Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

Jak dziecko we mgle wciąż błądzę...

natix 09:34, 11 wrz 2014

na życzenie: Proszę

Załapało się 2/4 mojej rodzinki Chyba mąż nie będzie zły...nie wiem
natix 11:45, 18 paź 2014

Ojjj dawno mnie nie było...tzn na Ogrodowisku jestem codziennie ale tutaj mnie nie bylo. Jak narazie nic wielkiego nie zdziałałam, fundusze i wogóle. Czekałam też, az w koncu ktos mi powie cokolwiek odnosnie moich pomysłow ale sie nie doczekalam. Wiem moja wina bo nic nowego nie wprowadzalam. Ale nadal jestem.
Walcze codziennie z Waszymi ogrodami i nadal błądze. Może małymi kroczkami???

Póki co wywaliłam wielkie krzakory z "przedogródka" i posadziłam tam Danice i gozdziki z wlasnej uprawy, bonsai i w sumie that's all:/Rabata zawiera obwódkę z Danic na przemian z nieco cofniętymi goździkami. Po lewej 4 forsycje, na środku bonsai, a po prawej i lewej stronie(mało widoczne)jałowce płożące.
Podpowiedzcie mi PROSZĘ czym to uzupelnic? Na wiosne zakupię na pewno żurawki bo są przepiękne. Czy teraz jeszcze sadzic te żurawki? Chyba zakochałam się też w trawach Poradzicie coś?
Aaa, chciałam jeszzce dodać, iż doczekam się małej kaskady o której wspominałam niegdyś, będzie z lewej strony. Przygotowaliśmy już mały nasyp póki co.
natix 12:09, 18 paź 2014

Całośc na przedzie przy wjeździe...Tylko ta lewa strona taka pusta(prawa w głowie).
Pani Danusiu, jakieś słowa porady? Mogę na coś liczyć?
Jak ja chciałabym coś więcej zacząć. O zgrozo!
natix 12:17, 18 paź 2014

Aaa, pochwalę sie jeszcze takim czymś. W międzyczasie wyprawiałam moim chłopcom urodzinki - ROCZEK i 4 LATKA I piekłam pierwszew swoim życiu torty.
Oto moje wypociny

I nawet smakowały...
Olili 14:51, 18 paź 2014

Witaj

Torty super ,

Zmartwię Cię ,bo ja nie z tych co potrafią doradzić w sprawie roślin...Sama okrutnie się motam i też czekam jak na zbawienie na jakieś porady od mądrych głów.
Jedynie co mogę zasugerować to tyle, że w którymś momencie pisałaś o połowie w kamieniu a połowie w korze i wg. mnie nieładnie to wyglądałao - takie równo przedzielone na pół, może jakoś nieregularnie ,jakąś plamą ten kamień wkomponować....

A w czym Ty robisz sobie wizualizacje,że możesz wkleić swoje zdjęcie..,bo ja tak nie umiem..???

Pozdrawiam
natix 15:27, 18 paź 2014

Po prostu Paint kochana zapisuje zdjecie robie prawym "otworz w": paint, pomniejszam i juz
Olili 16:21, 18 paź 2014

natix napisał(a)
Całośc na przedzie przy wjeździe...Tylko ta lewa strona taka pusta(prawa w głowie).
Pani Danusiu, jakieś słowa porady? Mogę na coś liczyć?
Jak ja chciałabym coś więcej zacząć. O zgrozo!

no w paitncie ale te powklejane rośliny to jak ??
waldek727 21:51, 18 paź 2014

natix napisała:
Czekałam też, az w koncu ktos mi powie cokolwiek odnosnie moich pomysłow ale sie nie doczekalam. Wiem moja wina bo nic nowego nie wprowadzalam. Ale nadal jestem.
Walcze codziennie z Waszymi ogrodami i nadal błądze. Może małymi kroczkami???

Natalio.
Postawiłaś nas w trochę niezręcznej sytuacji ponieważ zapomniałaś napisać jaką masz w ogrodzie glebę. Nie wiemy jaką ma strukturę, sorbcyjność, skład mineralny ani nawet jaki ma odczyn. Bez tych podstawowych wiadomości trudno jest komuś doradzać gdzie i jakie rośliny ma posadzić w ogrodzie. W przestrzennym planie zagospodarowania działki zapomniałaś również zaznaczyć miejsce na składowanie substancji organicznych tzw odpadów roślinnych pochodzących zarówno z ogrodu jak i z gospodarstwa domowego. Kompostowanie i badanie gleby to podstawa tworzenia ogrodu. Bez tego można sobie co najwyżej wsadzać roślinki do jałowej gleby, ale nie będzie to miało nic wspólnego z ogrodnictwem.
natix 10:39, 19 paź 2014

No gleba to u mnie nie za ciekawa.Ale bez przesady, pewnie jak większość nie robiłam żadnych specjalnych badań...
Zanim się wprowadziliśmy wszędzie tu rosły brzozy. Wycielismy je w wiekszości, korzenie wyciągnięte i nawieżliśmy czarnoziemu na obszar trawnika i ewentualnych nasadzen. Ponadto jak cokolwiek sadziłam to zawsze jeszcze dokupowałam ziemi i mieszalam w "dołku".
Kompostownik jest schowany między blaszakiem a szopką po lewej stronie działki.
doniek 21:45, 20 paź 2014

Witam

ja w pierwszej kolejności uporządkowałabym układ ogrodu, wybrała jego charakter, styl. Jakoże jest tu dużo brzóz najlepszy byłby styl naturalistyczny. Rabaty bym zrobiła o wygładzonej linii, takie aby jedna rabata była przedłużeniem drugiej, coś jak na rysunku który załączam

to tylko taka propozycja na szybko aby było wiadomo o co mi mniej więcej chodzi Literka "B" oznacza bylinowe rabaty, pomiędzy nimi postawiłabym pergole tak aby było przejście na trawnik.

A jeśli chodzi o pytanie czym uzupełnić rabatę:

natix napisał(a)

Póki co wywaliłam wielkie krzakory z "przedogródka" i posadziłam tam Danice i gozdziki z wlasnej uprawy, bonsai i w sumie that's all:/Rabata zawiera obwódkę z Danic na przemian z nieco cofniętymi goździkami. Po lewej 4 forsycje, na środku bonsai, a po prawej i lewej stronie(mało widoczne)jałowce płożące.
Podpowiedzcie mi PROSZĘ czym to uzupelnic? Na wiosne zakupię na pewno żurawki bo są przepiękne. Czy teraz jeszcze sadzic te żurawki? Chyba zakochałam się też w trawach Poradzicie coś?
Aaa, chciałam jeszzce dodać, iż doczekam się małej kaskady o której wspominałam niegdyś, będzie z lewej strony. Przygotowaliśmy już mały nasyp póki co.

żurawki można śmiało sadzić, z doniczki można póki ziemia nie zamarznie. Trawy to dobry pomysł, może w połączeniu z hortensjami bukietowymi ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies