Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój przyszły ogród

Mój przyszły ogród

ewalm 09:57, 28 paź 2014

Jak katalpy sa dwie i 'Nana' to może jednak po jednej z każdej strony przy murku zamiast obie po jednej stronie? Tak kawałek dalej niż koniec schodów. Katalpa nie ma jakiegos strasznego systemu korzeniowego, sadzi się ja nawet w wielkich donicach i właśnie przy tarasach. Dwa drzewa ujęłyby cały taras w ramy, zwłaszcza jak kiedyś korony będą już szerokie. Wtedy pod katalpami i na środku można dawać jakieś nawiązujące do siebie kompozycje z jednorocznych. Albo posadzić rozplenice na przykład pod katalpami i pod okrągłą donicą na środku. Ładnie by dodały ruchu i zwiewności. Z boków można dać duże rosplenice, bezodmianowe, a na środku 'Little bunny'.

Widziałam w tym roku fajne kompozycje pojemnikowe z kremowych aksamitek, szałwii i stipy. Ładne. Chyba w Olsztynie.
Iwcia 17:24, 28 paź 2014

Kurcze, czemu to słonko tak szybko zachodzi? Nie zdażyłam z niczym. Katalpy przyjechały a ja nawet ich dobrze nie pooglądałam. Mówisz Ewo dać je po bokach? hmm hmm Może jutro zdążę z nimi polatać wokół tarasu.
Olili 20:23, 28 paź 2014

A mi się wydaje,że to jest Pinus schw. Wietchorst -to apropos tych rozważań co do sosny
Olili 20:26, 28 paź 2014

przez samo "h" powinno być
Iwcia 08:44, 29 paź 2014

Olili
Chyba masz rację.
Iwcia 14:17, 29 paź 2014

Tak wykończony jest taras przy trawniku.

A to katalpy. Chyba pomysł Ewy będzie lepszy

O ile z prawej dość może i fajnie weszłaby w łuk, to z tej lewej strony - kiszka;( Ta cześć tarasu jest prosta i łuku jest mało. Będzie chyba tak sobie a muzom
A_gawa 19:06, 29 paź 2014

Iwciu, przepraszam, że tak się wtrącam, ale ustawienie z lewej strony podoba mi się - nie jest takie oczywiste. Prawą stronę ustawiłabym tak samo jak lewą.
Iwcia 19:18, 29 paź 2014

przepraszam, że tak się wtrącam,
no co ty, im więcej pomysłów tym lepiej

aaa teraz tak mi się nasunęło, dzięki twojemu wpisowi - może nie należy kierować się łukami!!! Każdy z tych murków ma odcinek prosty od ściany i dopiero wchodzi w łuk, na tej samej wysokości. Gdyby od tego mierzyć... Kurde nie wiem czy ktoś mnie rozumie
Juzia 19:24, 29 paź 2014

Iwcia napisał(a)

Prawą bym dała tak jak wyżej, a lewą jakoś tak

...skoro im więcej pomysłów tym lepiej
A_gawa 19:32, 29 paź 2014

Iwcia napisał(a)
przepraszam, że tak się wtrącam,
no co ty, im więcej pomysłów tym lepiej

aaa teraz tak mi się nasunęło, dzięki twojemu wpisowi - może nie należy kierować się łukami!!! Każdy z tych murków ma odcinek prosty od ściany i dopiero wchodzi w łuk, na tej samej wysokości. Gdyby od tego mierzyć... Kurde nie wiem czy ktoś mnie rozumie

Iwcia...moim zdaniem dobrze kombinujesz - osobiście wybrałabym to rozwiązanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies