Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

13:35, 19 lis 2014
witam sie dopiero teraz choć podgladam juz jakiś czas

zainteresowała mnie rozwazanie MałejMi na temat ostrogowca ...dziekuje nie skorzystam sokoro taka to zaraza

oraz na temat kamisji
mam takie kwiatuszki zarówno niebieska jasnaą jak i biała na jednej rabcie...niebieska zaczyna w maju (moze nawet końcem kwietnia) jak przekwitnie zaczyna biała ....same kwiatki sa ok ...ładna mgiełka przez 3 tygodnie .. ale trzeba znosić liście ( kępy podobne do liliowców) które pojawiaja sie wczesniej od kwiatków i zasychaja nawet do lipca

Zielona 15:39, 19 lis 2014

agniecha973 napisał(a)
A to dopiero! A ja cały czas mam ostrogowca w myślach po tych wszystkich pięknych inspiracjach z wystaw. Może dobrze, że nigdzie nie było

... no to chociaż w taki sposób skorzystamy na wywołaniu ostrogowca do tablicy... Ja też zachwycałam się inspiracjami.
Iwk4 18:16, 19 lis 2014

Marzenki inspiracja jest cudna i Anabel długo ciekawi tym, co z niej powstaje
Co jeszcze prócz hortensji jest na tej fotce?
Pięknie wygląda ta biel z bielą
http://media-cache-ec0.pinimg.com/600x/0f/d7/ef/0fd7ef5fec660b10d92743e8c0363c45.jpg
Madzenka 19:41, 19 lis 2014

Aga pewnie już kopie dołki pod kamasję
Wieloszka 20:17, 19 lis 2014

Sebek napisał(a)

Ja przekopujac po raz n-ty ogród jesienią tez tak stwierdziłem, że człowiek musi wszystkiego spróbować by wiedzieć co chce mieć w ogrodzie A i tak nigdy do ideału nie dojdzie Ale zabawy z lopatą nic nie zastąpi

Taaa? Przyjedź pomachać łopatą w twardej jak skała glinie, to Ci powiem, co zastąpi zabawę z łopatą... zabawa w rehabilitację

polinka napisał(a)
Bardzo ciekawa dyskusja i na moją listę chciejstw kilka kwiatków wpadło

To dobrze, że nie tylko ja mam pożytek
Wieloszka 20:24, 19 lis 2014

Zielona napisał(a)
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

Hej Marta! Zanim zdążyłam zachwycić się kolejną bylinką, już mi Mała Mi zawczasu z głowy wybiła
Klamka zapadła - bo sama widzisz, lista mogłaby się nie kończyć, trzeba się na coś zdecydować i czegoś trzymać kurczowo, bo inaczej... no zwariować można od nadmiaru bylinowego szczęścia
A najgorsze, że na tej liście nie ma tego idealnego ideału - więc... wrzucaj następne, jak coś ciekawego wpadnie Ci w oko, najwyżej Mała Mi znów się z propozycją rozprawi
Wieloszka 20:26, 19 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Basiu uwielbiam perovskię i jest to piekne połączenie gdy horetnsja jest w fazie poczatkowej kwitnienia i ma liminkowy kolor. Potem jest to zbyt blade i nijakie. Dlatego w tym roku dosadziłam na tej rabacie niebiesko purpurowe roże i bordowe buki

Aga Spojrz na to

http://media-cache-ec0.pinimg.com/600x/0f/d7/ef/0fd7ef5fec660b10d92743e8c0363c45.jpg

I wciaż nie rozumiem dlaczego szałwia i czosnki przegraly....
http://www.camboestate.com/gardens/seasons/

Szałwia przegrała, bo źle rośnie u mnie. Ma jeszcze szansę jak... poradzi sobie u Ciebie Jeśli wypróbujesz Caradonnę i zachwyci - ja też spróbuję
A inspiracja... ach!
Wieloszka 20:29, 19 lis 2014

butterfly napisał(a)
Ufff, przebrnęłam jednym ciągiem na jednym oddechu uwielbiam takie dyskusje - i tylko za to lubię zimę

PS i dołączam do grona osób którym opuchlaki pożarły rozchodniki... co prawda już widze młode "kapustki"... ale...
i nie wiem czy nie dobrały też się do piwonii... miałam jedną więc strata mała...

Nom, dyskusja była i... chyba trwa nadal, bo się dziewczyny rozkręciły
A ja właśnie ostatnio pomyślałam, że gdzieś zginęłaś (szukałam czegoś w grafice google i pojawił się Twój projekt ogrodu )
Wieloszka 20:34, 19 lis 2014

Konstancja30 napisał(a)
uwielbiam to roztrząsanie każdej bylinki ... każdego źdźbła !!! ... dla nich zignorowałam "Gniew" Miłoszewskiego i moja psyche tylko na tym zyskała ... zaintrygowała mnie kamasja i to na w ... już zapomniałam ... była lektura teraz siem pouczymy ...

Aga jak ja miałabym taaaki widok z tarasu to obawiam się, że nie ma takiej siły, która by mnie z niego wygoniła ... poza zyciem szeroko pojętym oczywista oczywistość ... buźka

Twoje widoki ładniejsze, bardziej dopieszczone A wiosną zapraszam na "naoczne" oglądanie widoków tarasowych z kamasją w roli głównej
Wieloszka 20:36, 19 lis 2014

Zielona napisał(a)

Ta szałwia wygląda doskonale w masie. Moja koleżanka ma na 15m długości Z daleka wygląda to zjawiskowo. Rzeczywiście po kwitnieniu jest jak chwast, więc trzeba wyciąć do zera, ale... to gwarantuje drugie kwitnienie. Za obwódką z bukszpanu nie ma problemu, bo przykryje.

Spoko, spoko, już Madżenka szałwię testuje. Jak test wypadnie pozytywnie, to jeszcze mam pomysła na inne miejsce suche (nowość u mnie ) gdzie ją posadzę.