Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 09:02, 19 sty 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Ja bym rabatę po prawej przedłużył i w niej spokojnie posadził brzozy masz spory kawałek do domu i ta przedłużona rabata pozwoli tobie na posadzenie nawet większej ilości brzóz

Myslalam o 3 sztukach posadzonych w trojkacie nieregularnym. W plocie jest bramka i ona niestety musi tam zostac, wiec nie przedluze do konca. I po prawej stronie jest dojazdowa ulica. Myslalam, zeby posadzic je 1,5 metra od tui ale to podobno za blisko?
Brzoza - Betula 21:38, 18 sty 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Brzozy obcinamy dopiero po wypuszczenie i rozwinięciu liści bo wcześniej bardzo płaczą mimo zasmarowaniaran i niekorzystnie to wpływa na nie. Najlepszym terminem jest czerwiec-wrzesień.
Przeczytaj o obcinanie brzoz.

No wlasnie roznie o tym pisza, ja w kilku artykulach czytalam ze styczen to najlepszy okres ciecia brzozy bo soki jeszcze nie kraza.
Moze ktos sie jeszcze wypowie
Brzoza - Betula 10:08, 18 sty 2018

Do góry
Ja bym rabatę po prawej przedłużył i w niej spokojnie posadził brzozy masz spory kawałek do domu i ta przedłużona rabata pozwoli tobie na posadzenie nawet większej ilości brzóz
Brzoza - Betula 08:49, 18 sty 2018

Do góry
Konieczki napisał(a)
Danus jestes kochana, wiem ze trzeba ti zrobic z glowa (a te przewodniki to chodzilo mi o korone). Chcialabym aby to byla popristu brzoza
Poczekam tylko na mrozny suchy dzien bo u nas siapi caly dzien

Brzozy obcinamy dopiero po wypuszczenie i rozwinięciu liści bo wcześniej bardzo płaczą mimo zasmarowaniaran i niekorzystnie to wpływa na nie. Najlepszym terminem jest czerwiec-wrzesień.
Przeczytaj o obcinanie brzoz.
Brzoza - Betula 08:27, 18 sty 2018

Do góry
To sie dogadalismy Bardzo blisko domu to nie bedzie. Ale moja dzialka jest waska i z jednej strony dom, a z drugiej tuje i ulica dojazdowa. I sie mecze czy wcisne tam brzozy czy jednak nie. Nie chcialabym z czasem ich usuwac. Krzywa jablonka bedzie usuwana,juz jedna w tamtym roku zostala usunieta.Pozostalosc po poprzednich wlascicielach. Jest za blisko ogrodzenia posadzona. A domek dla dzieci bedzie stal max. 3 lata. I mysle czy rabate przedluzyc po prawej stronie, czy w przyszlosci brzozy na trawniku posadzic.I czy wogole nie bedzie tego za duzo

Działka prawie w Borach Tucholskich 00:35, 18 sty 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
będzie mrozik

zeszłoroczne brzozy

iak było w styczniu 2017

Brzozy są piękne, ale...Ja niestety musiałam swoje wyciąć. W mieście, przy bardzo ciasnej zabudowie - były zbyt wielkim problemem. Dlatego z wielką przyjemnością oglądam Twoje. Pozdrawiam. ewa
Ogród w remoncie 19:01, 17 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam

Monia nic nie namieszałaś. Drzewo to dobry pomysł,tylko jakie? Kolumnowe,barwne-nic mi nie przychodzi do głowy. Jedynie buki kolumnowe ,których z różnych względów bym jednak nie chciała.
Ogród w remoncie 18:17, 17 sty 2018

Do góry
Asia za dobra w projektowaniu nie jestem, ale może coś dorzucę od siebie: tam na razie masz same iglaki, może dorzucić jakieś drzewo liściaste w kolorze kolumnowe, bo po drugiej stronie masz brzozy i sosny, też wszystko zielone, może tą zieleń trzeba przełamać, hortki bym dała z tych wyższych bo serby, thuje będą wysokie, przed hortkami wrzuciła bym jeżówki w pasie, można je fajnie gdzieniegdzie przeciąć właśnie rozplenicą hameln, a przed nimi np kulki z bukszpanu utopione w brązowej turzycy żeby wiosną nie było łyso to wsadzić np. białe narcyze, z brązowej turzycy gdzieniegdzie wyłaniające się szafirki kurczę nie wiem czy nie namieszałam
Ogród w remoncie 16:10, 17 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Asia a co tam już masz na tym froncie rozrysowane, oprócz tego żywopłotu z derenia, bo kurczaki nie pamiętam... przypomnisz

Przed dereniami mam zaplanowane po kolei od wjazdu:
Pissardii i pod nimi derenie White Gold,dalej hortensje Phantom,brzozy,rh do sosen i pod nimi.
Ta strona właściwie tak mniej więcej zapełniona,jakieś trawy,byliny z przodu do ścieżki. Natomiast druga strona tam gdzie niwak i później świerki-tu nie mam pomysłu. Plącze mi się po głowie spory kawałek hortek z niższych odmian np Bobo,Bombshell,Litte Lime,pod niwakiem carexy. Co jeszcze? Może rozplenice. Myślałam też o wrzosowisku ale tam za mało słonecznie jednak,chyba,że zupełnie na przodzie,przy ścieżce i kole trawnika.

Ogród niby nowoczesny ale... 12:51, 17 sty 2018

Do góry
AniMa napisał(a)
Ja tam zazdraszczam nowej lazieneczki...bałagan sie ogarnie Koniecznie pochwal się jak skończycie:0
U mnie dzisiaj wywalanie choinek. Przygotowałam sobie już palenisko

Zobaczymy jak wyjdzie będzie mroczna - betonowa

Ja na razie w biurze schowałam święta do kartonów.
Jutro przyniosę gałązki brzozy i będę czekać na zielone
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:01, 16 sty 2018

Do góry
Chcialabym sie zapytac czy te ciemne brzozy u Ciebie to mocno pyla i przyciagaja pszczoly i szerszenie i osy ?
Sosnowe zacisze 21:01, 16 sty 2018

Do góry
marba - Basiu z tego co czytam towarzystwo sosen jest ciężkie dla pozostałych roślin jest ciężkie ale faktycznie są śliczne, niestety nie mam miejsca nawet na trzy brzozy które bardzo lubię.

Wiolka 5_7 - Wiolu dziękuję za przywitanie. Nazwa Twojego wątku świetnie opisuje jak ja pracuję na działce

sylwia_slom... - dziękuję szkoda że na mojej ulicy inni sąsiedzi wycieli działki do zera, jeśli nie wycięli to sosny oszpecili ścinając czubki

Muszelka - tylko domek nie jest na kurzej nóżce...

Bogdzia - dziękuję za szybkie rady. Przepraszam nawet leżąc w szpitalu z dala od pracy i zajęć dnia codziennego nie byłem w stanie przeczytać wszystkich wpisów w Twoich wątkach. Ale jak pozwolisz to będę dużo pytał o rododendrony bo marzą mi się w dużej ilości w lesie przed tarasem. Widzę że Magda zdążyła poinformować ogrodowsko że się zjawię....

Figaro - dziękuję za odwiedziny. Głownie to sosny, tępiona robinia akacjowa, i dęby małe które staram się okiełznać. Ponieważ na działce głównie są sosny to obiecywałem sobie że dosadzę tylko rośliny liściaste... i nie dałem rady.

Mariposa Miło że do mnie zajrzałaś i pozostawiłaś ślad. Ja przeczytałem Twój cały wątek ale tylko przeczytałem. Poprawię się. Nie ma równowagi w przyrodzie u Ciebie brak drzew u mnie ich w nadmiarze, ty masz czasami staw ja suchy piasek ale pomysłu na ogród pełen motyli zazdroszczę.

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 09:33, 16 sty 2018

Do góry
Swoje brzozy tnę około połowy lutego jak ma drugi urlop i jest wszystko ok z nimi
Brzoza - Betula 09:09, 16 sty 2018

Do góry
Nie da się okiełznać drzewa które wyrasta ponad 10 metrów aby było małe, kiedyś jak byłem młodszy to próbowałem zrobić małe drzewo z brzozy ale po około 6 sezonach drzewo było już wyeksploatowane i stare więc kształtowaniem oraz cięciem możemy jej zaszkodzić .
Tu ma być ogród :) 23:33, 15 sty 2018

Do góry
Zrobiłam sobie podsumowanie 2017 roku.

Udało się zrobić:

- skrzynie na warzywa,
- szklarnia,
- poszerzenie wszystkich rabat.

Zakupów roślin już nie było tyle co w ubiegłych latach, ale trochę się tego mimo wszystko uzbierało.

3 brzozy Doorenbos

4 graby Fastigiata

18 cisów Baccata - które wkrótce po posadzeniu zaczęłam formować na kule i stożki

24 cisy Hoseri na obwódki przed grabami

Były jeszcze tawki (ML, hakone, miłki) i jakieś pojedyncze inne roślinki.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:11, 15 sty 2018

Do góry
będzie mrozik

zeszłoroczne brzozy

iak było w styczniu 2017
W zielonej aptece 08:08, 15 sty 2018

Do góry
Nowy rok, czasem za szybko płynie czas.
Wszystkim zakręconym ogrodowo życzę udanego nowego tegorocznego sezonu!
Katko -
szczeć bardzo się sieje a rozety potrafią zagłuszyć rośliny obok - uważajmy więc. Dzięki za chęć podarowania nasion kłosowca. Dostałam od Agaty z ogrodu w cieniu brzozy, rzeczywiście kwitł a czy się wysieje? - zobaczymy, zebrałam też nasiona. Jakby co to wiem gdzie po nie znów zapukać
Kwitnie mi teraz kalina Farrei la la la jaka jestem zadowolona!- zakwitła przed Bożym Narodzeniem

Aniu -
hortensji mam sporo, część nie kwitła, ale w tym roku je zabezpieczyłam innowacyjną osłoną - workami jutowymi

Jona -
nie zaglądałam tu bardzo długo, zima sprawia, że się hibernuję w świecie forumowym choć w moim ogrodzie coś tam zawsze kwitnie - ciemiernik od Vity

Elu -
to już wiesz co u mnie - zimowy ogród z kwiatami

Powyżej ciemiernik cuchnący - jestem tą rośliną zachwycona, jest bardzo ozdobna przez okrągły rok.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:10, 13 sty 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Kapliczka super wyszła.

Dzięki Miała być bezpośrednio na boazerii, ale jest z brzozy i nie było dobrego tła to oderwałam spod kory taką jakby korę papierową i na tym kolorze ładnie się odbijaFajna ta huba pod figurką na zdjęciach nie widać, ale figurka jest na niej umocowana jak na półeczce
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:26, 13 sty 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
i ich już nie ma na polecenie tego zestawu bym nie liczyła niestety ale za właścicielkę się nie wypowiadam

Jeszcze dwa nie uschły i nie zostały zjedzone przez opuchlaki
Ale za to brzozy w tym roku w miarę wyrównały swój wygląd, dwie nowe ładnie podrosły i nie odstają wysokością od swoich starszych sióstr.
Uwaga styczeń, zatem można lekko skorygować brzozy.Coś mi się wydaje, że w tym roku w lutym będzie czas na cięcie grabów
Brzoza - Betula 11:58, 13 sty 2018

Do góry
Jeśli chcesz aby to była brzoza, to niech rośnie, brzozy rosną wysoko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies