Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trawnik z siewu dzień po dniu - dziennik 08:09, 20 mar 2020

Do góry
mazilo napisał(a)
Zaczynamy
Zawsze marzyło mi się pole golfowe . Z racji iż teren mojej działki za domem wynosi 90m2 postanowiłem zrealizować marzenie .
Cały teren przekopałem i wyrównałem . Doczytałem ze ziemie warto zanieść do badania , i tak uczyniłem .
Kiepskie wieści - PH -7,9 i duża zawartość wapnia . Po konsultacji telefonicznej ustaliliśmy : 1kg/ar siarka pylistej i kolejny raz przekopać -odczekać min 2 tygodnie .. Około 1/2tygodni przed planowanym wyłożeniem trawy w rolce zastosować 2kg/ar nawozu Hydrocomplex Yara. Po przyjęciu się trawy i widocznym przyroście zastosować ponownie nawóz Hydrocomplex Yara ale tym razem 1kg/ar.
Czekam na weekend aby sypnąć siarką.

Nie tracąc czasu zabrałem się za przód posesji -30m2
Docelowo : z przodu tuje , wzdłuż wejścia bukszpan i dwie kule świecące na początku , reszta wysypana gresem łamanym ;oczywiście cała działka z nawadnianiem .
Pracy sporo .Teren przekopałem , wyrównałem , zwalcowałem .
Kolejny etap to nawadnianie tuji i bukszpanu + elektryka pod kule oświetleniowe .
Teraz czekam aby teren osiadł ( pogoda sprzyja - pada drugi dzień ) W weekend będę układał obrzeża z kostki granitowej

Chwasty w trawniku 08:06, 20 mar 2020

Do góry
Dodam że to herbicyd selektywny i niszczy tylko chwasty dwuliścienne, a trawa jest jednoliścienna. Nie niszczy chwastów niepożądanych w trawniku które są jednoliścienne, czyli nie niszczy np. perzu.
Chwasty w trawniku 08:05, 20 mar 2020

Do góry
aras2008 napisał(a)
Witam w trawie pokazały mi się takie place koniczynek. Jak to zwalczyć?

Chwastox lub Starane.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:03, 20 mar 2020

Do góry
slony7 napisał(a)
Witam dziś mija 8 dzień od siewu i wyglada to tak jak na zdjęciu.
Kiedy pierwsze koszenie ?
Jak zrobić dosiewki i kiedy bo jest ich trochę
Trawnik - działka leśna zamkn. 08:01, 20 mar 2020

Do góry
Odpowiedź znajdziesz tutaj, przeniosłam do wątku już istniejącego na ten temat https://www.ogrodowisko.pl/watek/7853-trawnik-na-piaszczystej-dzialce-w-lesie
Trawnik na piaszczystej glebie 07:59, 20 mar 2020

Do góry
d_nika napisał(a)
Witam, mam na imię Dominika i jestem laikiem jeśli chodzi o ogrodnictwo
Zawsze z mężem mieszkaliśmy w bloku, a niedawno postanowiliśmy kupić sobie domek letniskowy - działka lesno budowlana / rekreacyjna
Teren Piaszczysty z Ok 15 letnimi sosnami - jest ich sporo - mamy tam również brzozy
Chcieliśmy oporządzić teren zasiać trawę - i tu zaczyna się problem - wciąż zastanawiamy się jak to zrobić by trawa tam rosła - ziemia piach / lub runo leśne - narazie próbujemy uporać się z grabieniem i wywozem tego wszytskiego a później ? Co powinnismy zrobić później czy mogłabym liczyć na jakaś podpowiedz z Państwa strony ?
Mieliśmy plan : ruszyć troszkę obecna ziemie / nawieźć czarnoziem i zasiać trawę - teraz pytanie jaki rodzaj trawy wybrać / mąż znalazł jakaś trawę do terenów leśnych , znów sąsiedzi z działki obok polecali trawę piłkarska
Czy mogłabym liczyć na podpowiedz osob bardziej doświadczonych ?
Niestety jestem kompletnie zielona do tej pory
Czytam próbuje się uczyć ale chwilowo jest ro dla mnie czarna magia - chociaż nie ukrywam ze zaczynam kochać ten ogród i zastanawiać się jak do tej pory mogłam żyć bez kawałka swojej ziemi
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:58, 20 mar 2020

Do góry
sarniak11 napisał(a)
Witam, 25.05.2019 tj 13 dni temu zasiałem trawnik z mieszanki Barenbrug Sport , trawnik ok 700m2.

Mam automatyczne nawadnianie podlewam intensywnie o 6 rano i 21 wieczorem, w dzień caly czas grzeje slonce od tych 13 dni.

Mój trawnik wyglada jak na foto poniżej , ( zdjęcia z wczoraj tj z 12 dnia od wysiewu)

Jest wiele miejsc gdzie jest "rzadko" , obecnie klosy maja 2-4cm, czy juz dosiewać ??

Czy te puste miejsca sie same zagęszczą , po koszeniu, lub po upływie kolejnych dni ??

Domek jest na nowym osiedlu ( wczesniej pole) , wyszło dużo chwastnicy, ale wiem , że nic nie zrobie tylko potem dużo kosić i podlewać to ponoć obumrze 

Tak wszystko z nim ok. Zagęści się koszeniem.
Przerwa na kawę... 07:50, 20 mar 2020

Do góry
I teraz masz super miejsce do wyeksponowania tej rzeźby, a kulka jakby gdzie indziej powinna się znaleźć? Takla moja sugestia.

Tylko obelisk podstawa do tej rzeźby też chyba z cortenu

Ogród bez reguł 07:46, 20 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też sobie kupiłam rzeźbę wiatrową, ale całkiem inną I od razu była wichura i wywaliło i się zacięła... myślę: już po robocie, ale M naprawił
Danusiu, jak to dobrze mieć Pana Złotą Rączkę w pakiecie
Pozdrawiam Cię wiosennie
Dylemat zamkn. 19:29, 19 mar 2020

Do góry
Proszę o zamieszczenie tego pytania tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/5966-klon-przycinanie
Ogród bez reguł 19:18, 19 mar 2020

Do góry
Ja też sobie kupiłam rzeźbę wiatrową, ale całkiem inną I od razu była wichura i wywaliło i się zacięła... myślę: już po robocie, ale M naprawił
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:14, 19 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo fajny kształt tego drzewa, to jabłoń ozdobna?

Danusiu to wiśnia Kiku -shidare- zakura ...kupiłam ją kiedyś nisko szczepioną i podwiązałam gałęzie do palika i tak sobie rośnie...dołem przycinam gałązki czasem...
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:07, 19 mar 2020

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Bardzo fajny kształt tego drzewa, to jabłoń ozdobna?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:03, 19 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, są wieloletnie, to ich drugi rok.

Fajnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:57, 19 mar 2020

Do góry
Tak, są wieloletnie, to ich drugi rok.
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 18:50, 19 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zależy jakie kolory tawułek. Perowskia to wiadomo, niebieski, hortensja bukietowa jaka odmiana, jak się przebarwia to ważne, tawułka jaki kolor.

Moim zdaniem zielone lub srebrzyste turzyce będą najbardziej eleganckie i uniwersalne, zakładam że tawułki (Astilbe) są różowe????

Chcąc uzyskać konkretną odpowiedź poproszę o bardziej konkretne pytanie ze wszystkie szczegółami. Tak w ciemno to trudno radzić

Hortensje Limelight, tawułki o ile w ogóle będą to białe. Bardziej stawiam na małą Perovskię Little Spire, ewentualnie lawenda i trawa za lawendą.
Generalnie kolorystykę ogrodu opieram na dwóch kolorach- bieli i fioletowo-niebieskich.
Podoba mi się kompozycja na tym zdjęciu Zielonej, tylko nie wiem jaką trawę tam zastosowała:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/126/1269750/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/143/1436076/original.jpg

Albo taka trawka jak tutaj (ta bardziej zielona):
https://albamar.pl/12134-thickbox_default/perovskia-lobodolistna-blue-spire-perovskia-atriplicifolia.jpg
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 07:24, 19 mar 2020

Do góry
Zależy jakie kolory tawułek. Perowskia to wiadomo, niebieski, hortensja bukietowa jaka odmiana, jak się przebarwia to ważne, tawułka jaki kolor.

Moim zdaniem zielone lub srebrzyste turzyce będą najbardziej eleganckie i uniwersalne, zakładam że tawułki (Astilbe) są różowe????

Chcąc uzyskać konkretną odpowiedź poproszę o bardziej konkretne pytanie ze wszystkie szczegółami. Tak w ciemno to trudno radzić
Mata przeciw chwastom 07:21, 19 mar 2020

Do góry
Ja mam od 20 lat grysy w ogrodzie i nic mi się nie miesza.
Tuje nie znoszą kamieni, lubią korę, wtedy tworzą się właściwe warunki do ich wzrostu (mikoryza , próchnica itd.)
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 19 mar 2020

Do góry
Znam gatunek Primula denticulata (zapewne to jest mieszaniec).
Wyszukując odmianę - to może być Primula denticulata 'Deep Rose'.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies