Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

makadamia 18:20, 09 sty 2018

Jak dobrze, że już po świętach - wreszcie coś ciekawego się na forum dzieje

Mnie też się trzecia wersja najbardziej podoba
Uwagi i pytania:
w pierwotnej wersji kółka trawnikowe miały się stykać, a tutaj na rysunku pomiędzy nimi jest rabata i ścieżka w niej (chodzi o to miejsce przy niwaku). Nie mówię, że to źle (będzie fajne podkreślenie perspektywy i lepsze oddzielenie poszczególnych wnętrz), tylko upewniam się, że to nie pomyłka.
Żywopłot z derenia - nie widzi mi się w takiej formie, jak go narysowałaś, tzn.: sztywna linia dereni (wygląda jakbyś planowała typowy, strzyżony w prostopadłościan żywopłot) a na jego jego tle nasadzenia. Jeśli ta kwestia podlega jeszcze negocjacjom to proponowałabym bardziej swobodne nasadzenie. Spróbuję jutro narysować co mi chodzi po głowie. A jakie rośliny widzisz przy tych dereniach?

A kwestii ostatniego kółka trawnikowego,a dokładniej: jego braku to nie wiem czy pamiętasz, że taka była moja pierwotna propozycja. Dyskutowałyśmy dość intensywnie nad sposobem zagospodarowania tego dużego terenu (w grze były dwie opcje: łączka i blokowe nasadzenia trawiasto-bylinowe). W pewnym momencie chyba się przestraszyłaś ogromem zadania i wtedy powstał pomysł drugiego kółka.
Jeżeli wracamy do pierwszej wersji, a łączka nie bardzo Ci się widzi, to te pasy roślin byłyby ok moim zdaniem
Margerytka40 18:51, 09 sty 2018

Asia,a Ty ciągle masz niedosyt planowania? .To dobrze bo liczyłam ,że wpadniesz
Odpowiadam
Kółka istotnie mają być jak na rysunku. Mnie się wydaje,że tak właśnie planowałyśmy

Zobacz stary plan

Chyba ,że nie o te kółka chodzi

Derenie mają być w bardziej poczochranej formie aczkolwiek nie puszczę ich samopas . Narysowałam tak bo było prościej
Przed dereniami patrząc od wjazdu pissardii,pod nimi derenie White Gold,dalej grupa hortek ,brzozy i w samym rogu rh.

Pamiętam Twoje sugestie i nie ukrywam ,że ten ogrom terenu,masa roślin faktycznie trochę mnie powalił wtedy i dlatego też potrzebny był mi czas żeby ponownie się za to zabrać,jednak teraz widzę ,że ten trawnik mi tam nie pasuje więc zostanie tylko ścieżka. Pamiętam ,że dałaś pomysł z pasami i pamiętam że miały być przedzielone trawnikiem i właśnie ten trawnik mi tam nie pasuje ze względu chyba na trudności w koszeniu itp.
Gruszka_na_w... 20:52, 09 sty 2018

Nie wiem, czy znasz wątki Motylka. W planowaniu nasadzeń pomagały jej same tęgie głowy. Wyszedł ogród naturalnie uporządkowany.
www.ogrodowisko.pl/watek/1058-nadzieja-na-spelnienie-marzen

www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 21:21, 09 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Nie wiem, czy znasz wątki Motylka. W planowaniu nasadzeń pomagały jej same tęgie głowy. Wyszedł ogród naturalnie uporządkowany.

Drugi wątek troszeczkę liznęłam,poczytam więcej
m_gocha 23:35, 09 sty 2018

Oj dzieje się u Ciebie Asia

Życzę zdrówka, wytrwałości i wszelakiego dobra w tym Nowym Roku
Margerytka40 08:11, 10 sty 2018

m_gocha napisał(a)
Oj dzieje się u Ciebie Asia

Życzę zdrówka, wytrwałości i wszelakiego dobra w tym Nowym Roku

Wolałabym żeby działo się że tak powiem fizycznie ,nie znoszę tej pory roku. Pozostaje planowanie
Małgoś Tobie też samego słoneczka życzę ,tego w serduchu najbardziej
makadamia 09:19, 10 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Asia,a Ty ciągle masz niedosyt planowania?

Nigdy

Margerytka40 napisał(a)
Kółka istotnie mają być jak na rysunku. Mnie się wydaje,że tak właśnie planowałyśmy

Zobacz stary plan

No właśnie Na starym rysunku są dwie odrębne rabaty (przy domu i przy niwaku - kurczę, trzeba je chyba jakoś ponazywać, bo się pogubimy), a kółka trawnikowe są połączone szerokim kawałkiem trawnika.
Na nowym rysunku obie rabaty są połączone w jedną, a pomiędzy kółkami trawnikowymi jest ścieżka, będąca (jak rozumiem) przedłużeniem ścieżki z okrągłej.
Jak dla mnie, obie wersje są równie dobre. Pytanie tylko, czy wnętrze ogrodu chcesz mniej czy bardziej osłonić od wjazdu.

Margerytka40 napisał(a)
Derenie mają być w bardziej poczochranej formie aczkolwiek nie puszczę ich samopas . Narysowałam tak bo było prościej

No to uff

Margerytka40 napisał(a)
Pamiętam Twoje sugestie i nie ukrywam ,że ten ogrom terenu,masa roślin faktycznie trochę mnie powalił wtedy i dlatego też potrzebny był mi czas żeby ponownie się za to zabrać,jednak teraz widzę ,że ten trawnik mi tam nie pasuje więc zostanie tylko ścieżka. Pamiętam ,że dałaś pomysł z pasami i pamiętam że miały być przedzielone trawnikiem i właśnie ten trawnik mi tam nie pasuje ze względu chyba na trudności w koszeniu itp.

Tam faktycznie jest bardzo dużo terenu jak na rabatę i bardzo dużo roślin potrzeba. Ja bym się za to wzięła etapami: wydzieliła kawałek terenu pod rozmnażalnik, zaczęła tam gromadzić rośliny i w miarę jak będzie mi się zwiększać ilość roślin, zdzierałabym kolejne kawałki darni.
makadamia 09:20, 10 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogród Motylka jest świetny! I też ma słusznych rozmiarów rabaty - bardzo dobra inspiracja dla Asi
Szkoda tylko, że Motylek tak rzadko już zagląda na forum.
Margerytka40 09:39, 10 sty 2018

Trzymajmy się tego planu. Pod domem rabata. Ścieżka między kołem trawnika i trawnikiem okalającym koło z altaną.
Ogród chciałabym jak najbardziej zasłonić. Zważywszy ,że altana jest w tym miejscu w którym jest trochę tam jak na widelcu. Z wejścia wszystko widać i o intymnym wypiciu kawki w altanie nie ma teraz mowy,szczególnie że altany też jeszcze nie ma
Wątek Motylka wertowałam dziś pół nocy i bardzo podoba mi się układ pasów ,fal,plam roślinnych. Właśnie o takie mi chodzi ale ja nie umiem tak tego rozrysować. Bazgram na planie od rana i efektu niet
Margerytka40 09:50, 10 sty 2018

Faktycznie,chyba ponumeruję te rabaty bo za chwilę zginiemy