Witajcie.
Moniko, to fakt że cudów nie ma, że Polacy pracują tu od rana do nocy i wielu tu klepie biedę ale do kraju nie wrócą, bo tu państwo ludzi nie okrada tak bezczelnie i po chamsku, jak w Polsce i wie że tu z głodu nie zdechnie a po drugie, już w Polsce nie umiał by żyć. Znam takich co siedzą tu na czarno już 25 lat. Znam też takich co siedzą tu 10 na czarno bez ubezpieczenia, mają ludzie nerwy. Musze też powiedzieć, że żyje się tu dużo łatwiej, kredyty są tanie a na domy to w ogóle jakieś groszowe a jeśli chcesz pracować, to robotę zawsze znajdziesz. Tu się żyje jak u nas za komuny. Ja za komuny żyłem świetnie a teraz nie mam na opłaty. Nie ma tu chamstwa, bandyctwa i złodziejstwa. Wracam z pracy, to rower z całym majdanem przypinam do stojaka i idę sobie i nie martwię się że mi sakwy czy licznik zabiorą. Nie ma zdemolowanych przystanków czy po wywracanych śmietników. Tu za czym by skończył demolować, to by już stały przynajmniej 3 radiowozy, a policja się tu nie ceregieli, już zastrzelili kilka osób, jak tu jestem. W Kanadzie Polaków lubią, nie jest tu łatwo przyjechać a już zostać tym bardziej, więc jeśli już ktoś przyjedzie, to szanuje i nie cwaniakuje jak w Europie, gdzie w siądzie w samochód i wróci do kraju a opinia się ciągnie za wszystkimi. Nie spotkałem się że gdy powiedziałem że jestem z Polski, to ktoś się odwrócił ode mnie czy zrobił kwaśną minę, wręcz odwrotnie. Moniko ja nawet nie patrzyłem w necie na temat Edwarda, trafiłem do niego przypadkowo, ale jak szukasz to wpisz sobie google.ca, prędzej coś znajdziesz. Gdy wpisuje po polsku w G.pl to mało jest wiadomości. Tłumacza mam zawsze otwartego i wszystko sobie tłumaczę i w jedną i drugą stronę. Będę kończył, bo wróciłem po 21 i jestem padnięty, dziś cały dzień szalałem na dworze. Grabiłem po sobocie ,podlewałem i po południu znów kosiłem. Całą przyczepę trawy miałem a sobotnia została w kupkach już nie było czasu zebrać. Jutro jeszcze mam koszenia sporo, pewnie cały dzień się zejdzie.
Marto ciesze się że szczęśliwie wróciłaś i odezwałaś się, tylko szkoda że tak krótko, więcej proszę