Dzięuje Ci bardzo za sugestie, ogarnę je jutro i spróbuje coś z tym zrobić Oczywiście zacznę od poszerzenia rabat.................... to dopiero będzie robota
Jeszcze raz dziekuję za powitanie i mam nadzieję, że będę mogła zobaczyć na żywo Twoje królestwo
Gabrysiu, nawet nie wiesz jaka jestem z Was dumna, a te zdjęcia są dowodem na istnienie wspaniałych i zgodnych małżeństw, którym niestraszne są wszelkie przeciwności.
Niesamowita z Was para
Oboje przy pracy:
Gabi, jestem pod wrażeniem, donica to rabata, jaka wielka i super, gratulacje i jeszcze dowiedziałąm się o mokrej folii do malowania,!
pozdrawiam was oboje i całusy dla Laurki
A nie pamiętam,ale myślę,że pień ta tuja bo to chyba gatunek tui jest mógł mieć z połowę średnicy to już taka porządna noga była,a od niej rzadkie,wiecznie jakieś chore czy przemarznięte gałęzie ...
Dała się uformować chyba 4,3 lata temu Taki nieforemne coś było wcześniej .
Ale z tuj to chyba najszybciej uzyskać kulkę na grubej nóżce
Kup Pinivit w płynie albo magiczną do iglaków i popryskaj jej tę kulę, odżywi się i prędzej zagęści, odbuduje. Można też podlać w korzenie. No i podlewaj wodą także bo pod kulką na pewno sucho jest.
Tak zrobię jeśli dostanę u nas te preparaty.Jak nie mam Florovit do iglaków ...
Dziękuję za radę Danusiu
Wg mnie te rabaty są zbyt "chude" trzeba je pogrubić nieco, ale do tego jest potrzebny precyzyjny rysunek z wymiarami, tak jak ten powyżej, ale "lepszy" bardziej precyzyjny, czyli w skali. Musisz pomierzyć działkę.
Absolutnie masz rację Danusiu, rabaty muszą być szersze i to sporo. Mam miejsce, więc nie musze się ograniczać załączam mój szkic - 1 kratka = 1 m.
Moim marzeniem jest altana i chyba muszę jakoś zabudować spód pod sumakiem. Zastanawiam się też, gdzie mogłabym zrobić mały kącik z wodą (coś podobnego jak Ty proponujesz np. kamień).
Ja też nie przepadam za takimi gazonami chociaż nawet popełniłam kiedyś o nich artykuł.
Ale szare mogą być, gorzej jakby były czerwone.
Myslę że trzeba je obsadzić irgą Dammera Major lub Mooncreper a na wierzchu trawy, najlepiej coś włochatego w rodzaju ostnicy (Stipa), chyba fajnie będzie.
Danusiu, też nie przepadam, zwłaszcza, że zaburzaju cały styl ogrodu, ale maja spełnić swoją rolę, trzymać gruz i skarpę; zapisałam sobie twoje podpowiedzi, zaraz w necie pooglądam te rośliny; jak juz zrobimy, pokażę
dzięki, że wpadłaś
Kochane ,Ogrodowiskowe Anie! Jest nas tu tyle ,że boję się że kogoś pominę w honoracji!
Składam więc w,, skowronkowie" dla Was wszystkich życzenia marzeń spełnienia!
Każda z Was ma jakieś ukryte na dnie,takie co to ich nikt nie odgadnie!
Czas wyciągnąć je na wierzch,i mówić o tym do znudzenia,
a się okaże,że są do spełnienia!
Miłego dnia ,dziewczyny!
Bardzo dziękuję za podpowiedzi, pupil mały to sznaucer miniaturka ale ta dziura jest akurat przy wyjściu z domu i to jest pierwsze miejsce jakie on widzi i pewnie dlatego podlewa.
Hortensje super napewno wykorzyatm pomysł tym bardziej że oglądałam inne watki i pięknie one wyglądają.
Gardenarium czy berberysy i hortensje sadzi się grupkami np po 2 -3 szt koło siebie czy pojedyńczo ?
Danusiu, jak zwykle magiczne zdjęcia. Wszystko jest na swoim miejscu i dobrze się tam czuje.
Tę hortensję pod murem przy śmietniku jak wyprowadziłaś, żeby kwitła tak wysoko?
Kupiłaś też w zeszłym roku hortensję na pniu. Jest gdzieś, czy przemarzła? Bo nie widziałam jej na zdjęciach tegorocznych.
Tę przy śmietniku i przy stawie wyprowadziłam tak wysoko, pokazałam ten proces tutaj