Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 12:13, 02 sty 2018

Powaliła mnie na łopatki ta Barbara 7 lat. Poważna mała dziewczynka
Basilikum 12:44, 02 sty 2018

magnolia napisał(a)
jak zawsze miło u Ciebie.
Ewo, masz u siebie Bożykwiat? Dostałam nasiona, czytam, żeby siać go juz zaraz. Tylko nie wiem, czy przechładzać nasiona?
Wiesz może?
Albo ktoś?
Czy macie z bożykwiatem doświadczenia?- jest łatwy, czy kaprysi?

Pozdrawiam noworocznie

ja mam ale z sadzonki i wiosna kupowany byl,nie wiem jak po zimie bedzie wygladal i czy sie wysieje. Justyna z Moj Zielony Swiat ma na pewno dluzej (albo cos pokrecilam, bo wlasnie wrzucilam w wyszukiwarke i jest na forum tylko kilka wpisow i zaden u Justyny ale spytaj)
magnolia 12:54, 02 sty 2018

Basilikum napisał(a)

ja mam ale z sadzonki i wiosna kupowany byl,nie wiem jak po zimie bedzie wygladal i czy sie wysieje. Justyna z Moj Zielony Swiat ma na pewno dluzej (albo cos pokrecilam, bo wlasnie wrzucilam w wyszukiwarke i jest na forum tylko kilka wpisow i zaden u Justyny ale spytaj)

dzięki, zajrzę
Kasia_CS 13:46, 02 sty 2018

Basilikum napisał(a)

u Justyny na bank jest
Pszczelarnia 14:06, 02 sty 2018

magnolia napisał(a)
jak zawsze miło u Ciebie.
Ewo, masz u siebie Bożykwiat? Dostałam nasiona, czytam, żeby siać go juz zaraz. Tylko nie wiem, czy przechładzać nasiona?
Wiesz może?
Albo ktoś?
Czy macie z bożykwiatem doświadczenia?- jest łatwy, czy kaprysi?

Pozdrawiam noworocznie

Miałam ale po 2 sezonach zanikł. On mi przypomina storczyki gruntowe w uprawie.

Jeżeli siać teraz to na pewno przechłodzić nasiona, czyli zrobić tak: posiać do doniczek i na zewnątrz trzymać do końca lutego, potem przenieść do temperatury ok. 8 st. i zacznie kiełkować.

Najlepszego.
Pszczelarnia 14:10, 02 sty 2018

mira napisał(a)

Ta bombka jest z nowszych (dokładnie kupiona w 1999) ale wiernie odtworzona na wzór starych, tych z lat 30-ych XX wieku.

Kolekcje bombek ... - ja na każdym opakowaniu piszę sobie datę zakupienia, otrzymania (etc.). Po latach widać, ile ich przybyło w danym roku i jakie były moje wybory estetyczne w danym sezonie.

Pszczelarnia 14:11, 02 sty 2018

yolka napisał(a)
Cudna masz choinkę, taką jakie lubię. Na mojej kilka ponad 50-letnich klejnotów, odkąd pamiętam choinkę w domu rodzinnym wisiały na niej. Jutro za dnia zrobię zdjęcie

Idę obejrzeć, bo chyba będzie mi przypominała choinkę z opowieści mojej mamy.
Pszczelarnia 14:14, 02 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Czy cyklameny wytrzymują zimę w ogrodzie?

Tak, lekko okryte stroiszem (nie mogą mieć mroźnych wiatrów, zimą zacisznie).

I dowiedziałam się od mojej Pani Ogrodniczki (tutaj rysuję serce, bo Pani jest niesamowitym samoukiem, praktykiem a ostatnio pokazała mi swoje ogromne foliowe królestwo bylin), że one mogą w namiocie foliowym nieogrzewanym zimować w doniczkach.
Pszczelarnia 14:15, 02 sty 2018

Joku napisał(a)

Resztkowy wianek bardzo mi się podoba. Jak wszystko u ciebie.
Moja kalina w podobnym stadium, widzę ją z okna. Czy pachnie? Nie wiem bo mało bywam na dworze. Oglądając kaliny na forum zastanawiam się co ja właściwie mam bo są bardzo podobne do siebie. Dotyczy to również kaliny angielskiej. Ale mniejsza z tym, najważniejsze że rosną i cieszą nawet zimą.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Ja też niedawno dowiedziałam się, że mam kalinę koreańską. Ja ciągle na dworze jestem, krzątam się z grabiami non stop.

Najlepszego.
vita 14:17, 02 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Miałam ale po 2 sezonach zanikł. On mi przypomina storczyki gruntowe w uprawie.

Bożykwiaty u mnie rosną bezproblemowo, od wielu lat. Nie wiem czy się wysiewają, jakoś się im nie przyglądam, z wyjątkiem pory kwitnienia.
Wiele bym dała, aby storczyki gruntowe, tak jak bożykwiat się zachowywały