Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:48, 14 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ania u Was trąba powietrzna juz wiosną (???) była, kiedy połamało wam drzewa?? Cięzki macie klimat, ja się strasznie boję wichur...

Katapla teraz mi się bardziej podoba

W zeszłym roku w czerwcu była wichura i pozdejmowała dachy, a mi połamała drzewa..potem w sierpniu, ale u mnie bez większych strat i tak co roku gdzieś zawieje...

Pocieszasz z katalpą

Ostatnie foto i uciekam...

Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 21:48, 14 sie 2014

Do góry
nn

Purple Emperor (?)

Strawbery and Cream
Ogród w skali mikro cz.II 21:46, 14 sie 2014

Do góry
Ja myśle, że do Red Barona pasowałaby Guva Ice, normalnie jest cudowna, a co najważniejsze nie traci koloru podczas kwitnienia. Robie sobie właśnie żelazną liste zakupów i jeszcze chyba na 3 jeżówki się skusze

Tu masz Red Barona z Hot Papayą w tle właśnie z bylinowego Jak zobaczysz to usune fotke.
To właśnie tu 21:45, 14 sie 2014

Do góry
jambosana napisał(a)
Maja u Vivy, Dzidki, czyli w moich naj ogrodowiskowych. Nie mogę się doczekać emisji. Pozdrawiam

Nawet nie przypuszczasz jak boję się emisji.
Aby przeżyć, chyba zażyję jakieś prochy

Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 21:45, 14 sie 2014

Do góry
Cichutko tu, a właśnie zaczynają królować w ogrodach Jeżeli jest gdzieś błąd w nazwie, to przepraszam, ale nie zawsze rośliny w sklepach są dobrze podpisane
Chocolade Drop

Mr Goodbud

Mustead Dark Red

Matrona

To właśnie tu 21:42, 14 sie 2014

Do góry
Ewo, to jest hydrangea macrophylla 'Bailmer' THE ORIGINAL.

To jest kwiat na tegorocznym pędzie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:38, 14 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Moja zakwitła dwa dni temu i jestem w niej zakochana
Oto moja rosa the rescht, premiera gdyz sadzona był po 23 lipca z donicy. Dlatego lubie kupowac róże w dnicach a nie z odkrytym korzeniem, chociaż rosomanes twierdzą, ze lepiej z odkrytym korzeniem....

Ja kupiłam ją w donicy. W Przytoku mieli wiosną jeszcze z dostawy z tamtego roku. Krzak na razie jest nieduży, ale może i mnie w przyszłości zachwyci.
Ogródek Iwony 21:36, 14 sie 2014

Do góry
ale ogromniasta kula
podsadziłabym ją 2 mniejszymi bukszpanami i docięła w kulkę, by nie było widać tego pieńka

ładnie z tym miskantem

Rh kora odpowiada, chodzi tylko o to by nie nałożyć grubej warstwy i nie udusić korzeni, poza tym ściółka bardzo korzystnie na nie działa
Moja bajka 21:35, 14 sie 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

jesień po cichutku wkrada się do ogrodu. Ale za to z jakim wdziękiem

Ta szałwia omszona jest niesamowita. Kupiłam ją początkiem maja, a ona wciąż kwitnie . Genialna jest

U mnie ta szałwia słabo kwitnie Gdzie rośnie u Ciebie na słońcu, czy w cieniu?
Ogródek Iwony 21:31, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na te rabatkę do mojej żółtej Beroliny dosadziłam trawki i trzykrotkę. Za bukszpanami jest jeszcze lawenda, ale trochę małą. Mam nadzieję, że się rozrośnie. Jak nie, dosadzę jeszcze jeden rząd lawendy na wiosnę Musi zostać jeszcze miejsce na tulipany. Tylko jaki kolor?
tak było:

No i pytanie, czy rabatkę cienko wysypać korą? Przydałoby się cienko, bo to ujednoliciłoby cały przód ogrodu

pięknie z tymi miskantami!
tylko lawenda ponoć nie lubi kory
a bukszpany cięłaś w ekran?
Działka prawie w Borach Tucholskich 21:30, 14 sie 2014

Do góry
Ta krzewuszka, to chyba taka?

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:29, 14 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zawsze mówiłam , ze cię KOFAM

Ja Cię też A teraz idę do chirurga...
Lawenda biała i różowa.... wolę lawendowe ...

Moja codzienność - ogród Oli 21:28, 14 sie 2014

Do góry
Może ktoś rozpozna co to za miskant Flamingo ?

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:27, 14 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Dobra robota z katalpą teraz tylko trzymać kciuki, żeby się zrosła, no i pochwała"chirurgom"

Przekażę

Pinky Winky nie zachwyca.. ale jest.. aaa i chirurg woła...

Ogródek Iwony 21:27, 14 sie 2014

Do góry
Na drugiej rabatce różowej miałam obok siebie dwie New Dawn. Jedną zastąpiłam różą rabatową Bonica 82 (nie wiem, dlaczego ten numer ), doszła moja niby kula bukszpanowa, która się okazała spora, przesadziłam hortensję Anabell, doszły jeszcze Rh: Nova Zembla i jakiś NN miniaturowy. Jeżówki przesunełam za Rh, aby zakryły brzydkie nogi floksów
Druga rabatka wyglądała tak:

teraz tak:

Miałam z e-Musiem różne zdanie co do posadzenia trawki. Trochę sobie pochodziła w doniczce po tej rabatce. ja chciałam podsadzić nią różę, ale była z tyłu za mało widoczna. Ostatecznie e-Muś zaproponował, by oddzieliła kulkę bukszpanową od bukszpanowego żywopłotu. Chyba dobrze to wygląda:

Nie wiem tylko, czy podsadzić Rh czymś płożącym? Kory tam nie chcę sypać, bo nie lubią.
No i stojaki zostały pomalowane na czarno.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:26, 14 sie 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Super babcia z Ciebie, wnusio bedzie akrobata, jak ty jużmu drzew do wchodzenia szukasz

Pamiętam jak ja po drzewach łaziłam

A te maciupkie coś.. to siewki naparstnicy.... szukajcie pod swoimi i w pobliżu... by nie wypielić.. bo potem płaczecie, że siewek u Was nie ma... u mnie są wszędzie !!!

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:24, 14 sie 2014

Do góry
Bea - depilacja odpada... głos na cycki tak jak są W dekolt dostaną jeżówki A po bokach.. ale myślę czy tawuły przesunąć, czy róże przed tawuły (zdejmę darń).. oczywiście pomarańczowe i niskie.. tylko 2 sztuki, po prawej i lewej..

Foto pożyczyłam ze strony http://www.asiagaw.pl/asortyment/nowości-2014/04---echinacea---jeżówka-supreme-cantaloupe/42-1415

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:22, 14 sie 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)
Witajcie Mam w planie zrobić rabatę która zaczynać sie bedzie od świerka zwyczajnego, a konczyla na brzozie. Chciałbym tam chociaż ze dwie hortensje bukietowe, hosty, trawy ozdobne i tawułe japońską przed śliwą wiśniową, a także inne gatunki roslin jakie mi podpowiecie.. Czy ktoś z was ma jakieś pomysły jak to ładnie ze sobą skomponować?

musisz jeszcze określić jak długo i w jakich godzinach świeci tam słońce
wrzosy lubią słońce (osobiście bardziej polecam wrzośce), hosty cień, więc się razem nie nadają
hortensji czy też tawuł dałabym więcej niż tylko 1 czy 2.

przeczytaj tą stronę
Danusia podpowiada tutaj jak ożywić smutną rabatę pod świerkami
prezentuje hortensje itp.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3118-ogrod-pod-bukami

a to co popcarol pisała o wytyczeniu wspólnej rabaty również polecam
najlepiej narysuj rzut działki, istniejące na niej rabaty, taras, ścieżki i będziesz wiedział jak poprowadzić linię tej nowej rabaty
Opuchlaki 21:18, 14 sie 2014

Do góry
Kto stosował nicienie wiosną? Jesteście zadowolone/zadowoleni z rezultatów?
Stosuję wrotycz i gorczycę, a dziurawych liści mam coraz więcej. Dziś podlewałam ogród gnojóweczką z wrotyczu i chyba bez nicieni się nie obejdzie, bo przy ogrodzie zbudowanym z żurawek, host, hortensji i rozchodników to opuchlaki mają u mnie stołówkę all inclusive.
W nocy chodzę z latarką, o różnych godzinach i nie znajduję żadnych robali oprócz kilku ślimaków, a dziur przybywa.
Tu tylko kilka z ostatnich dni (w dużym zbliżeniu, ale można zauważyć):
limka

prawy górny liść hosty

liście między różowymi kwiatkami

rh (liść nad literkami wi

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:18, 14 sie 2014

Do góry
Juzia, Karola - bo cyce są rozmiaru słusznego Jakbym nie robiła na nich operacji plastycznych to byłyby ogromniaste.. a miało to rosnąć małe i wolno
Tak piszą fachowcy żywotnik zachodni Rheingold....

To 2009 rok (wysokosci można porównać do podmurówki domu), trzmielina przesadzona i azalie też, a tawuły cięte już 3 razy do roku... Po 4 latach zaglądały do okna ...i cyce sie zeszły i rozpychały....robiąc sie łyse w środku... Czy to gęst obyło posadzone jak na odmiany wolno i mało rosnące???

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies