Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 22:04, 06 wrz 2017

iwka napisał(a)
na te miniaturowe bergenie mam od dawna chęć

Śliczne są . Zamówiłam b. Flirt. Jeśli jeszcze będzie się tak wybarwiała i kwitła jak w opisach to super.
yolka 08:32, 07 wrz 2017

Ale u Ciebie się dzieje, z rozmachem działasz
Bogdzia 09:22, 07 wrz 2017

ta Flirt na zdjeciach śliczna a Twoja prace juz z ulicy widac.Jak przejeżdżam to się gapię.
Margerytka40 09:42, 07 wrz 2017

yolka napisał(a)
Ale u Ciebie się dzieje, z rozmachem działasz

Jolu jaki tam rozmach. Nim ogarnę tę moją zieloną przestrzeń to lata świetlne upłyną. Ale pomalutku się zmienia i cieszy.
Margerytka40 09:45, 07 wrz 2017

Bogdzia napisał(a)
ta Flirt na zdjeciach śliczna a Twoja prace juz z ulicy widac.Jak przejeżdżam to się gapię.

Flirt w realu jest urocza. Nawet jak same listki ma. Dawno się nie widziałyśmy Bożenko.
Margerytka40 10:01, 07 wrz 2017

Tak sobie cichutko dumam jak bardzo musiała bym zmienić plan,żeby zachować tę moją magnolię nieszczęsną. Szkoda mi jej baaaaaardzo. Może by ją jednak zostawić? Mój optymistyczny plan jej przesadzenia wydaje się być mocno przesadzony. Ona jest wielgachna i aż strach jej ruszyć. Lubię ją i to nie tylko jak kwitnie. Może pomyśleć i lepiej darować sobie tę ławeczkę pod jabłonką . To tylko kwastia jakiegoś mojego przyzwyczajenia.
JoannaDe 10:05, 07 wrz 2017

Asia, sprawdziłam jeszcze raz tą misę do ogrodu ale ona 51 cm więc za mała.
Dlatego nawwt nie wstawiałam Ci linka.
Margerytka40 10:18, 07 wrz 2017

JoannaDe napisał(a)
Asia, sprawdziłam jeszcze raz tą misę do ogrodu ale ona 51 cm więc za mała.
Dlatego nawwt nie wstawiałam Ci linka.

No mała,będę poszukiwać. Myślałam,że duży wybór w takich rzeczach a tymczasem nic ciekawego a jak już coś to cena zwala z nóg. Mam dużo czasu ,tak na razie się rozglądam.
makadamia 10:49, 07 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)
Tak sobie cichutko dumam jak bardzo musiała bym zmienić plan,żeby zachować tę moją magnolię nieszczęsną. Szkoda mi jej baaaaaardzo. Może by ją jednak zostawić? Mój optymistyczny plan jej przesadzenia wydaje się być mocno przesadzony. Ona jest wielgachna i aż strach jej ruszyć. Lubię ją i to nie tylko jak kwitnie. Może pomyśleć i lepiej darować sobie tę ławeczkę pod jabłonką . To tylko kwastia jakiegoś mojego przyzwyczajenia.

Będzie się działo

No więc tak:
ławeczkę można przestawić jak najbardziej; myślę zresztą, że jak zrobicie altankę, to się do niej przeprowadzisz z kawą

magnolia rośnie chyba prawie w środku tego mniejszego "ucha"; trudno byłoby tak przesunąć rabatę, żeby [magnolia] się w niej zmieściła;

można by ją zostawić zwyczajnie w trawniku, jako solitera, ale u mojej teściowej rośnie magnolia i ma formę bardziej krzaka niż drzewa: gałęzie idą od razu od samej ziemi, nie da się pod nimi utrzymać trawy i efekt jest taki, że magnolia rośnie nie w trawniku, tylko w wielkim kółku ziemi i nie wygląda to zbyt estetycznie.

Wniosek? Spojrzyj na pokrój swojej magnolii: jeśli idzie na tyle wysoko, żeby dało się pod nią kosić, to ją zostawić w spokoju, niech rośnie.
Jeśli nie - trzeba dalej myśleć.
JoannaDe 11:30, 07 wrz 2017

Asia -Makadamia ma dobry pomysł z tą magnolią. Zostawić, zdecydowanie. Magnolia nie lubi podobno przesadzania a szkoda by było żeby padła.

Asia, możesz cyknać fotę tej magnolii? Może da się ją, tę magnolię , podciąć na taką wysokość zeby dało radę pod nią kosic?