Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

monteverde 00:09, 09 paź 2014

hanka_andrus napisał(a)
Jolu, winorośl rosnie na zewnątrz. Ale jak wiesz , u nas zimy -22 C Najwyżej. Późno startuje dopiero po majowych przymrozkach, i nie zawsze zdąży dojrzeć. Ten rok wyjątkowo słoneczny, zdążyłam już prawie wszystkie grona oskubać.
Ale może u Ciebie wiosna wcześniej zaczyna urzędowanie? Wcześniej by kwitła, to i wcześniej owoce dojrzeją. Zamiast bluszczu warto posadzić winorośl.

Haniu, tylko rękę wyciągnąć po to winogronko bardzo smakowicie wygląda, pozdrówka
basia3 08:00, 09 paź 2014

hanka_andrus napisał(a)
Jolu, winorośl rosnie na zewnątrz. Ale jak wiesz , u nas zimy -22 C Najwyżej. Późno startuje dopiero po majowych przymrozkach, i nie zawsze zdąży dojrzeć. Ten rok wyjątkowo słoneczny, zdążyłam już prawie wszystkie grona oskubać.
Ale może u Ciebie wiosna wcześniej zaczyna urzędowanie? Wcześniej by kwitła, to i wcześniej owoce dojrzeją. Zamiast bluszczu warto posadzić winorośl.

warto posadzić u moich rodzicór rośnie winorośl, przepyszne owoce.
hanka_andrus 08:54, 09 paź 2014

POmorze w deszczu, Hanusia w domu.

Pies wyprowadzony na krótko, pigwowiec z pigwą czekają na obróbkę.
Trzeba szykować dobry nożyk.

Czekam na rozpogodzenie, które ma ponoć nadejść.
Miłego dnia wszystkim.

jola54 11:44, 09 paź 2014

Witaj Haniu! U mnie mrozy do -35, wiec te delikatniejsze odmiany odpadają. Mam granatowy, jakaś kanadyjska odmiana, pieknie rośni i owocuje, tylko owoce mniejsze. Cztatasz w moich myślach, właśnie wywalam w poniedziałek bluszcza , a posadzę winogron, bo mam sadzonki. Miłego dnia!
ANIA 11:51, 09 paź 2014

Hanusiu masz piękne, dorodne owoce pigwy. Co będziesz z nimi robić? Ja mam w tym roku po raz pierwszy jeden owoc pigwy. Taka delicja do podziału między wszystkimi członkami rodzinyAle jestem ciekawa na przyszłość co można sprawdzonego z nich zrobić.
malkul 12:10, 09 paź 2014

Jezu Haniu i ja bym zjadła te Twoje smakoite winogrona!

ile ma lat ta winorośl? jaka to odmiana?
hanka_andrus 14:43, 09 paź 2014

Gosiu, Winorośl 15 letnia, ale ciągle jest cięta, pod koniec zimy. Potem wypuszcza młode pędy i na nich owocuje. Odmiany nie znam. Dostałam gałązkę od siostry. Ukorzeniła się i rośnie.

Aniu, Te owoce to są owoce pigwowca pośredniego, który co roku, niezawodnie obdziela mnie dwoma koszami "jabłuszek".
Z jednym jabłuszkiem to tylko do herbaty można wystartować.
Robię pasteryzowane do herbaty, i takie na nalewkę, i dodaję do jabłek ,które na jabłecznik idą.
No i oczywiście na bieżąco również do herbaty. A nadwyżką obdzielam również sąsiadów.
ANIA 14:50, 09 paź 2014

Dzięki za instrukcję postępowania z koszami jabłuszek pigwowych Ale wyjaśnij mi, proszę, jak należy zaserwować herbatę z pigwą?? pokroić i dodać do herbaty?, wycisnąć sok i dodać? Ja jestem całkowity laik w tej sprawie. A szkoda byłoby zmarnować pierwszy i to jedyny owoc.
hanka_andrus 15:53, 09 paź 2014

Moja herbata z pigwowcem.

Różnica między pigwą a pigwowcem, pigwa - drzewo lub krzew, pigwowiec krzew wysokości o,5m lub nawet 2 m.
Różnica w owocach

po lewej pigwa i pigwowiec, następnie sam pigwowiec
Niżej pigwa- na mojej dłoni

i pigwowiec

hanka_andrus 15:59, 09 paź 2014

Do herbaty stosuję owoce pigwowca- tych mam więcej.
Kroję w plasterki jak cytrynę. Z uwagi na to,że przeważnie pijam sama, wrzuczm kawałki pigwowca do filiżanki lub kubeczka, Czekam 5 minut aż się smak po herbacie rozejdzie i gotowe.
Ale dla podkreślenia rangi takiego napoju "z jabłuszkiem"radzęzaparzyć herbatę w czajniczku i dodać jabłuszko w kawałeczkach do całości.
Po kilku minutach można rozlewać. Pasuje do zwykłej herbaty i do zielonej.I do kazdej owocowej.