Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Starorzecze na górce 11:25, 17 sie 2014

Do góry
Teraz znów różyczki:

Louise Odier:

Krzak Eden Rose, znów obsypany:

Mc Kenzie (wybujał bardzo, już ma 1,5 m w pierwszym roku...):

Alexandra - Princesse de Luxembourg (też wybujała, ma więcej kwiatów niż przy pierwszym kwitnieniu):

Mon Petit Chou (znów kwitnie obficie duzymi kapustami):

Pomponella, ładnie rośnie, dużo paków, deszcze na zmianę ze słońcem trochę ją wymeczyły:

Comte de Chambord - kwitnie niesmiało, rośnie powoli:

Urocza Heidetraum:

Violet Perfume:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:18, 17 sie 2014

Do góry
Witam Serdecznie wszystkich odwiedzających ten wątek - chciałam uzyskać poradę na temat rabatki w rogu ogrodu. Dodam że pod betonowym płotem rosną Brabanty a przy panelach ogrodzeniowych świerki. Tak jak narysowałam czarną linią chcemy rabatkę w półkolu, ale nie do końca mnie przekonuje widok takiej dużej rabatki wysypanej korą lub żwirem z doborem roślin też mam problem, może ktoś coś podpowie
Pozdrawiam

Starorzecze na górce 11:15, 17 sie 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)
Podoba mi sie Diamond...mysle o niej od dluzszego czasu Masz moze wiecej jej fotek?

Kasiek, dawno temu obiecane:

Diamond Rouge podobała mi się bardzo w szkółce (choc kwiaty były już mocno przekwitłe, zaniku, bo to był październik, ale za to olbrzymie). U mnie nie zachwyca: kwiaty drobne, liscie w plamach, rachityczna. Podejrzewam: za mało wody, za dużo słońca (złe stanowisko). Wygląda na to, że jest bardziej wymagająca niż Vanilka czy Limka oraz Anabelka, które rosną w takich samych warunkach.
U BusyBee w ogródku... 10:38, 17 sie 2014

Do góry
Dziękuję za odwiedzinki Józi i Gosi
Ta rabata powstała dzięki pomocy Asi, która na razie jest jedyną osobą z O, którą poznałam osobiście. Miałam z nią problem ( z rabatą nie Asią) bo tu straszszszna patelnia! Posadziłam lawendy, berberysy i 3 płożące różyczki knirps. Na razie dają radę...

Piaskownia na zakręcie 10:31, 17 sie 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Orange Passion nie mam, a wygląda ciekawie.. też by pasowała... ale mam Supreme.. czekam na kwitnienie.. Wygląda fajnie

Jeżówka DOPPELDECKER - w trzecim roku zanikły kogutki.. i już ich nie ma od 2 lat.. skoda, bo były fajniusie .... reszta cech w jeżówkach jest zachowana w kolejnych latach. I potwierdzam, jak sie zasuszy jeżówki to są potem słabsze.. ten rok jest obfity w długotrwałe susze.. i sporo jeżówek mam byle jakich. Zauważyłam, że takie zabiedzone najlepiej przesadzić.. ale nie mam gdzie.. będę reanimować w przyszłym roku. Acha.. za mokro też nie lubią.. szczególnie zimą.. bo potrafią zaginąć... mokro dotyczy tylko lata.. z ciekawości policzyłam ile mam odmian.... 33 na pewno... I narzekam, że mam mało... chyba mnie pogięło.... ale tak to jest z jeżówkami.. Sprawdziłam... 33 udokumentowane... a ile zapomnianych?? To już choroba.....

Ja Aniu mam tylko 22 odmian jeżówek, ale mam jeszcze sporo miejsca i upatrzone kolejne. Na ten rok już starczy. Jeżeli chodzi o Orange Passion to raczej mnie zawiodła. Na początku jest piękna i jak zaczyna kwitnąć to pachnie. Potem na ładny pomarańcz wchodzą drobne małe czerwone plamki i taj już jej zostaje, robi się bardziej czerwona.

Zobacz sama jak się zmienia.

Ogród w skali mikro cz.II 10:29, 17 sie 2014

Do góry

Miłej niedzieli Elus - odpoczywaj po wszystkich imprezkach
Życie w wiejskim ogrodzie 10:27, 17 sie 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Leniu ..... nawet Ci się nie chce wygooglować

Mój ma już 4 lata od posadzenia i dorasta do 1,5 m Większy już nie będzie ale u mnie nie ma lekko bo rośnie na ciężkim podłożu Z roku na rok nabiera masy i ma coraz więcej kwiatów

Nie leniu...tylko wczoraj byłam "zmęczona"

Fajny ten miskancik, taki mały.
Ja mam rotsilber...ponoć...i nie wiem jaki wielki będzie, bo go non stop dzieliłam i nie zdążył nigdy porządnie urosnąć Ale 150cm już raz miał, więc raczej będzie większy niż twój... szkoda

Ogród - kompozycje w większości z iglaków i innych zimozielonych 10:26, 17 sie 2014

Do góry
Mika2014 napisał(a)
Witam,

przychodzę do Was po pomoc, mam mały ogródek jakieś 50m2, który chciałabym jakoś zagospodarować a że ogrodnik ze mnie marny dlatego przychodzę tutaj po pomoc.
Mianowicie chciałabym posadzić sobie w jednym kącie ogródka 3 iglaki(chciałabym stworzyć mini lasek) No i tu zaczyn się mój problem nie wiem za bardzo jakie drzewka powinnam wybrać. Chciałabym by one różniły się wysokością najwyższa około 2-3 metrów potem koło 1,5 m i najmniejsza 80 cm do 1m.
Wrzucam fotkę - choineczki chciałabym w rogu gdzie obecnie znajduje sie drzewko (ktore niestety nie jest za ładne)

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady.

Ogród w skali mikro cz.II 10:25, 17 sie 2014

Do góry
Pod słońce niestety, ale widać...
Ogród w skali mikro cz.II 10:22, 17 sie 2014

Do góry
Ogród w skali mikro cz.II 10:19, 17 sie 2014

Do góry
Jeżówka - prezent od Bogusiu pachnie i ma piękny kolor - nazwę trochę zapomniałam

Urodziwa limka na kiju
Ogród w skali mikro cz.II 10:16, 17 sie 2014

Do góry

w lustrze

Opuchlaki 10:10, 17 sie 2014

Do góry
Waldek, dziś w ramach spacerku z rodziną wybierzemy się na zbiór wrotuczu, aby jeszcze raz podlać ogród.

3 noc z rzędu udaje mi się pozbierać opuchlaki, gdzieś koło 30. Zaczynają się pojawiać po 21 i tak gdzieś do 23.30/24 żerują, a po tej godzinie nie ma nic. Na drugie dzień dokładnie to samo i o tyle dobrze, że mniej więcej na tych samych roślinach (choć wczoraj zaskoczył mnie jeden podjadający ciemiernika). Oprócz głównie liści żurawek, rh, host, rozchodników upodobały sobie same kwiaty jednego z rozchodników i tak ich najwięcej znajduję.

Znajduje tylko takie jak na zdjęciu niżej, ale wczoraj za radą Justyny pogrzebałam przy żurawkach i znalazłam kilka żywych i kilka martwych okazów (sprawdziłam, nie udawały trupów ) w tym osobnika z dwa razy większego od tych które żerują na liściach. Czy różnica w wielkości zależy od ich wieku? Czy można jakoś odróżnić samca od samicy?

Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 10:06, 17 sie 2014

Do góry
dziękuje za miłe słowa

Ostatnie deszcze wystawiły na ciężka próbę nasze zadaszenia tarasu, na szczęście konstrukcja podołała, więc jestem spokojna co do jej dalszego żywotu

Łąka kwietna odbija po deszczach też bardzo ładnie, nawet zaczyna co nieco kwitnąć więc optymistycznie czekam na następny sezon.

W końcu zawiązały się owoce dyni

Wokół tarasu wszystko się bardzo ładnie rozrasta

Baptysja niestety nie zakwitła w tym sezonie, czy to normalne w pierszym roku po posadzeniu?

Jarzmianki chyba jednak się zadomowią, zaczęły kwitnąc więc daję im jeszcze jeden sezon

pomylone hortensje będą wymienione na limelight na szczęście znalazłam chętnego na nie więc nie będzie mi żal że się zmarnują
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 10:05, 17 sie 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Dzisiaj całe popołudnie w przerwach między opadami deszczu układałam na nowo obrzeże rabaty z limkami i serbami, strasznie mnie męczyło patrzenie na te krzywizny nie wiem jak ja to robiłam wiosną, że taka krzywa mi wyszła ta linia, a nie miałam jej kiedy poprawić i nareszcie dziś.....

przed
...
po
[img size=240...

Wiuniu... no cóż, poczatkowo to chyba "na gazie" była ta linia wytyczana Teraz jest świetna, bardzo mi się podoba. Urobiliscie się na pewno, ale efekty bardzo dobre.

Pytałas o połączenie hortensja i kocimiętka - odpowiedziałam u siebie Zapraszam.
Jak więcej błędów nie popełnić...... 09:56, 17 sie 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Witaj Anetko

stożki cudniaste na tarasie... białe pelaśki cudowne,
aż miło posiedzieć na takim leżaczku

wrzosy ładnie kwitną...nie chcę nawet myśleć, że jesień już tuż tuż
moje tawułki mimo cięcia też kwitną

pozdrówka zostawiam

Agatko kusisz tymi rózami, oj kusisz w przyszłym roku u mnie też będą kwitły nie wiem jeszcze jakie ale będą
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 17 sie 2014

Do góry
Wklejam jeszcze zdjęcie tego miejsca
U BusyBee w ogródku... 09:39, 17 sie 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Teraz trochę Ogrodowiskowo...
Kilka miesięcy temu trafiłam na Ogrodowisko.
Moja historia jest taka, jak wiele innych. Ogrodowisko otworzyło mi oczy i zaczęłam się uczyć, odwiedzając Wasze ogrody
Pierwszy, niezwykły, był oczywiście Twój Danusiu Potem wiele innych, które chociaż są różne, łączy pasja i szacunek dla przyrody....

I tak ciągle się uczę i ciągle odkrywam nowe ogrody....

Pięknie!!! Cieszę się że się odważyłaś otworzyć wątek bo masz cudownie a jeżóweczka jest śliczna
Wspaniałe kompozycje na rabatach!

Wrzucaj foty tak się przyjemnie spaceruje i ogląda Twój ogród !!!

Buziaki
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 09:31, 17 sie 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

nawet nie wiesz jak mi głupio!Już nigdy nikomu podpowiadać nie będę jeśli sama nie sprawdzę.

Dla Marzenki, moja kostrzewa wygląda tak

Jak widać marnie, marnie przędzie. Ale te żywe kłoski mają taki kolor jak miała roślina w momencie kupna.

No to moje z Obi tez inaczej wyglądają.... Pokaże dzisiaj. Może moje niedżwiedzie futro nie jest niedzwiedzim futrem???

Paryż jest lrzepiekny, musze tam pojechać na jakiś weekend
Siedlisko na Podlasiu 09:29, 17 sie 2014

Do góry
Pomocy proszę

Pęka kora na tujach uschły mi juz dwie małe i kolejne są zagrożone
Smaruje te miejsca maścią ale nie mam pojęcia co jest tego przyczyną
Obejrzałam pozostałe przy małych pęknięciach rośliny radzą same zalewa się kora

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies