Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:26, 17 lis 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
zostawiam słoneczną Szmaragdową, brzozy purpurea świecą w tle i mykam do ogrodu coś może zdążę podziałać

Ale to zdjęcie piękne
Zmieniłaś aparat ? Bo tyle cudnych fotek zrobionych i tyle kolorów .... cudnie .......
Ps. Berberysy mam chocolatte i one tez pięknie sie przebarwiły ,ale Twoje świecą ...... aż z daleka rażą po oczach
Wierzba Hakuro Nishiki 08:31, 17 lis 2017

Do góry
Wszystko zależy od tego, czy będziesz miała czas ciąć je 3 razy w roku.
Wtedy utrzymasz koronę w kształcie kuli takiej wielkości, jaką przewidujesz. Jeśli metr,. to sadzisz od płotu 70 cm.

Jeśli nie będziesz cięła, wierzba rozrośnie się do niesamowitych wymiarów i dwa metry będzie za mało. Nie polecam tej brzozy, jest mało długowieczna. To roślina dla początkujących, ale potem na pewno Twój gust się zmieni.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:14, 16 lis 2017

Do góry

Dla zainteresowanych
brzozy purpurea jesienią takie barwy miedziane łapią , świecą z daleka
Pszczelarnia 17:57, 16 lis 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Podaję wszystkim opracowaną przeze mnie ściągawkę dereniową:

SADZIĆ W GRUPACH / NAD WODĄ (ładnie się odbijają). TAM GDZIE JEST ŁADNY DOSTĘP ŚWIATŁA ZIMOWEGO (wystawa zachodnia, południowa)

TOWARZYSTWO:
trawy:
molinia caerulea subsp. arundinacea ("Transparent", "Windspiel" lub "Zuneigung")
calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', ‘Avalanche’ i inne paskowane
carex montana,
carex m. ‘Ice Dance’, turzyca „ptase łapki”
miscanthus ‘Cosmopolitan’
konwalnik
Red Baron
haconechloa

zimozielone:
bergenie, runianka

kwiaty:
ciemierniki, przebiśniegi, śnieżnik

inne formy:
złote cisy, zielone cisy – kolumny, poduchy
ostokrzewy (jako plecy albo stożki lub kolumny), ostrokrzew ‘Alaska’
choina ‘Jedelloh’, świerki gniazdowe (brzegowo, po bokach, jako ramy)
kosodrzewina ‘Wintergold’

drzewa:
białe brzozy i wiśnie tybetańskie o wiśniowej korze (prunus serrula), klony o ciekawych pniach (prążkowane, cynamonowe, strzępiaste).

W dużych ogrodach niedaleko oczar, leszczyna, jeżyna - rubus cocburnianus (może przemarzać).

O przyda mi się taka ściągawka, mam dwie rabaty dereniowe i brakuje pomysłów co przed nimi. Brzozy, hakone all gold i hortensje polar bear mam, dalej red barony. Ale jezzcze czegoś brakuje. A kosodrzewina pumilo będzie pasować?
Szczepienie, oczkowanie 16:52, 16 lis 2017

Do góry
Proszę powiedzcie laikowi jak to jest z tym wzrostem szczepionych drzew.
W szkółkach w sprzedaży oferowane są drzewa z oznaczeniami Pa...cm. Rozumiem, że oznacza to formę pienną o wysokości pnia ...cm. Czy to oznacza jednak, że miejsce szczepienia jest na tej wysokości? Chyba nie zawsze, skoro brzozy pożyteczne z oznaczeniem Pa60 mają piękną, śnieżnobiałą korę na całej długości pnia.
Czytając forum spotykam porady dla osób obawiających się docelowych gabarytów drzewa by np. kupili drzewo szczepione, to wtedy nie będzie takie duże. Czyli oznacza to, że szczepione drzewo na wysokości pnia np. 180 cm nie urośnie więcej niż te 180 cm+korona? Ale co w przypadku gdy zszp opisuje np. dęba czerwonego, czy platana jako drzewo o szer. odpowiednio do 12m czy 25 m. Czyli korona i tak będzie osiągała te rozmiary (czyli wys. i szer. 12/25 m)? A jeśli nie, to jaki jest maksymalnie rozmiar drzewa typu platan klonolistny czy buk pospolity szczepionych?
Właściwie to baaardzo rzadko spotkałam oznaczenia N (czyli forma naturalna?) w sprzedaży. Chyba tylko raz dla buka pendula.
Marzy mi się duże majestatyczne drzewo na końcu trawnika (dąb, platan, klon czy buk), które za 30-40 lat (mam nadzieję że doczekam) będzie pięknym, dużym soliterem - punktem centralnym całego ogrodu. Skąd jednak mieć pewność, że te "patyczki" z kilkoma listkami wyrastającymi z określonej wysokości takie kiedyś się staną?
Pszczelarnia 16:07, 16 lis 2017

Do góry
Podaję wszystkim opracowaną przeze mnie ściągawkę dereniową:

SADZIĆ W GRUPACH / NAD WODĄ (ładnie się odbijają). TAM GDZIE JEST ŁADNY DOSTĘP ŚWIATŁA ZIMOWEGO (wystawa zachodnia, południowa)

TOWARZYSTWO:
trawy:
molinia caerulea subsp. arundinacea ("Transparent", "Windspiel" lub "Zuneigung")
calamagrostis x acutiflora 'Karl Foerster', ‘Avalanche’ i inne paskowane
carex montana,
carex m. ‘Ice Dance’, turzyca „ptase łapki”
miscanthus ‘Cosmopolitan’
konwalnik
Red Baron
haconechloa

zimozielone:
bergenie, runianka

kwiaty:
ciemierniki, przebiśniegi, śnieżnik

inne formy:
złote cisy, zielone cisy – kolumny, poduchy
ostokrzewy (jako plecy albo stożki lub kolumny), ostrokrzew ‘Alaska’
choina ‘Jedelloh’, świerki gniazdowe (brzegowo, po bokach, jako ramy)
kosodrzewina ‘Wintergold’

drzewa:
białe brzozy i wiśnie tybetańskie o wiśniowej korze (prunus serrula), klony o ciekawych pniach (prążkowane, cynamonowe, strzępiaste).

W dużych ogrodach niedaleko oczar, leszczyna, jeżyna - rubus cocburnianus (może przemarzać).
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:08, 16 lis 2017

Do góry
zostawiam słoneczną Szmaragdową, brzozy purpurea świecą w tle i mykam do ogrodu coś może zdążę podziałać
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 06:05, 16 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Wiunia fajnie masz, że brzozy chcesz dosadzić. Marzę o miejscu z brzozami, ale nie mam już na to miejsca w ogrodzie.
Będę podziwiała u Ciebie

Mirelko uwierz mi, że ja też nie mam miejsca Ale tak bardzo mi się marzą od dawna i pisadze je prawie na środku trawnika Ale posadzę. Nie wiem jaki będzie efekt ale trudno
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:37, 15 lis 2017

Do góry
i od brzozy w górę
było tak

jest tak

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:33, 15 lis 2017

Do góry
Tej strony jeszcze nie pokazywałam, ale jak już robię małe podsumowanie no to cóż to jest lewa strona działki od drewutni w stronę brzozy i dalej

a teraz jest tak, na pewno będą lekkie poprawki
Lawendowy zawrót głowy 13:36, 15 lis 2017

Do góry
Te drzewa to robią dobrą robotę, jest bosko. Ale trawy też! Mucha nie siada, komar nie dotyka (ulubione powiedzenie mojego szwagra). Jaka jest rola tych cisów w trawniku nieopodal brzozy płaczącej? Co tam będzie?

EDIT: czy melancholia Fidkowi przejdzie? Ściskam go.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 09:08, 15 lis 2017

Do góry
Wiunia fajnie masz, że brzozy chcesz dosadzić. Marzę o miejscu z brzozami, ale nie mam już na to miejsca w ogrodzie.
Będę podziwiała u Ciebie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:45, 14 lis 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Molinia świetna żarówa ale brzozy ....te pnie takie bielusie ....
teraz jeszcze Bielsk się wydają bez liści brzoz
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:00, 14 lis 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Byłam, troszkę o dokarmianiu roślinek poczytałam
A brzozy posadzone? Były zdjęcia czy przegapiłam?
brzozy posadzone zdjęcia nie było, nie mam jak zrobić
Od nowa ... na przekór wszystkim 19:49, 13 lis 2017

Do góry
Byłam, troszkę o dokarmianiu roślinek poczytałam
A brzozy posadzone? Były zdjęcia czy przegapiłam?
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:28, 13 lis 2017

Do góry
szemusia napisał(a)

To ja będę u Ciebie stałym gościem. Ostatnio też tylko trawska kupuję (przepraszam, brzozy się jeszcze trafiły)
hihi to tak jak ja, brzozy, trawy, cisy no i hortki jeszcze
Ogród pod Górą 08:06, 13 lis 2017

Do góry
Wolę teraz myśleć o przygotowaniach dekoracji na święta a nie na 5 minut przed Świętami Drewniane bombki już mam, święcznik z brzozy też plus inne duperele.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:56, 12 lis 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
No, to wszystko wyjaśnia, bo już się zastanawiałam, w którym LM we Wrocławiu brzozy dostałaś

Jak bym dorwała tanie, to i w LM bym nawet kupiła, DESPERATKA ehehe
Swoją droga duże egzemplarze drzew to strach samemu sadzić, bo mogą się nie przyjąć. Prawidłowe oplalikowanie łatwe nie jest.
W jednej ze szkółek wypatrzyłam piękne graby fastigata już takie dorosłe olbrzymy po 230 zł. Chciałam trzy sztuki, ale jak właściciel wyliczył ile kosztowałoby posadzenie ich przez pracowników szkółki wraz z opalikowaniem, to wyszło jeszcze raz tyle co drzewa. Szok. Wobec tego pozostają mi chyba mniejsze egzemplarze, które sama dam radę posadzić.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:15, 12 lis 2017

Do góry
No, to wszystko wyjaśnia, bo już się zastanawiałam, w którym LM we Wrocławiu brzozy dostałaś
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:02, 12 lis 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
W LM kupiłaś doorenbosy???

O hehe teraz dopiero zauważyłam, co mi smartfon napisał, nie brzozy tylko wrzosy hihi, 26 szt wyszły po 2 zł z groszami. A może te brzozy podświadomie mi się napisały
Jutro będę szukać doorenbosków ale to w szkółkach.
Buziaczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies