Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:50, 15 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Spalę na pewno gałązki róż i berberysów. Trawy powinniśmy pociąć, nawet można nimi ściółkować rabaty, ale czy zdążymy? Będzie co będzie.

Na razie czekamy ...

Ale np w Great Dixter zachwycałm się takim kompostownikiem (rok 2009). Tylko że długo to się będzie rozkładało, ale wygląda bardzo malowniczo.

Chciałam tu wkleić zdjęcie tej góry z 2016 r. ale coś mi zdjęcia nie wchodzą - góra miała chyba ze 3 metry

Danusiu koniecznie pokazuj cudne kolory w donicach i nie tylko - tylko optymizm ogrodowy uratuje nasze głowy /dziś mam lepszy dzień żeby nie było /

Coś jeszcze, coś więcej... 16:30, 15 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też jestem ciekawa co z bratkami, prymulkami..te ostatnie na pewno kaput. Sporo stało w namiocie, część w szklarni - te na pewno przetrwają, bo na plusie tam jest.

Na ile ściąłeś hortensje? Ja się zastanawiam poprawić do ziemi. BO teraz mam wysoko ścięte.

Powiem, że tęsknię za Twoją obecnością Co było kiedyś - już nie wróci?
Teraz u nas jest czas na głębsze refleksje. Oglądam zdjęcia, przyszłości nie planuję, ale jeśli ta przyszłość nadejdzie, to chyba czas zweryfikować swoje marzenia...

Danusia...brzmisz fatalnie, ja mam dziś lepszy dzień to się mądrzę ale mus jakoś ogrodami te dni zoptymiścić.

Sebek a gdzie kanciki - nie wszystko masz zrobione a jeszcze nawożenie...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:48, 15 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja sobie myślę, że wszystkie ptaki blaszane wyciągnę, posegreguję i będę ustawiać nad jeziorkiem. Teraz dopiero zauważyłam że masz inne lustro w japońskim hahaha.

No ja się obłowiłam już w gadżety, bardzo fajnie je teraz widać, bo w sezonie schodzą na drugi plan

dumam nad jeszcze jednym ptakiem...

Lustro inne a klimat ten sam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:21, 15 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My po obiedzie. OOooo! Ognisko, to jest to.

Taaak ta pierwsza kiełbaska w sezonie z ognia smakuje wyjątkowo Jak dobrze, ze mamy ogrody i nie musimy siedzieć w czterech ścianach
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:17, 15 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, takie som.

Dzisiaj ryłam szpadlem przez całą rabatę, woziłam taczką kompost, targałam kulki ciężkie, narobiłam się i jestem szczęśliwa, bo cudnie powstaje wczesnowiosenna rabata, bardzo długa. Obfituje w kwiaty, paprocie, turzyce, krzewy wcześnie kwitnące lub o kolorowych gałązkach. Dosadzę tam jeszcze byliny.

Może drzewo jakieś. Słońce przeplatało się z gradobiciem.

Aleja wiosennego przebudzenia - juz wzdycham Super że masz tyle siły i zdrowia!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:05, 15 mar 2020

Do góry
My po obiedzie. OOooo! Ognisko, to jest to.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:04, 15 mar 2020

Do góry
No pewnie, plan jest dobry. Miałam plan spalenia traw, ale na razie leżą. Wielka góra. Za co się Sylwia nie weźmiemy to ogrom prac jest "ogromny" no jakby miało być inaczej? Prawda? Dzisiaj planuję, gdzie posadzić buki Pendula. Mam dwa. Na wysokim pniu. Śliczne są i wołają o posadzenie.
Żywopłot mieszany 13:01, 15 mar 2020

Do góry
Wklej link do tego zdjęcia, jeśli nie jest Twojego autorstwa, a jeśli jest to wklej ponownie a ja zamieszczę

Daj zdjęcie jak wygląda ten problem u ciebie, nie wklejaj cudzych zdjęć na wzór.

Z tego co piszesz niekoniecznie to zdjęcie z linku będzie dobrym rozwiązaniem bo tam był totalny misz-masz, kilkanaście gatunków w jednej linii sadzenia. A co wtedy przed takim żywopłotem posadzić? Skoro tło co pół metra jest inne?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 12:58, 15 mar 2020

Do góry
A ja sobie myślę, że wszystkie ptaki blaszane wyciągnę, posegreguję i będę ustawiać nad jeziorkiem. Teraz dopiero zauważyłam że masz inne lustro w japońskim hahaha.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:48, 15 mar 2020

Do góry
krisoo napisał(a)
Ja dopytam się kiedy można zrobić oprysk na rośliny dwulistne. Mówi się o przełomie marca i kwietnia. Jest dużo cieplej - można pryskać wcześniej ? Czy lepiej się wstrzymać ?

Poczekaj aż chwasty wejdą w fazę wegetacji, teraz są uśpione. Bo nie pobiorą herbicydu, albo działanie będzie słabsze. Chwasty muszą w pełni rosnąć.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:48, 15 mar 2020

Do góry
Olezia napisał(a)
I czy saletre można już w tym momencie sypnac? Np pojutrze jesli pogoda pozwoli? Czy jeszcze za wcześnie?

Poczekaj do kwitnienia forsycji.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:46, 15 mar 2020

Do góry
Miałam dzisiaj czas i jakoś trafiłam na Twój wątek Cudnie jest, ogród dojrzał i dopiero do mnie dotarło, jak przeczytałam wątek projektowy. Twój pierwszy założony w fazie zmian i planowania

Dowiedziałam się, że inspirowałaś się jednym z moich ogrodów, dawno temu planowanych, ale nigdy nie zrealizowanych przeze mnie( robiłam tylko projekt) w roku 2010. Popatrzyłam, odszukałam w necie.

Czy wiesz, że za ten projekt nie dostałam ani grosza, klient mnie oszukał, wziął taką wersję jaka jest widoczna w internecie i po prostu nie odezwał się... Teraz po latach 11-tu okazuje się, kupił dom od moich klientów..Historia zatacza koło, zostałam polecona jako ogrodnik do pielęgnacji ogrodu równie pięknego... Co byś zrobiła? Pojechała?

Dzięki temu wątkowi mogłam odszukać ten projekt, bo nie mogłam go znaleźć.
Wtedy jeszcze niestety nie brałam zaliczek na projekty.
Nie pojechałam a pewnie klient również zorientował się, co się święci. No ciekawe by było spotkanie.

Przeczytałam Twoją historię budowy i chylę czoła, jestem jakby matką chrzestną
Wtedy kilkanaście lat temu nie robiło się codziennie tak zaprojektowanych ogrodów.
Pozdrawiam

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:36, 15 mar 2020

Do góry
Na razie mamy pryzmę, bo kompost na potrzeby sadzenia jest potrzebny, ciągle go biorę taczką, a dostęp do niego jest wygodny. Przerabianie też. Na pewno, gdy zapas kompostu się zmniejszy, będziemy organizować komory z płyt (krawężników) betonowych.

Na razie tak jest idealnie, tutaj nie walczymy jeszcze o porządek, bo wszędzie w zasadzie rozgardiasz.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 12:33, 15 mar 2020

Do góry
Koło mnie rośnie kilka laurowiśni i nic nie marzną. Obserwuję..
Ogród zapachów u Jasi 11:46, 15 mar 2020

Do góry
Co tam porabiacie Jasiu?
To właśnie tu 11:45, 15 mar 2020

Do góry
Zaglądam i tęsknię. Odezwij się.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 11:42, 15 mar 2020

Do góry
Obecnie jak obserwuję, laurowiśnie mają się bardzo dobrze. Nie wiem, czy zimy już takie będą, czy znowu będzie mroziło... ale zastanowiłabym się nad laurowiśnią.
Coś jeszcze, coś więcej... 11:38, 15 mar 2020

Do góry
Ja też jestem ciekawa co z bratkami, prymulkami..te ostatnie na pewno kaput. Sporo stało w namiocie, część w szklarni - te na pewno przetrwają, bo na plusie tam jest.

Na ile ściąłeś hortensje? Ja się zastanawiam poprawić do ziemi. BO teraz mam wysoko ścięte.

Powiem, że tęsknię za Twoją obecnością Co było kiedyś - już nie wróci?
Teraz u nas jest czas na głębsze refleksje. Oglądam zdjęcia, przyszłości nie planuję, ale jeśli ta przyszłość nadejdzie, to chyba czas zweryfikować swoje marzenia...

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:26, 15 mar 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Ja wczoraj zakończyłem wiosenne prace. Zostały mi tylko bukszpany i trawnik do ogarnięcia. Nie chce myśleć ile u Was jest odpadków. Możecie je potem spalić? Czy do rozdrabniarki i na kompost?

Spalę na pewno gałązki róż i berberysów. Trawy powinniśmy pociąć, nawet można nimi ściółkować rabaty, ale czy zdążymy? Będzie co będzie.

Na razie czekamy ...

Ale np w Great Dixter zachwycałam się takim kompostownikiem (rok 2009). Tylko że długo to się będzie rozkładało, ale wygląda bardzo malowniczo.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:11, 15 mar 2020

Do góry
Bog napisał(a)
U mnie dzis rano minus 7 bratki zmarzna moglam wnieść do domu.
Danusiu Twoje ciemierniki wytrzymują taki mroz ?

Ja tylko kilka doniczek wniosłam do szklarni, reszta została. Ciemierniki w Komorowie zwinęły liście ale obecnie wyglądają ok. Wstały ładnie i kwiaty nie zmrożone. Było minus 6-7 jakoś tak. Tam na tym wygwizdowie nie wiem co się z nim i stało. Zobaczymy.

Dosłownie na palcach policzyć bezpieczne doniczki, reszta została na mrozie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies