Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spotkanie w Hortulusie 6 września 2014 11:59, 08 wrz 2014

Do góry
Pozdrawiamy

Sosenkowy świat 11:53, 08 wrz 2014

Do góry
Witaj, uroczo masz, wymarzone miejsce na ogród i te stawy naturalne , coś pięknego, szukam tego zdjecia z oczkiem wodnym przy domu, pytałaś czy drzewo po lewej czy nie zarośnie?..pozwoliłam sobie wkleić

Oj zarośnie to jest jodła koreańska, urośnie wielka i zakryje całe oczko, radzę przesadzić.
Fajne masz czworonogi, też mam rudziaszka na avaratku
Miłego tygodnia życzę sosenko
Rododendronowy ogród II. 11:53, 08 wrz 2014

Do góry
A mi się ta inspiracja a Printerestu, znalezione na stronie finegardening.com podoba

Parnika mam i rośnie u mnie bez problemu.. na rabacie z RH, hohla i hosty też z RH świetnie rosną Kwitną na początku maja... rosną nawet w głębokim cieniu.

A tak wogle czekam na Was dziewczynki...... i musicie przyjechać, bo piwonia mariuszowa jeszcze żyje, ale u mnie może być różnie...
Na razie jest .. piękna

Sorki, że sie szarogęszę.. ale za rok Twoja rabatka zachwyci klimatem... pasującym do zakątka
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 08 wrz 2014

Do góry
Dziewczyny.. Aniu, Ewko! I Wy w takim jesiennym nastroju paskudnym?.. Z takimi ogrodami pięknymi.. Nikogo nie omija?.. Słonecznie pozdrawiam!! I powrotu optymizmu życzę!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:35, 08 wrz 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

'The Alnwick Rose'
'Queen of Sweden'

'Geoff Hamilton'
'Heritage'
'Scepter'd Isle'
na bank ''Jubilee Celebration' wczoraj mnie oczarowała niezwykłym odcieniem przybrudzonego różu i mnóstwem paków ...

Izabello-Konstancjo! Bardzo dziękuje za róże i relacje. Tę Jubilee to muszę (chyba) nabyć po tym jak już mam Heritage a obok G. Hamiltona.

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:30, 08 wrz 2014

Do góry
a w doniczkach...

a przy tarasie miskanty przypominają o jesieni...

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:27, 08 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu, a mnie się ta rabata podobała chociaż nawet troszke Cię rozumiem bo już w czerwcu było tam baaardzo gęsto

Aniu nie denerwuj się już na te róże tak rok mamy okropny pod względem chorób. Mam u siebie lilie od 8 lat i nigdy na nic mi nie chorowały, zero plam na liściach zasilały kompost co roku. W tym roku wszystko gnije w różne plamki i plameczki i już muszę wszystko wyciąć i spalić to nawet nie chce myśleć jak wyglądałyby u mnie róże.
W sumie to mam nerwa na te lilie bo zazwyczaj wycinałem w połowie października i do tego czasu przynajmniej zielona plama była na rabacie.. teraz już będzie pustką straszyć.

Łukasz masz rację.. moje lilie i inne byliny w tym roku wyglądają okropnie.. dużo już wycięłam bo straszy..... nawet żelazne odmiany chorują... Znów się powtórzę.. to wina tego, że nie było zimy i nie wytępiło zarazków chorobowych. W dodatku afrykańskie upały przeplecione z intensywnymi opadami deszczu.. czyli bardzo sucho i bardzo mokro ..
Tak sobie myślę, że jeszcze półtora miesiąca i znów będzie brzydko, zimno.. i ... złapałam chandrę.

To na wiosnę do demolki..

A to spróbuję jeszcze w tym roku chociaż z grubsza uładzić.. niestety byliny maja to do siebie, że co 3 lata pasuje odnawiać rabaty, bo wszytko dziczeje..

Katalpa jak zrobiła się łysa to nasadzenia drażnią.. i wiele innych miejsc.. i mykam uporządkować papiery firmowe.. miałąm nie zaglądać na forum bo rozprasza..

Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:24, 08 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przy okazji stara grusza straciła głowę. Jak mój z bratem się wzięli to cięli co popadło
Zostało tyle.

Teraz rozumiem. Jest miejsce na rabacie. I lifting super. Porządna robota.

A ta grusza ma odbić?
Mój kawałek planety 11:23, 08 wrz 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

Jak ja Ci zazdroszcze takiego trawniczka wymuskanego...eh...
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:22, 08 wrz 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

No chyba trzeba się do szkółki wybrać, chociaż jakiś krzaczek do doniczki kupić. Gdzie nie kliknę to wrzosy.
Pozdrawiam Gośka. a jak tam młodziż, szczęśliwa, że już do szkoły?
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:21, 08 wrz 2014

Do góry
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:17, 08 wrz 2014

Do góry
Dobra, oto moje gryzmoly

Zbliżenie (wiem, beznadziejna jestem w tym...)

To jeszcze jest bardzo ogólnikowa koncepcja, jednak podoba mi się rabata "VIP" i te trzy duże donice przy ścianie garażu, tylko nie wiem co do nich posadzić, żeby ładnie wyglądało na tle białej ściany...
Moje ogrodowe początki 11:17, 08 wrz 2014

Do góry
Dzień dobry
Wczorajszy słoneczny dzień spędzony na ogrodzi. Nie mam jeszcze się czym chwalić, ale cieszy mnie każdy kwiatek jakiego doczekałam się wśród moich "zgliszczy".W śród nich latria kłosowa, która swym kolorem u wdziękiem co dzień pokryta jest motylami

mieczyki

Muszę popracować nad jakością zdjęć
Moje "drobinki" goździki uratowane spod gąsienic kopary. Zmiana miejsca zdecydowanie posłużyła i wdzięczni kwitną

Rabatkę ozdabia niezwykła hortensja (niestety nie znam się na odmianach)

Zamieszczam też kawałek mojej rabatki od frontu domu. Stworzona w tym roku z malutkich sadzonek, efektów tego rozmiaru się nie spodziewałam Oczywiście ku mej wielkiej radości. Niezwykle się dziś rozpisałam. Miłego dnia
Na końcu świata 11:06, 08 wrz 2014

Do góry
No dobrze, wczoraj wzięłam się za usuwanie zielska ze skarpy. Miałam dwóch "pomocników" (3 letniego i 5,5 letniego). Jeszcze sporo pracy, żeby to ogarnąć, ale fakt że z daleka wygląda "łyso" już mi poprawił humor. Dziś starszy chory wiec pracuję z domu, to i może uda mi się w przerwie powyrywać do końca wszystko.

Przy skarpie jest góra kamieni zbieranych przez M. przed sianiem trawy. Góra przenosi się w inne miejsce, powoli i ze strachem bo masa pająków tam siedzi a ja pająków niestety bardzo się boję. nawet jedna wielka żaba się wczoraj znalazła i parę jaszczurek.

Jak już pozbędę się niepotrzebnych lokatorów, wyrównamy tą skarpę i zaczniemy sadzić.

Skarpa będzie obsadzona tylko na górze, bo jak wspominałam na dole będzie murek z ławeczką (albo i bez, zobaczy się).

Na dziś dzień wygląda to tak:

Wczoraj wzięłam dzieciaki, po drodze zwinęłam mamę i pojechałyśmy do Tracza pod strykowem. Wielka szkoda że jest tak daleko, bo już widzę że wzięłam duuużo za mało. Pojechałam z pomocnikiem, bo wzięłam katalog roślin (ten duży zszp) i co mi się spodobało - szukałam i sprawdzałam czy pasuje.

Ostatecznie kupiłam :

Jałowiec sabiński Tamariscifolia (3 szt.. dużo dużo za mało)

Berberysa Dart's Red lady (2 szt)

nie wiem czy się nada, ale bardzo mi się podoba i chętnie posadziłabym go pod samą ścianą.. pytanie czy to ma sens..

Wcześniej w Leroy merlin kupiłam zupełnie przypadkowo (pojechałam po nawóz..)
jałowca Limeglow, kompletnie nie wiedząc co to i z czym to się je, po prostu spodobał mi się, a że kosztował jakies 10 pln to specjalnie się nie wahałam. I wiem już że dokupię.

Poukładałam sobie z rana i zobaczyłam jak wielką mam skarpę ..

W leroy kupiłam też wrzosy.
A wczesniej w lidlu rojniki, które bardzo lubię.

Mama da mi na skarpę to, albo to jest rozchodnik albo oregano Same nie wiemy co to.

Kupiłam też kilka hostów, ale leżą po zacienionej stronie domu i nie robiłam im zdjęć.

I to tyle. Przy schodach chcę mieć rabatę, którą mogę zmieniać okresowo, dosadzać, przesadzać, może wstawiać w niskich doniczkach różne roślinki. Reszta ma być "wielkoformatowa".

Problem jaki mam, to jak ogarnąć przy schodach przestrzeń żeby się na nie nie sypało a jednocześnie żeby nic nie zasłaniało roślinek.

No i na koniec zdjęcie trochę więcej niż połowy działki. Druga część przed domem, w dużej mierze zacieniona, nic tam nie ma, bo nie wiemy jak będzie kostka a jest co robić i po tej stronie na razie. Dziś na przykład o 5 rano spędziłam poł godizny na wycinaniu zbóż za siatką. Zdjęcie jest zrobione po "zżęciu" zbóż i przejechaniu kosiarką reszty. W końcu widać wszystkie pola..

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:05, 08 wrz 2014

Do góry
Mały ogród pod Białymstokiem 10:55, 08 wrz 2014

Do góry
janina - mieszanka to graminex sport

mp-krk - nie pamiętam dokładnie - a siedze w pracy - tuję są około 50 cm od ogrodzenia i od siebie o około 70-75 cm

świerki serbskie są od siebie jakoś po 100-120 cm i od ogrodzenia chyba 70 cm - mam zamiar je mocno przycinać każdego roku, żeby ładnie uformować

choiny kanadyjskie - chyba sadziłem co 80-100 cm - raczej tak na oko - aby się delikatnie stykały - też będę je przycinał co roku - a finalnie chciałbym, żeby były jedną ścianą (akurat zasłaniającą mi taras sąsiada

wklejam też kilka dzisiejszych fotek
wrzosy które miały być białe są różowe (z 16 sztuk tylko 3 białe) - nie wiem jak oni je sprzedają

a tak to poza tym nuda - nic się nie dzieje

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:36, 08 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
ostre papryczki dojrzewaja

co z nich robisz? mam ich pełno ale nei wiem co z nimi zrobić
Eksperymentarium 10:29, 08 wrz 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
Brother C zachwyca kwiatami ale młodziutki jeszcze i mega wiotkie gałązki nie utrzymują wielkich kielichów kwiatów które są nisko przy ziemi....
czekam na popisy w przyszłym roku

Wow jaka piękna, jak taka cudna w tym roku to co będzie w kolejnym nie mogę się doczekać...zastanawiam się jakie róże u siebie umieścić potrzebuję w kolorze białym ale nie pnacych możesz coś doradzić w tej kwestii ...miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies