Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trawnik na piaszczystej glebie 09:18, 20 mar 2020

Do góry
To spory błąd, należy dowieźć bo ziemia jałowa i w brzozach utrudni trawie rozwój, więc rozważ taką opcję użyźnienia gleby kompostem, próchnicą, czymkolwiek co pozwoli bardziej zatrzymywać wodę, jak i dostarczyć trawnikowi niezbędnych składników pokarmowych.

Sosny to jeszcze gorsze drzewo dla trawnika, sypie igłami na potęgę do zimy i ja uważam, że pod sosnami trawnik się nie może udać, albo to będzie udręka.

Też mam taki ogród w realizacjach i jeździliśmy tam na konserwacje, ale zrezygnowaliśmy m.in, z powodu sosen i to nie jeden ogród z sosnami. Jeśli możesz, karczuj sosny albo zostawiaj bardzo rzadko.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie chodzi nawet o koronawirusa a o skład rodzinny, teraz się powiększył i raczej wszystkich nie da się zebrać.

Jak się powiększył to tylko się cieszyć. To może czas na romantyczny wypad we dwoje?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:04, 20 mar 2020

Do góry
Nie chodzi nawet o koronawirusa a o skład rodzinny, teraz się powiększył i raczej wszystkich nie da się zebrać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:58, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to da się powtórzyć cały czas myślę i chyba nie... niestety. Czasy się zmieniły.

Ależ oczywiście, że się da Danusiu i to nie raz i nie dwa. Koronswirus nie będzie trwał wiecznie. Przyszedł, to i polezie. Trzeba na siebie uważać i wszystko będzie dobrze. Głowa do góry, jutro kalendarzowa wiosna. Cieszmy się nią mimo wszystko. Wszystko dobrze się ułoży'
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:46, 20 mar 2020

Do góry
A nasz pierwszy ogród to KEW Garden, tylko tam byliśmy w stanie samodzielnie się wtedy przemieścić, a i internetu nie było, więc ten był nam znany jak dojechac metrem londyńskim

Nasze pierwsze wspólne zdjęcie z Witkiem w ogrodzie angielskim

Pierwsza roślina - róża 'Geoff Hamilton', koniecznie musiałam ją mieć z racji odcinków "G W" oglądanych namiętnie i nagrywanych, z których się dowiedziałam o CHFS i w ogóle że chcę do Anglii jechać.
No i obowiązkowo ogród Barnsdale Gardens - kiedyś- kilka lat później. To był moje marzenie, jechać do ogrodu Geoffa Hamiltona. I byłam, już chyba z 4 razy.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:45, 20 mar 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dana, dziekuje za piekna wycieczke i wspomnienia...
Pamietasz w ktorym ogrodzie angielskim, bylas jako pierwszym? Poszperasz w pamieci i zdjeciach? Ktory Ci sie najbardziej podobal i ktory wspominasz z rozrzewnieniem? A moze opowiesz nam, ktora z rosnacych tam roslin, wprawila Cie w zachwyt, ktora jaka pierwsza kupilas i posadzilas w Polsce...
Pozdrawiam cieplutko

Aleś mnie sprowokowała, toż to książkę trzeba by napisać, ale poszperam w zdjęciach.

Maj 2004 rok. Polska w Unii, zniesienie wiz. Pierwszy lot do Anglii na Chelsea Flower Show

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:35, 20 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale mieliście fantastyczną wycieczkę Danusiu. A jaka baza wypadowa magiczna. ROoodzina razem, program wspaniały. Dla takich chwil się żyje.

Czy to da się powtórzyć cały czas myślę i chyba nie... niestety. Czasy się zmieniły.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:34, 20 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witaj Danusiu

Też pracuje na działce bo tam najbezpieczniej. Kompostownik angielski imponujący. Widzę, że oni tam wszystko wrzucają.
Ja mam pół altanki trawy ściętej nie da rady na kompost musze wywieźć jako bio. Przydała by się sieczkarnia jak to kiedyś w gospodarstwach byly, rozdrabniacz nie bierze wiec trzeba wywieźć.

Pozdrawiam, zdrowia i siły życzę.

Witek rozważa zakup takiej sieczkarni, bo chcielibyśmy odpady organiczne te "ładniejsze" wykorzystać do ściółkowania w szkółce.
Trawnik z siewu dzień po dniu - dziennik 08:09, 20 mar 2020

Do góry
mazilo napisał(a)
Zaczynamy
Zawsze marzyło mi się pole golfowe . Z racji iż teren mojej działki za domem wynosi 90m2 postanowiłem zrealizować marzenie .
Cały teren przekopałem i wyrównałem . Doczytałem ze ziemie warto zanieść do badania , i tak uczyniłem .
Kiepskie wieści - PH -7,9 i duża zawartość wapnia . Po konsultacji telefonicznej ustaliliśmy : 1kg/ar siarka pylistej i kolejny raz przekopać -odczekać min 2 tygodnie .. Około 1/2tygodni przed planowanym wyłożeniem trawy w rolce zastosować 2kg/ar nawozu Hydrocomplex Yara. Po przyjęciu się trawy i widocznym przyroście zastosować ponownie nawóz Hydrocomplex Yara ale tym razem 1kg/ar.
Czekam na weekend aby sypnąć siarką.

Nie tracąc czasu zabrałem się za przód posesji -30m2
Docelowo : z przodu tuje , wzdłuż wejścia bukszpan i dwie kule świecące na początku , reszta wysypana gresem łamanym ;oczywiście cała działka z nawadnianiem .
Pracy sporo .Teren przekopałem , wyrównałem , zwalcowałem .
Kolejny etap to nawadnianie tuji i bukszpanu + elektryka pod kule oświetleniowe .
Teraz czekam aby teren osiadł ( pogoda sprzyja - pada drugi dzień ) W weekend będę układał obrzeża z kostki granitowej

Chwasty w trawniku 08:06, 20 mar 2020

Do góry
Dodam że to herbicyd selektywny i niszczy tylko chwasty dwuliścienne, a trawa jest jednoliścienna. Nie niszczy chwastów niepożądanych w trawniku które są jednoliścienne, czyli nie niszczy np. perzu.
Chwasty w trawniku 08:05, 20 mar 2020

Do góry
aras2008 napisał(a)
Witam w trawie pokazały mi się takie place koniczynek. Jak to zwalczyć?

Chwastox lub Starane.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:03, 20 mar 2020

Do góry
slony7 napisał(a)
Witam dziś mija 8 dzień od siewu i wyglada to tak jak na zdjęciu.
Kiedy pierwsze koszenie ?
Jak zrobić dosiewki i kiedy bo jest ich trochę
Trawnik - działka leśna zamkn. 08:01, 20 mar 2020

Do góry
Odpowiedź znajdziesz tutaj, przeniosłam do wątku już istniejącego na ten temat https://www.ogrodowisko.pl/watek/7853-trawnik-na-piaszczystej-dzialce-w-lesie
Trawnik na piaszczystej glebie 07:59, 20 mar 2020

Do góry
d_nika napisał(a)
Witam, mam na imię Dominika i jestem laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo
Zawsze z mężem mieszkaliśmy w bloku, a niedawno postanowiliśmy kupić sobie domek letniskowy - działka lesno budowlana / rekreacyjna
Teren Piaszczysty z Ok 15 letnimi sosnami - jest ich sporo - mamy tam również brzozy
Chcieliśmy oporządzić teren zasiać trawę - i tu zaczyna się problem - wciąż zastanawiamy się jak to zrobić by trawa tam rosła - ziemia piach / lub runo leśne - narazie próbujemy uporać się z grabieniem i wywozem tego wszytskiego a później ? Co powinnismy zrobić później czy mogłabym liczyć na jakaś podpowiedz z Państwa strony ?
Mieliśmy plan : ruszyć troszkę obecna ziemie / nawieźć czarnoziem i zasiać trawę - teraz pytanie jaki rodzaj trawy wybrać / mąż znalazł jakaś trawę do terenów leśnych , znów sąsiedzi z działki obok polecali trawę piłkarska
Czy mogłabym liczyć na podpowiedz osob bardziej doświadczonych ?
Niestety jestem kompletnie zielona do tej pory
Czytam próbuje się uczyć ale chwilowo jest ro dla mnie czarna magia - chociaż nie ukrywam ze zaczynam kochać ten ogród i zastanawiać się jak do tej pory mogłam żyć bez kawałka swojej ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:58, 20 mar 2020

Do góry
sarniak11 napisał(a)
Witam, 25.05.2019 tj 13 dni temu zasiałem trawnik z mieszanki Barenbrug Sport , trawnik ok 700m2.

Mam automatyczne nawadnianie podlewam intensywnie o 6 rano i 21 wieczorem, w dzień caly czas grzeje slonce od tych 13 dni.

Mój trawnik wyglada jak na foto poniżej , ( zdjęcia z wczoraj tj z 12 dnia od wysiewu)

Jest wiele miejsc gdzie jest "rzadko" , obecnie klosy maja 2-4cm, czy juz dosiewać ??

Czy te puste miejsca sie same zagęszczą , po koszeniu, lub po upływie kolejnych dni ??

Domek jest na nowym osiedlu ( wczesniej pole) , wyszło dużo chwastnicy, ale wiem , że nic nie zrobie tylko potem dużo kosić i podlewać to ponoć obumrze 

Tak wszystko z nim ok. Zagęści się koszeniem.
Przerwa na kawę... 07:50, 20 mar 2020

Do góry
I teraz masz super miejsce do wyeksponowania tej rzeźby, a kulka jakby gdzie indziej powinna się znaleźć? Takla moja sugestia.

Tylko obelisk podstawa do tej rzeźby też chyba z cortenu

Ogród bez reguł 07:46, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też sobie kupiłam rzeźbę wiatrową, ale całkiem inną I od razu była wichura i wywaliło i się zacięła... myślę: już po robocie, ale M naprawił
Danusiu, jak to dobrze mieć Pana Złotą Rączkę w pakiecie
Pozdrawiam Cię wiosennie
Dylemat zamkn. 19:29, 19 mar 2020

Do góry
Proszę o zamieszczenie tego pytania tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/5966-klon-przycinanie
Ogród bez reguł 19:18, 19 mar 2020

Do góry
Ja też sobie kupiłam rzeźbę wiatrową, ale całkiem inną I od razu była wichura i wywaliło i się zacięła... myślę: już po robocie, ale M naprawił
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies