Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aga 19:36, 20 wrz 2014

Aha własnie doczytałam dziekuje.Na trzecim zdjeciu sa włanie pomaranczowe zurwaki a wlasciwie jedna ktora rozsadziłam ale chyba dokupie zeby bylo gesciej
Aga 19:39, 20 wrz 2014

A czy te żurawki posadzić w rzedzie czy raczej tak rozrzucone w kilku miejscach?Chociaz ja wole tak raczej wszystko pod linijke.
21:21, 20 wrz 2014
Ja mam zagwozdkę, czym podsadzić w kwadrat białą różę pienną, wystawa północno-zachodnia. Myślałam o lawendzie - najbliżej pnia, potem obrzeże z trawy np. carex frosted curls i co... Jakieś to mdłe trochę. Może jeszcze dodać jedno obrzeże z żurawek? Mogłoby tak być?
Malgosik 22:54, 20 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)
Ja mam zagwozdkę, czym podsadzić w kwadrat białą różę pienną, wystawa północno-zachodnia. Myślałam o lawendzie - najbliżej pnia, potem obrzeże z trawy np. carex frosted curls i co... Jakieś to mdłe trochę. Może jeszcze dodać jedno obrzeże z żurawek? Mogłoby tak być?

dla mnie z żurawkami będzie już stanowczo za dużo
asiha 18:37, 21 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Rabaty są nieco za wąskie, ale już okolone kosteczkami więc o zmianę trudno.

W rogu powinien się znaleźć wielki świerk serbski, a w trawniku, po odpowiednim ustawieniu - drugi, bo na rabacie już przy furtce się nie zmieści.

Albo jeśli już drzewo liściaste to wielkie, na wysokim pniu, Korona ponad płotem, wtedy spełni swoją funkcję. To co posadziłaś - musisz czekać 15 lat na efekt. Drzewa duże nie są takie drogie - koło 200 zł kosztuje drzewo z pniem 2 m i koroną już widoczną.

a mogłaby to być w rogu daglezja?
Gardenarium 18:45, 21 wrz 2014

Nie mogłaby być, ale daglezja rośnie 4 razy szersza, więc za kilka lat nic pod nią nie posadzisz i wylezie na środek ogrodu

Instagram Ogrodowiska
asiha 20:39, 21 wrz 2014

dzięki - co do daglezji...

a 1 zdj. rabata pod murem domu przy opasce. Strona wschodnia. Mój plan: po bokach trzmielina fortunea w środku trzy azalie japońskie -nie wiem czy to dobry pomysł???
na 2 zdj. na przeciw powyższej rabaty, płot od frontu domu, przy nim rabata, bez pomysłu....po drugiej stronie piaszczystej drogi - las, z brzegu z brzozami. Pośrodku miejsce na rabatę, na której planuję: po bokach lawendę, sosną górską i może coś na pniu - nie wiem....
na 3 zdj. widok na sąsiedzką działkę na której pewnie kiedyś stanie dom. Z prawej strony część zagospodarowana, dwie tuje Blue Arrow. W wolnym pasie wzdłuż płotu sadzić szmaragdy? szczerze mówiąc, czuje przesyt widząc je w co drugim ogrodzie...
proszę o pomoc, czas goni, ładna pogoda, trza zakupy zrobić i sadzić
asiha 20:43, 21 wrz 2014

zdj. do postu wyzej..
21:47, 21 wrz 2014
Malgosik napisał(a)

dla mnie z żurawkami będzie już stanowczo za dużo

No i to jest już jakiś konkret. Bardzo dziękuję za wiele dobrych rad od Ciebie, Małgosik.
Malgosik 22:20, 21 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)

No i to jest już jakiś konkret. Bardzo dziękuję za wiele dobrych rad od Ciebie, Małgosik.

ja chyba dopiero 1 raz coś do Ciebie piszę????
ogólnie nie jestem tu specem
ale dla mnie biała róża na pniu a pod spodem łan lawendy to wystarczająco ładnie