U mnie piękne słońce, trochę silny wiatr ale idzie wytrzymać, chyba znowu do ogrodu pójdę, tyle teraz roboty w nim
Przed chwila dostałam brakującą różę, porządnie wszystkie były zapakowane no i ładne krzaczki to trochę z mojej winy bo zamawiałam na raty no ale jest i się cieszę
Olu.
Może już Ci się znudziły moje posty odnośnie wzbogacania gleby w ogrodzie ale uwierz mi, że ja naprawdę chcę zarówno Tobie jak i innym mniej doświadczonym ogrodnikom zaoszczędzić w przyszłości niepotrzebnych kłopotów związanych z pielęgnacją ogrodu.
Przypatrz się jeszcze raz tej fotce.
To jest jałowa, nieurodzajna gleba pozbawiona składników mineralnych i substancji organicznych. Dopiero zaczynasz swoją pasję związaną z ogrodnictwem, a już się zastanawiasz dlaczego wsadzona w taką ziemię magnolia od dwóch lat nie ma żadnych przyrostów i nie kwitnie. Nie obraź się, ale Twój trawnik też pozostawia dużo do życzenia. Przy Twoich możliwościach i chęci posiadania w niedalekiej przyszłości pięknego ogrodu musisz uzbroić się w cierpliwość i robić wszystko w odpowiedniej kolejności. Ja wiem, że już byś chciała cieszyć się z buszu w swoim ogrodzie, ale nie tędy droga. Na przykładzie swojego czteroletniego trawnika pokażę Ci jak duże znaczenie ma odpowiednie przygotowanie podłoża. To jest trawnik który rośnie na przekompostowanym oborniku zmieszanym z kompostem i nigdy nie był nawożony sztucznymi nawozami. Tak wygląda trawnik który jest nawożony tylko organicznie.
Ja na Twoim miejscu Olu zwiózłbym całą stertę tego końskiego obornika i wpakowałbym wszystko do ogrodu. W przyszłym roku założył nowy trawnik i dopiero na końcu zajmowałbym się roślinami. Oczywiście jest to tylko moja odpowiedź na pytanie ,,Co Wy na to?" i nie musisz się Olu niczym sugerować.
Murek dalej w trakcie,a ja poszerzyłam odrobinę schodki ale nie jest to efekt końcowy.
Czeka mnie jeszcze sporo pracy.Efekty na pewno pokażę.
Chętnie skorzystam z waszych uwag.
Lato ma się ku końcowi.
Poranki i wieczory chłodne...
U mnie na rabatkach zrobiło się kolorowo,to pociecha na cała resztę.
Oto kilka zdjęć z dzisiejszego ranka.