Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w skali mikro cz.II 15:56, 24 lip 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Elu, pokaż swoje stipy. Napisałam u mnie co zaserwowałam moim.

Proszę Kochana
Byłam dziś u Ciebie o stipie poczytać jak stałam w korku do świateł dzięki za info , u mnie rosną kolo gazonów, wiec wapna im chyba nie braknie

Proszę bardzo , moje stipy razem z lysimachia atropurpurea
Moja bajka 15:53, 24 lip 2014

Do góry
deszczowo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:52, 24 lip 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Irenko po pierwsze jestem na bieżąco!!!
Po drugie kulki idealne som, ale sześciany też robią wrażenie (z czego one są?)
Po trzecie ciecia jałowców nie zazdraszczam, w ogóle masz tego cięcia od ..i dmucham na Twoje łapki bo ciężko im na pewno ...ale efekt spektakularny !!! W ilości topiarów na OGRODOWISKU to jesteś w czołówce zapewne

Po czwarte i po piąte, i po... masz tak pięknie, ze szczęka opada te łany jeżówek, werbeny, liliowce cynie pysznogłówki mieczyki i wszystkie inne przyprawiają mnie o zawrót głowy.

Po któreś tam biały zakątek romatico, rustico świetnie wycisza, tonuje mariaż barw na rabatach - biały pokój jak wyspa wyciszenia w bujności koloru świetne
Uwielbiam ogrody z niespodziankami i nieoczywistościami dzięki temu można po nim spacerować i nigdy się nie nudzić
Irenko ściskam, życzę siły i odpoczynku, zatrzymania się, pokontemplowania... swojego zaczarowanego ogrodu

Kasiu, aleś mnie nachwaliła, aż się czerwienię, dzięki
kontempluję i powiem, że kocham mój ogród, choć bywało różniepowoli wychodzę z chaosu na prostą

trawki
rozplenica Litlle Bunny i Molinia A.

tu się szykuję do cięcia za cisami zrobiłam sadzonki z bukszpanów i siewki jeżówek wcisnęłam, jeżówki sobie poradzą, bukszpany zobaczymy
Makowo na Kociewiu 15:49, 24 lip 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Tak mam Charlesa Austina na pewno
Dziękuję Kasiu za piękne zdjęcia ...
Trochę cienia mam tylko tam gdzie są rodki. Może angielki przesadzę na miejsce Pomponelii i Leonardo a te wsadzę na ich miejsce. W tej chwili purpury mają słońce od rana do nocy a tę stronę gdzie jest pomponella słońce łapie dopiero od 13-tej więc i tak będzie lepiej Berberys pryśnięty. Kasieńko jeszcze raz dziękuję
A tak wygląda werbena brazylijska dobrze pielęgnowana już ją wyrwałam

Kasiu, chyba się pośpieszyłaś, to dopiero początek, potem coraz więcej kwiatów, myślę że to jednak właściwa werbena, moja tez ma takie liście, na początku jakby więcej tych liści, a potem mnogość kwiecia; moje były z nasion Danusi, potem mi przezimowała i taka właśnie rośnie
Ogrodowa zachciewajka :) 15:43, 24 lip 2014

Do góry
Widzę i nie usuwaj, bo jest piękna rabatka faktycznie jest różnica.
No dobra postaram się, namówiłaś mnie
Zrobiłam rabtkę obok domu i czekam aż coś podrośnie, bo na razie ni wyglądu, ni niczego miała być zplanowana rabata od a do z, ale oczywiście nie wyszło. Z planu zostało 50 % reszta to podarunki, które musiałam gdześ posadzić, bo na docelowe miejsca jeszcze nie mogę, bo ich jescze nie ma. I tak mnie to frustruje, że nie mogę poszaleć w ogrodzie, że nawet sobie sprawy nie zdajesz. Ręce opadają z niemocy
A jak popatrzyłam na te wszystkie piękne trawniki, no to na mój nie mogę patrzeć. Mam ochotę wszystko zaorać i zacząć od początku. No ale jak mamy budować nie mam sensu tracić czasu i pieniędzy na trawnik.
Ale ja sobie poczeeeekaaaaam, może to się opłaci douczę się przynajniej teoretycznie. W pracy w czerwcu i lipcu mam "sezon ogórkowy", nic się nie dzieje, więc czytam Ogrodowisko, oglądam, podziwiam, wymyślam i notuję Jednym słowem chłonę Ogrodowiskową wiedzę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:29, 24 lip 2014

Do góry
W mocnym deszczu zmarnowany wybrałem się w ostatnie miejsce z zamiarem kupienia ładnych hortensji.
Udało się i to aż bardzo bardzo a wczoraj chciałem zdesperowany kupić ponad połowe mniejsze za wyższą cene. Mogłem w sumie 4 zabrać.

Tutaj taka zajawka miejsca gdzie będą rosły z Rh trawami i żurawkami... możliwe, że na początek rabaty wskoczą moje przeklęte miniaturowe iglaki, wsadziłbym 3 o żółto przebarwionych igłach, a dzięki temu rabata z mini iglaczkami poszłą by w zapomnienie, co cieszyło by mnie ogromnie.
Jak ktoś widzi węża ogrodowego to właśnie linia rabaty ('wonsz' ogrodowy jako wyznaczanie rabat rządzi )

Cała rabata będzie miała 20 metrów jednak ta szeroka część połowe z tego. Najlepsze były negocjacje pomniejszania trawnika... wyznaczyłem rabat dużo większą niż na zdjęciu co spotkało się z ogromnym sprzeciwem z wielkim bólem pomniejszyłem rabate do planowanych wymiarów... wszysycy zadowoloeni Gdybym od razu wyznaczył docelowy wymiar też musiał bym pomniejszyć na moją niekorzyść

Teraz trzeba jechać po granit i wyrywać trawnik... troszke pracy będzie, a muszę się z tym bardzo dość szybko uporać.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:16, 24 lip 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Irenko podaj adres na pv.poślę ci nasionka maku.Wiem że lubisz cynie dla ciebie miniaturkiPozdrawiam

Bogusiu, już podałam z góry dziękuję a cynie piękne i naprawdę je lubię, za rok połączę je z rudbekią i kosmosami
cieszą w tym roku hortensje, mam tu różne, ale z tej różowej na wiosnę będę robic sadzonki, ma piękny kolor, złotawe liście i sztywne pędy

ona i pinky vinky

róża Irena wręcz szaleje, lepiej jak pierwsze kwitnienie

a to przejście między wyspami na drugą część ogrodu, dlatego stale kawałki
a na wprost werbena

Makowo na Kociewiu 15:14, 24 lip 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Ta też wysoka - przedstawię Wszystkim to mój Charles Austin
Wiem to dzięki Robaczkowi

czas jeżowek

Cudowne ujęcia i cudowne roślinki
i tak mocno już kwitną limki, szok! a jeżówka z koperkiem, no bosko wracam dalej czytać i oglądać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:05, 24 lip 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Ja, gdybym miała taki biały mur, byłabym zadowolona. Na jego tle pięknie rośliny się prezentują. Byle nie białe

No tak ale są i bordowe i jeszcze dojdą, pracuję tam i myślę na spokojnie, może coś wymyślę głównie buki i ambrowce
koło róż też zmieniam, w dalszej części tego muru...trochę potrwa, oby do wesela
czekam aby szybciej cisy rosły, chyba ciut ciachnę, szybciej ruszą

na rabatach busz, zarasta cisy, muszą szybko rosnąć, bo chcę żywopłot
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:04, 24 lip 2014

Do góry
Czy pomożecie mi zidentyfikować tę hortensję ogrodową? Kwitnie na pędach ubiegłorocznych i nowych. Niebieska oczywiście za sprawą nawozu.

Mocno ją przypala zachodnie słońce, mimo że dociera do niej po godzinie 17

Tak wyglądała rok temu pod koniec lata
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:02, 24 lip 2014

Do góry
Moje incrediball w trzecim sezonie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:58, 24 lip 2014

Do góry
Bogdziu miałem w tym roku przytransportować dużo nowych liliowców, głównie siewek, ale nie udało się... widocznie Pan E nie chciał mnie u siebie Tak zamówie sobie tylko kilka jak co roku.

Aniu no woda miała bo teraz leje i siąpi descz. Nalało dużo i może przestać, dla mnie wystarczy. Nie ważne czy będzie lało 1 dzień czy cały tydizeń... po dwóch ciepłych dniach i tak muszę podlewać bo wszystko poleci jak przez sito.

Żurawki Ci porządkują przestrzeń i czynią ogród spójny stylowo.. tak sobie pomyślałam

Tym wylałaś litry miodu na moje serce w końcu ktoś zauważył mój główny cel zmian. Dziękuje CI za to bardzo, bo wiem że mix roślin, brak plam roślin i dziesiątki kolorowych żurawek mogą zrobić niesamowity bałagan, ale tymi kolorowymi obwódkami chciałem 'zjednoczyć' wszystkie rabaty i ogród mimo kolorystycznego szaleństwa. Specjalnie dla Ciebie ostatnie niepokazywane liliowce... miały być na zime

The Joy of Beauty

Forbidden Desire

Havenly Ping Fang

I w pełni rozbity Chick Dig It

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:54, 24 lip 2014

Do góry
Ozz chyba w tym roku nie ma problemu żeby je dostać to już nie taka nówka

Fantasia wciąż się zmienia

Hanabi rose zaszalała ma już chyba z 6 kwiatostanów

NN

Ogrodowa zachciewajka :) 14:54, 24 lip 2014

Do góry
Kaśka nie chrzań, jeśli pozwolisz to coś Ci pokażę :

tak wyglądała moja rabata pod sosnami jeszcze w tamtym roku (zresztą nie ona jedna). I wtedy nawet byłam przekonana, że wygląda całkiem nieźle . Teraz rzekłabym, że wyglądała z dooopy

A pod wpływem Ogrodowiska wygląda tak .
Po to tu jesteśmy żeby się m.in uczyć. Więc chowaj smuty do kieszeni i czadu Kasieńko . Jak zobaczysz to usunę .
Miejsko & sielsko 14:53, 24 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...Ewuś...moja Claire zakwitała, niestety w taki deszczowy dzień...jednak mimo że mokra i mała to i tak swój nochal prawie przy ziemi w pięknym ( ba! przepięknym)kwiatku trzymam...już ją zpobiegawczo na mszycę psikałam bo mam to draństwo na rh w innej części ogrodu...teraz po deszczu trzeba obserwowac czy grzybowych nie ma włos mojej Claire z głowy nie spadnie!!!

Jeżeli w dniu jutrzejszym przyjedzie zapowiedziany upał to zapach powinnaś czuć bez wpychania noska w ziemię
Mnie zachwyca nieustannie

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:50, 24 lip 2014

Do góry
NN

Hanabi Rose

NN pierwsze kwitnienia mam nie wiadomo skąd

Ogród z łezką 14:45, 24 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jeżówki kwitną niesamowicie obficie

Ale masz cudne jezowki Kasiu) jak dlugo je masz? tak szybko sie rozrastaja? U mnie cos nie chca rosnac, posadzilam jedna, bardzo mi sie podobaja ale one wilgoc chyba lubia? Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:42, 24 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Powiem Ci, że jak cięłam swoje kulki, to myślałam o Tobie...czy już swoje obrabiasz...ale nie myślałam, że masz ich aż tyle!!! Masz co ciąć, nie powiem

Jałowców się już pozbyłam, ale to na nich nauczyłam się cięcia, przydały się

Zawsze pięknie u Ciebie Irenko Chopiny specjalnie tak wysoko prowadzisz? Moje nisko cięte mają może z metr.

Liście róż z plamami oberwij i zniszcz. Opryskaj Amistarem, po 7-10 dniach oprysk trzeba powtórzyć Dithane albo Score.

Już sobie na kartce zapisałam, po pracy kupię
wczoraj miałam wolne, podziałałam, ale deszcz mnie chwycił, leje aż miło i chyba nigdy tak się z tego nie cieszyłam
Chopiny wysoko, bo nie da się tam wejść no i nie byłoby ich widać zza limek, jak sadziłam 2 lata temu, wszystko było tyci, a teraz takie

cis w stożek zrobiłam

teraz czeka mnie tu cięcie, jak rośłiny wyschną i przestanie padać
odkażałam narzędzia, ostrzyłam, jestem gotowa
no ale juz i inne się proszę, więc cięciu u mnie nie ma końca
Mój 4 arowy azyl... 14:40, 24 lip 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Eukomis

Agastache/kłosowiec

Dzielżan

Same ciekawe okazy i w formie i kolorze
Basiu puszczę w poniedziałek, akurat chłodniej i lepiej będzie i zaraz dotrze
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:27, 24 lip 2014

Do góry
wiunia napisał(a)

O rany jakie to piękne!!!
Jak ja uwielbiam takie klimaty

Wiuniu, dzięki warto było malowaći sadzić

a tu też mi wolno idzie ta rozplenica Vertigo, dobrze że choć kolor już w pełni bordowy

widok z pergoli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies