Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród w remoncie 12:17, 07 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny magnolia wygląda tak

Może i dało by radę ją podkrzesać .
Druga sprawa ,wg mojego oka to na planie wypadnie tam gdzie białe kółko

Oczywiście to jest bardzo na oko. Nie mierzyłam bo pada. Poza tym więcej będzie widać jak wyznaczę już tę część.
Z ławeczki pewnie zrezygnuję bo i jabłonkę chyba trzeba będzie wyciąć niestety. Strasznie choruje. Stara jest już i prawie pusta w środku. Pewnie tak będzie,że przeniosę się do altany i nie ukrywam,że plan z pozbycie się jabłonki ma zmobilizować M do szybszego działania w kierunku budowy altany.
Nasz 1szy ogród 12:08, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya z lewej strony, gdzie chcę szczelnie zasłonić 4 duże tarasowe okna sąsiada mamy do ogrodzenia 5 m. Ściana sąsiada od ogrodzenia jakieś 6/7 ale okna ma ogromniaste na parterze i na pietrze, a ja mam wannę przy oknie Trzeba się schować. O świerkach nie myślałam po całej długości płotu tylko żeby schować swoje okna. Żywopłot jak u Ciebie ma być przeplatany. Najbardziej lubię ciemna zieleń lub ta wpadającą w niebieskości. Żółte iglaki jako coś pojedynczego.

Czeremcha do przycięcia w listopadzie, szczególnie trzeba pozbyć się przyrostów.

Witaj Toszka!
Planujemy wypożyczyć glebokryzarkę, powybierać korzenie i inne paskudztwa i dopiero nawieźć świeżej ziemi.

makadamia napisał(a)
Pomożemy

Pięknie dziękuję, bo ja do tej pory miałam pomidorki koktajlowe na balkonie rukole i maciejkę

Okolica piękna to prawda. Sąsiedztwo tylko po bokach i z tyłu działki, ale tam domki są odsunięte i każdy ma swoją przestrzeń.

makadamia napisał(a)
W zimę będziemy planować co i gdzie ma rosnąć, a sadzić zaczniesz od wiosny.

Właśnie musze zacząć sadzić już teraz.
Mam już:
- Wejmutkę
- jeden cis pospolity ( Fastigiata Aurea)
- 2x Jałowiec łuskowaty Blue Star
- magnolia Leonard Messel

Koleżanka za pewną przysługę ma mnie niedługo obdarować kolejnymi drzewami/krzewami

Do tego mam od mamy w doniczkach kilka piwonii, konwalie, fiołka wonnego, sadzonkę żylistka szorstkiego, kosaciec syberyjski, i jeszcze jakieś cosiki (nie pamiętam teraz).
Ogród w remoncie 11:58, 07 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
Asia -Makadamia ma dobry pomysł z tą magnolią. Zostawić, zdecydowanie. Magnolia nie lubi podobno przesadzania a szkoda by było żeby padła.

Asia, możesz cyknać fotę tej magnolii? Może da się ją, tę magnolię , podciąć na taką wysokość zeby dało radę pod nią kosic?

Tak dokładnie, to ja do tej pory byłam główną orędowniczką i pomysłodawcą wycięcia tej magnolii.
Ale to tylko ze względu na ławeczkę, której Asia zakazała ruszać, jako swojego głównego punktu widokowego. Magnolia rośnie akurat w takim miejscu, że cały ten widok zasłania.

Ale jeśli Asia się łamie co do ławeczki, to i z magnolią możemy przemyśleć sprawę
Ogród w remoncie 11:30, 07 wrz 2017

Do góry
Asia -Makadamia ma dobry pomysł z tą magnolią. Zostawić, zdecydowanie. Magnolia nie lubi podobno przesadzania a szkoda by było żeby padła.

Asia, możesz cyknać fotę tej magnolii? Może da się ją, tę magnolię , podciąć na taką wysokość zeby dało radę pod nią kosic?
Ogród w remoncie 10:49, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tak sobie cichutko dumam jak bardzo musiała bym zmienić plan,żeby zachować tę moją magnolię nieszczęsną. Szkoda mi jej baaaaaardzo. Może by ją jednak zostawić? Mój optymistyczny plan jej przesadzenia wydaje się być mocno przesadzony. Ona jest wielgachna i aż strach jej ruszyć. Lubię ją i to nie tylko jak kwitnie. Może pomyśleć i lepiej darować sobie tę ławeczkę pod jabłonką . To tylko kwastia jakiegoś mojego przyzwyczajenia.

Będzie się działo

No więc tak:
ławeczkę można przestawić jak najbardziej; myślę zresztą, że jak zrobicie altankę, to się do niej przeprowadzisz z kawą

magnolia rośnie chyba prawie w środku tego mniejszego "ucha"; trudno byłoby tak przesunąć rabatę, żeby [magnolia] się w niej zmieściła;

można by ją zostawić zwyczajnie w trawniku, jako solitera, ale u mojej teściowej rośnie magnolia i ma formę bardziej krzaka niż drzewa: gałęzie idą od razu od samej ziemi, nie da się pod nimi utrzymać trawy i efekt jest taki, że magnolia rośnie nie w trawniku, tylko w wielkim kółku ziemi i nie wygląda to zbyt estetycznie.

Wniosek? Spojrzyj na pokrój swojej magnolii: jeśli idzie na tyle wysoko, żeby dało się pod nią kosić, to ją zostawić w spokoju, niech rośnie.
Jeśli nie - trzeba dalej myśleć.
Nasz 1szy ogród 00:58, 07 wrz 2017

Do góry
Kasya dzięki za wpis.
Właśnie chcę zacząć od obsadzania ogrodzenia. Jodły piękne ale one chyba dość wolno rosną.

Tutaj pod sosną chcę z lewej strony zrobić "domki" na drewno do kominka i zasłonić sąsiadowy składzik

Przed sosną zadołowana magnolia Leonard Messel, do przesadzenia, tylko jeszcze nie wiem gdzie dokładnie. A posadzić chcę tam sosnę Wejmutkę którą dostałam i zakupić kilka wrzośców. Po prawej stronie sosny trzeba kawałek zielonej ściany żeby zasłonić miejsce parkingowe sąsiadów.

Tym samym jest to nasze boczne wyjście z kuchni/salonu. Przy rogu naszego obecnego tarasu (paleta) widać rzeczoną Wejmutkę

I widok z zadaszonej części tarasu (obecnie kupy gruzu)

prosto

i na prawo

Chciałabym aby ogród był z dominacją koloru białego/fioletów/pomarańczowego, pięknie przebarwiający się na jesień.
Mój zielony świat 18:52, 06 wrz 2017

Do góry
Gosiu, dziękuję

Aganiu, powojników jeszcze nie próbowałam dzielić, więc nie wiem jak to z nimi jest. Kolor Cassandry faktycznie śliczny
Nie musisz tworzyć nowej rabaty i sadzić rutewek żeby mnie oczarować Twoj ogród czaruje klonami, dojrzałością, zimozieloną strukturą, oczkiem Do uprawy rutewki zachęcam To duża przyjemność patrzeć na takie zwiewne chmurki kwiecia
Little Bunny, to wdzięczna rozplenica. Chyba najmniejsza odmiana. Tworzy zielone jeżyki. Mam też jej żółtą wersję w odmianie Jommenik. Też fajna
Uprawa Grandiflory jest ekscytująca

Andrzeju, miejsce które opisujesz, wydaje się w sam raz na Grandusie To wciąż eksperyment w naszym klimacie, ale eksperymenty są ciekawe
U mnie zakwitł drugi pąk. Niestety, w tym czasie wyjeżdżałam, więc się nim nie nacieszyłam. Zobaczymy co kolejny sezon przyniesie

Ulu dziękuję, bardzo mi miło

Iwonko, dużo radości sprawił mi Twój wpis Dziękuję! Motywujmy się wzajemnie
Tak, masz rację, ogród uwielbiam i wkładam w niego dużo serca. To taki mój azyl spokoju i radości estetycznych. Zaspokaja też wiele moich potrzeb.
Roślin do cienia jest całe mnóstwo. Z pewnością znajdziesz wiele piękności
Uprawiam te rośliny, które mi się podobają i które pasują do warunków jakie mam. Jestem zaimpregnowana na mody. Ogród jest dla mnie i moich bliskich i to my mamy się w nim czuć dobrze

Aniu, nie tylko Ty miałaś takie skojarzenie Sąsiadka pyta, a co to za kapliczka
Na codzień w pracy słucham o ludzkich problemach, może nieświadomie wprowadziłam jej symbol do ogrodu A tak poważnie, to konfesjonał niedługo się zgubi, kiedy oplotą go róże i sąsiednia magnolia wyrośnie wyżej.
Dziękuję za odwiedziny, wnikliwy sacer i słowa docenienia

Izo, służę uchem
Gaja też Upodobała sobie nową miejscówkę

Gabrielo, Grandiflora to wciąż znak zapytania. Pierwsza zima w polskim gruncie za nią, ale jak będzie dalej, czas pokaże. Póki co cieszę się jej fikusowymi lśniącymi liśćmi i spektakularnym kwitnieniem. Jak zakwitła pierwszym kwiatem ustawiłam przy niej drabinę, sąsiedzi schodzili się, aby powąchać i podziwić
Lobelia jest super, kolor cudny, długie kwitnienienie i efektowny pokrój! Jasne, zbiorę nasionka Do Bellinghamow już się wybierałam od jakiegoś czasu, chcąc tak jak Ty połączyć odwiedziny ich ogrodu z pobytem nad morzem. Zazwyczaj jeżdzę do Sopotu wiosną i jesienią, a wtedy zwiedzania nie było. W tym roku byłam w letnim terminie i udało się ich odwiedzić. Ciekawa jestem dalszych zmian.

Wzgórze chaosu 16:38, 06 wrz 2017

Do góry
Ja też dużo u niego kupowałam, szczególnie jeśli chodzi o drzewa to ma chyba największy wybór w okolicy. Denerwuje mnie u niego, że nie ma opisanych tych roślin. Sprzedał mi magnolie w formie dużego drzewa zamiast takiej niewielkiej w formie krzewu. Ot taka niewielka pomyłka
Iwonko, czy twoja magnolia ma kwaśna glebę w sporej okolicy od pnia czy tylko podsypywałaś do dołka przy wsadzaniu? Bo moja będzie dużym drzewem i nie wiem czy muszę sporo ziemi wokół niej zakwasić?
Z ogródka na wsi 20:42, 02 wrz 2017

Do góry

No a za bagienkiem ta okropna ściana którą w przyszłym roku chcę zabudować jakąś "kratką" na coś pnącego...
I jeszcze magnolia nad nim...chciałbym ją przesadzić bo jakoś mi nie gra...ale boję się że mi padnie po przeprowadzce...jej miejsce zajęłaby mała brzoza...znaczy brzoza zwykła ale bym ją ciął żeby została drzewkeim na 1,5m.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:54, 02 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Chętnie poczekam na trawki pod buksami , ciekawa jestem jak to miejsce ostatecznie będzie wyglądać, bo chyba jeszcze żwirek tam planujesz .

A za magnolię będę trzymać kciuki. Mierzyłaś ph rodzimej ziemi z tym wapnem? Może to się jakoś po latach utlenia albo co???

Nie mierzyłam, nie ma miernika nawet ale tam było samo wapno Magnolia nie ma głębokich korzeni i to być może ja uratuje. Kciuki mile widziane
W przedogródku ma być żwirek ale to dopiero na wiosnę/wczesne lato. Chcę by najpierw powyłaziły wszystkie cebulowe, które ewentualnie trzeba będzie pogrupować/ wysadzić.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:46, 01 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Perowskie chyba susza nie zaszkodziła, cooo? Ładnie wygląda z trawkami
Magnolia podrosła czyli na wiosnę jeszcze ładniejsza będzie

Dała radę Magnolie w przyszłym roku już śmigną , jeśli suszy nie będzie znowu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:21, 01 wrz 2017

Do góry
Perowskie chyba susza nie zaszkodziła, cooo? Ładnie wygląda z trawkami
Magnolia podrosła czyli na wiosnę jeszcze ładniejsza będzie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:05, 01 wrz 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Oluś, no sorry za zaskoczenie .
Słuchaj, ta magnolia to wygląda jakby tam rosła od zawsze! Bardzo ładnie wyszło!
Wszystkie fotki ogrodowe - mniam! Rozchodnik, stipa, jeżówki!!!
Pięknie...

Zobaczysz, jak dodam trawki pod buksy to będzie fajnie. Mi się podoba to zestawienie. Po Twoim wpisie pomyślałam o kostrzewach tak jak Ania zrobiła ale poczekamy, zobaczymy

Miejsce dla magnolii ciekawe ale mam obawy, że długo tam nie pożyje
Okazało się, że pod nią było gaszone wapno. eM wybrał z dołu maksymalną jego ilość i daliśmy bardzo dużo kwaśnej ziemi ale i tak mam obawy, że za kilka lat padnie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:01, 01 wrz 2017

Do góry
Oluś, no sorry za zaskoczenie .
Słuchaj, ta magnolia to wygląda jakby tam rosła od zawsze! Bardzo ładnie wyszło!
Wszystkie fotki ogrodowe - mniam! Rozchodnik, stipa, jeżówki!!!
Pięknie...
Ogród bacowej 07:42, 01 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To moze nie przesadzaj wszystkich traw?
Hmm, Kleine tak ci się rozrósł?
Czekam na mój, bym mogła podzielić. Chciałabym jeszcze w inne miejsce.
To bedzie piękna rabata trawiasta.
kiedyś Magnolia zaprojektowała trawiastą rabatę u Danusi w Mój skromny ogród. Rabata ma dwa lata.

Iwonka, a Grazielle ci dawałam ?
Ogród bacowej 16:37, 31 sie 2017

Do góry
To moze nie przesadzaj wszystkich traw?
Hmm, Kleine tak ci się rozrósł?
Czekam na mój, bym mogła podzielić. Chciałabym jeszcze w inne miejsce.
To bedzie piękna rabata trawiasta.
kiedyś Magnolia zaprojektowała trawiastą rabatę u Danusi w Mój skromny ogród. Rabata ma dwa lata.
Podlewanie roślin po posadzeniu 23:13, 30 sie 2017

Do góry
Nie znalazłam podobnego wątku więc pozwoliłam sobie założyć. Interesuje mnie jak często należy podlewać rośliny w świeżo założonym ogrodzie. Nie posiadam linii kroplującej - podlewam moje roślinki ręcznie. Gleba u mnie raczej gliniasta choć w większości była wymieniana wg preferencji danej rośliny.
U mnie w ogrodzie są głownie trawy ozdobne, bukszpany, hortensje, cisy, berberysy, lawenda, derenie,choiny kanadyjskie. Z drzew: klony globosum, buk, magnolia, cyprysik nutkajski. Większość roślin jest w ziemi od około 3 tygodni - podlewam je codziennie wieczorem. Mam jednak wrażenie, że podlewam je zbyt krótko. Hmm, czy są tu jakieś zasady?
Mój zielony świat 21:39, 30 sie 2017

Do góry
Nie sądziłam, że magnolia grandiflora może u nas rosnąc i zakwitnąć po chmurką. wie Wielkość kwiatów i liści zdecydowanie włoskie. Super że się udało i to po tak mroźnej zimie.
Lobelie przecudnej urody i koloru, jak się uda zbierz może nasiona dla koleżanek ogródkowych.
Z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z ogrodu Bellinghamów, miałam wielką ochotę wybrać się w sierpniu do nich po drodze do innych znajomych nad morze i z planów kompletnie nic nie wyszło. Ogród zmienił się i rozbudował bardzo, bardzo. Jedynym miejscem które zostało z początkowej fazy jest usytuowanie domu i szklarni. A na tej części z nowymi rabatami na trawniku, graliśmy parę lat temu w krokieta, czyli w popychanie kuli młotkiem przez bramki, nie mylić z krykietem.
Anna i Ogród 18:05, 30 sie 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

szkoda za sosne himalajska (9) wkładać cisy (19)...ona sam zrobi ci zywopłot ...zobacz u mnie sadzona w 2010r ...juz ma jakies 4-5 m szerokości sadzenie czegokolwiek za nia jest strata czasu i pieniędzy ...chyba ze byliny zadarniajace zeby ograniczyc chwast na tym placu

magnolia(10) i jezówki (21) przy sosnie to zły pomysł sosna wypije cała wodę ...sadz krzewy ... wkoło niej ...jasminowiec ...ja mam hortensje ...pierwszy rok ..nie wiem czy sie sprawdza

jedeloh (5) ..ona z sosna by mogła sasiadowac ...nie sadz jej z przodu rabaty ...najlepiej je cofnąć a przed nimi jezówki np.

PS. Aniu nie mam czasu teraz za duzo zeby poanalizować i ci pomóc w tworzeniu ...moze znajede chwile w przyszłym tygodniu ...do tego czasu moze sie wyklaruje jeszcze jakis wariant ..bo ten nie jest doskonały

Wiem że nie jest doskonały. Gdyby był to pewnie moim zajęciem na co dzień byłoby projektowanie ogrodów klientom

Jeddeloh to przecież mały krzaczek. Taki na brzeg rabaty właśnie. Jak coś to jakąś płożącą roślinę się da jej w nogi. Moja sosna himalajska jest formowana i wyginana na niwaki. Nie będzie miała normalnych rozmiarów.
Cisy może kiedyś przesadzę ale na razie muszą tam być.

Sosna to taki pijak jest? U Szmitów Susan rośnie razem ze świerkiem i brzozą. Wygląda bardzo ładnie. Muszę zabrać magnolię od buka bo buk jest zasadowy a magnolia kwaśnolubna. Stąd padło na tą stronę i dosadzę tam azalie więc się dopasują.
Anna i Ogród 17:57, 30 sie 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Ania - moje przemyślenia poniżej. W dobór roślin i ustawienie drzew głównych nie ingeruję. Delikatnie zmieniłam ustawienie krzewów. To tylko propozycja patrząc na ich wielkości i wybarwienia. Zaczęłabym od takiej mniejszej rabatki. Na zielono trawnik - w sumie tam mniej więcej gdzie teraz plac zabaw. Azalie i resztę zdążysz dokupić jeżeli uznasz, że za mało roślin jest i chcesz większą rabatę. Łatwiej powiększyć rabatę niż wykopać wszystko i gdzieś umieścić.

Prawa strona - dereń ładnie wygląda jak jest trochę cięty na wyższy a smuklejszy 2 m wys. x 1 m szerokości. Nabiera lepszych proporcji a ciąć go możesz 2-3 razy do roku bez jakiejkolwiek szkody wręcz z pożytkiem (nowe łodygi mocniej są wybarwione w zimę). Zostawiony sam sobie rozrasta się niemiłosiernie na boki, traci zwartość. Brakuje mi w tym prawym roku wyższego piętra do zrównoważenia tego buka na środku rabaty - może 2 graby te fastigiata do powtórzenia pomiędzy derenie? Nie wiem czy jest to tam możliwe.

Jaśminowiec jest za duży na front rabaty, przynajmniej ta odmiana. To wysoka odmiana przewieszająca się. W okresie kwitnienia musi mieć kontrastowe tło. Z dereniem się zleje. Dałabym go z lewej strony buka obok choiny zamiast hortensji. Cisy tam z tyłu wydają mi się niepotrzebne. Choinę dałabym bardziej z tyłu. Choina, magnolia i jaśminowiec zostawiłabym jako tło. Ew. dałabym cisy z lewej strony w rogu jeżeli będzie tam pusto.

Miskanty z lewej dałabym te Meidl a z prawej Memory - jeden gatunek z jednej strony bez ich mieszania. Albo odwrotnie bo Meild chyba jednolity w kolorze, lepiej z dereniami będzie wyglądać a Memory kwitną - lepiej po lewo je wyeksponować. Zamiast jaśminowca hortensje po takim lekkim łuku. Te przed bukiem trochę w innej linii. Wychodzi mi tam, że może być za mało 6 sztuk. Zależy od odmiany jaką wybierzesz. Hortensje maks. w 2 gatunkach. Pod bukiem białe (jedna odmiana się nie przebarwia, u Anuli Zany o niej było, nie pamiętam nazwy) a za rzeźbą mogą być jakieś bardziej się przebarwiające choć ja bardzo lubię moje połączenie derenia właśnie z hortensjami Anabelle strong, które teraz zielone się zrobiły. Tak spokojnie jest.

Lewa strona pod grabami bez zmian, zapewne jeszcze coś dodasz przed rozchodnikami bo do Strong Anabelle muszą być wyższe, mocniejsze odmiany aby ją utrzymać, a te często mają "nogi" niezbyt ciekawe - dziewczyny (ja też) dodają żurawki ale mogą być też trawy. Wyjdzie ci w praktyce, czy jest to potrzebne czy nie. Nie wiem co jest po lewej stronie przed miskantami to zakratkowane i nie wiem czy np. azalie tu mogą być (czy miskant i cisy mogą być obok kwasolubnych???? - sorry to nie są moje ulubione rośliny więc nie znam kompletnie ich wymagań).

Wydaje mi się też, że ta dolna Amanogawa potrzebuje wyższego piętra. Jak dasz buksy i trawy to będzie to wszystko płaskie z "masztem" w postaci drzewa pośrodku. Jeżeli już to mimo wszystko dałabym trawy na zewnątrz a buksy trochę w głębi i wyższe, na małych nóżkach. Tak jak są cisowe kule u Andżeliki. I mniejsza ich ilość wtedy, różne wysokości, wielkości kul. Beatles piszą że do 20 cm wysokości ale u Andżeliki chyba wyższy jest o ile kojarzę. Nie znam tej trawy. Brakuje mi tam czegoś o wysokości tak do 70-100 cm.

A - u Alicji w Moje małe wielkie marzenie jest hortensja z jeżówkami, w sensie przed hortensją. Bardzo ładnie to wygląda. U ciebie w obecnej formie są za hortensją chyba. Może tu przed hortki te 3 sztuki przed bukiem właśnie jeżówki dać zamiast rozchodników. Trochę inne zestawienie będzie niż te z boku pod grabami.

Jakbyś z Amanogawy chciała mieć kwitnącą kolumnę przez lato - puść na nią powojnik, który się pnie na wiosnę - włoski czy bylinowy. Na wiosnę kwitnie drzewo - w lato powojnik.

PS. sorry za długość wpisu. Cokolwiek zrobisz musi tobie się podobać. Podpowiedzi tego typu to tylko podpowiedzi. Plan w skali pomaga uporządkować myśli i wielkość roślin. Każda z nas poda ci swoją wizję tego co jej się podoba a mamy bardzo różny gust. Ja pewnie jak od początku bym projektowała tą rabatę to bym tam róże, byliny i platany i ambrowce jako drzewa umieściła bo coraz bardziej mi się podobają

Baaardzo dokładny opis. Dziękuję.

Już odpowiadam.

Dla zrównoważenia buka myślę wystarczy szpaler z tui u sąsiadów. Posadzili je wzdłuż całego ogrodzenia i chyba nie będą ciąć Stworzą więc wysoką ścianę.

Te cisy z tyłu może faktycznie będą mało widoczne. Może jak już wszystko posadzę i będę widziała inne miejsce dla nich np. wśród traw to je zabiorę bo na lewo gdzie zaproponowałaś jest skrzynka z licznikiem. Nie mogę jej zastawić.

Nad regulacją miskantów też się zastanawiam. I mam dylemat. Meild jest giganteusem więc wielki będzie a Memory jest niższy 160 liście i potem kwiat. Boję się że jeśli dam Memory z prawej to zrównają się z dereniami a jak wsadzę Meild to wielkość spasuje się z bukiem i Amanogawą i będzie widoczny znad dereni. Tak kombinuję optycznie ale mogę się mylić.

Jeśli chodzi o hortensje to myślę o Diamontino bo kwitnie od czerwca ale niska jest. Choć może i dobrze bo zmieści się pod drzewami. Jeszcze nie wiem na 100%. Może Silwer Dollar. Dopytam Anuli o tą hortkę.

Jaśminowca będę formować na łuk i będę cięła więc nie osiągnie swoich normalnych rozmiarów.

Muszę podpytać czy miskanty mogą współżyć z azaliami choć jedną azalię mam w Silberfeder i rosną normalnie. Poszukam.

To zakreskowane to ekran formowany z ognika (kupiłam nie dawno 3 sztuki i nie wywalę, muszę dać im szansę więc będę formować.

Przednia Amanogawa - Wcześniej myślałam aby wsadzić tam niższe hortensje np. Little Lime ale wiele osób mówiło że lepiej same bukszpany i The Beatles. Na pniu nie znajdę u nas na pewno. Nie ma szans. Bukszpany mam w 3 wielkościach i to 16 szt. Wszystkich tu nie zmieszczę ale różne wielkości pomieszam.

Mogę pociągnąć łan jeżówek tak by bardziej nachodził przed hortensje a rozchodników dać mniej. Wyjdzie w praniu

O tym powojniku nie pomyślałam. Fajna propozycja. U Bawarki rośnie tak tylko nazwa mi wyleciała. To tak na później bo na razie wiśnia ma za słabe gałęzie i może nie utrzymać takiego "węża"

Dzięki za wskazówki. Do rozważenia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies