zrobiły.Aż się boję jak to będzie gdy przyjdzie mi je podzielić.
Amnoagawa u sąsiadów już wykopana dawno. Szkoda bo była cudna i każdy na ulicy się nią zachwycał.
Co do Royality to się nie martw - moja co roku prawie w drugiej połowie sezonu dostaje jakiegoś grzyba i jej liście wyglądają nieciekawie, podobnie jak i magnolia Susan, jej liście raz mniej a raz więcej są we wrześniu nieciekawe. Ale nie robiłam nigdy żadnych radykalnych kroków bo za rok, po zimie i jabłoń i magnolia odżywa w dobrej kondycji.