Zrobiłem sobie też dzisiaj mały wypad przed południem nad pobliski zalew z chrześniakiem siostrą i babićką
Kilka fotek zostawie bo w ogrodzie obecnie bałagan
Nawet ja na fotke się załapałem
Ta bergenia jest u mnie od wiosny. Dzieliłam zakupione rośliny na pół i nie mogę uwierzyć, że taka wielka urosła przez zaledwie kilka miesięcy.
A obok chore bukszpany, które powoli znikają na rzecz rozrastającej się lawendy. Rok temu była 1/5 dzisiejszej szerokości. Kulki niestety muszą być wysadzone. Bardzo chorują od nadmiaru wody, a co mnie dziwi, sucholubna lawenda wcale a wcale nie wygląda źle. Zupełnie tego nie rozumiem.
Wcześniej pisałam, że u mnie będzie coraz więcej traw ... i już są.
Nie doradzę ci w twoich dylematach......nie doktoryzowałam sie jeszcze w różach, ba nawet do zwyj\kłego, prostego magistra mi daleko...
Od nazw róż - nowych i obco brzmiacych mam podobnie jak Łukasz mentlik w głwie (dobrze że znam i odrózniam swoje 9 odmian róż w swoim ogrodzie) ale jedno wiem na pewno - piekne są !!!!
A jak zrobisz nowa różanke z prawdziwego zdarzenia , taką przemyslaną i dopracowaną to....oszaleję z zachwytu...podobnie jak wszyscy! To pewnik a z aksjomatami jak w matematyce... nie polemizuje sie - są i już !
Bardzo dziękuje za kolejne wskazówki
W takim razie postawię chyba na berberys Admiration a prawą stronę jeszcze rozważę. Jest dam dość ciemno i fajnie byłoby to trochę rozświetlić. Może trzmielina lub ostrokrzew. Dziś widziałam też fajne krzaczki z pomarańczowymi owockami / kulkami - chyba rokitnik.
Na zdjęciu oznaczyłam kierunki i zaznaczyłam większość drzew - po środku rośnie świerk a reszta to głównie brzozy, są dwa kasztany i dwa lub trzy graby ale niestety chore więc musimy rozważyć czy je ratować czy wyciąć. Są to stare / dorosłe drzewa więc na każdą wycinkę potrzeba pozwolenie.
Jutro będę na działce więc zrobię dokładniejszą inwentaryzację i fotki.
Prawy narożnik jest wąski bo tam między drzewami zawsze wisi hamak więc rośliny będą trochę przeszkadzały.
Mam jeszcze pytanie o hortensje - chciałabym białe i niezbyt wysokie - czy Silver Dollar lub Phantom to dobry wybór?
Małgosik dodam jeszcze, że dużą inspiracją były dla mnie Twoje projekty tylko talentu nieco mniej
Marzena, one z tej perspektywy tak wyglądają. W rzeczywistości są posadzone co ok. 60 cm i na wprost tak nie wyglądają. Po prostu rosną w rządku na przemian róża-rozplenica-róża-rozplenica-róża-rozplenica. Ten obrazek zaczerpnęłam kiedyś z ogrodu Kapiasów, pamiętasz?
Cześć Iwonko, mój mąż na szczęście się z czasem zaraził, choć u mnie jeszcze marnota, ale i to cieszy Nawet jak był w biedronce to dzwonił i mówił: słuchaj są takie cebulki i takie, to jakie byś chciała?
Zaczął nawet od czasu do czasu pomagać w ogrodzie. No szok normalnie
I tobie tego życzę, bo takie wsparcie męża bardzo podnosi na duchu.
Bardzo mi się twój ogród podoba, robi niezłe wrażenie Pozdrawiam