Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:38, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:37, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:31, 18 wrz 2017

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:29, 18 wrz 2017

Do góry

ta żurawka kwitnie od maja bez przerwy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:19, 18 wrz 2017

Do góry
Gosia wracaj.
Zostawiam kilka obrazków od nas:
Ogród niby nowoczesny ale... 11:32, 18 wrz 2017

Do góry
super pomysł!
Ogród niby nowoczesny ale... 10:56, 18 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Magda, jak pięknie!!!
Cudne foty bardzo.

Swidośliwy wymiatają- ogromne! I są to bez wątpienia świdośliwy, nie grujeczniki.
A gdzie pójdą?

Marta, śś poszly na tę rabatę przy ogrodzeniu. Ona jest długa na 15 m. Wywaliłam z niej starego niwaki, thuję ogromną, jabłonkę rajską i i inne duperele. Tam taki bałagan na niej był.

Porozsadzałam tam lawendy po 3-4 w kupę i cisy tak samo. I pomiędzy to trawy pójdą I tyle...
Ogród niby nowoczesny ale... 10:42, 18 wrz 2017

Do góry
Magda, jak pięknie!!!
Cudne foty bardzo.

Swidośliwy wymiatają- ogromne! I są to bez wątpienia świdośliwy, nie grujeczniki.
A gdzie pójdą?
Dla odmiany czas na zmiany... 09:48, 18 wrz 2017

Do góry
piękne widoki Beatko!
Tylko niewiele. Jeszcze kilka może?
Niezła pogodę mieliście chyba? U nas pół niedzieli wiało i lało, a w nocy tak mocno, że nie dawało się spać od wiatru i ulewy. dziś w kilku miejscach zalane drogi były, tak bardzo, że były kłopoty z przejazdem. Was chyba omineły te przyjemności, nadal macie wrzesień, nie listopad
Zmienny ogród 23:08, 16 wrz 2017

Do góry
zabaewa napisał(a)
Zupełnie normalne. Magnolia, RH i azalie zawiązują pąki kwiatowe w sierpniu i tak sobie one zimują

dziękuje, zapewne będę musiała ją w takim razie okryć, dopóki jest jeszcze młoda.
Zmienny ogród 22:54, 16 wrz 2017

Do góry
Zupełnie normalne. Magnolia, RH i azalie zawiązują pąki kwiatowe w sierpniu i tak sobie one zimują
Zmienny ogród 20:16, 16 wrz 2017

Do góry
A ja dziś przesadziłam moja biedną magnolie, w poprzednim miejscu była lekko w dołku i byla zalewana. Teraz mam nadzieję że będzie jej lepiej i za bardzo jej korzeni nie uszkodzilam.

Powiedzcie mi to normalne, że magnolia ma teraz pączki?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:45, 16 wrz 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
Małgoś malepartus u Ciebie jaki wysoki?
i ta ożanka dosc ciekawa, niewiesz czy by mi z nasion urosła? moze byś zebrala dla mnie?
a powiedz ta amanogawa u sąsiadów żyje czy im calkiem padła? moja zdrowa ale jabłonie Royality nieciekawie wygladają i boję się zeby jakiegoś paskudztwa nie rozniosly... chyba je przed ogrodzenie wywale. tylko niewiem kiedy powinnam

Tak - malepartusy urosły mi tak na ponad 2 metry w górę i osłoniły mnie trochę od strony mojego sąsiedztwa. Mają już 4 lata i spore z nich się kępy zrobiły.Aż się boję jak to będzie gdy przyjdzie mi je podzielić.

Amnoagawa u sąsiadów już wykopana dawno. Szkoda bo była cudna i każdy na ulicy się nią zachwycał.
Co do Royality to się nie martw - moja co roku prawie w drugiej połowie sezonu dostaje jakiegoś grzyba i jej liście wyglądają nieciekawie, podobnie jak i magnolia Susan, jej liście raz mniej a raz więcej są we wrześniu nieciekawe. Ale nie robiłam nigdy żadnych radykalnych kroków bo za rok, po zimie i jabłoń i magnolia odżywa w dobrej kondycji.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:36, 14 wrz 2017

Do góry
Iza, moznaby zostawic takie kolko albo pasek trawy prza szpalerze hortensji na stolik i krzeselka, a cala reszte zrobic rabate bylinowa. Siedzialabys wtedy wsrod kwiatow.

Mysle o malwach, slazach, czyli takie podpieracze plotu, bo wysokie. Piwonie, szalwie, przywrotnik to lato. Gaura od lata do jesieni. Rozchodniki z trawami, Agastache i jezowki na pozne lato i jesien. Cebulowe na wiosne - rowniez mieczyki bizantyjskie, bo ladne i nie trzeba wykopywac. Pomysle jeszcze troche nad tym

Magnolia lubi lekko kwasne stanowisko z tego co czytalam.

Pod plot moglabys dac jakis wiekszy krzew, np. swidosliwe lub bez czarny odmianowy, czyli bez odrostow albo i Kornelkirsche na nalewki i dla ptakow.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 17:01, 13 wrz 2017

Do góry
To jest rabata zaraz przy wjezdzie i potrzebuje Waszej pomocy, bo cos w niej trzeba zmienic.

u gory nad szpalerem z hortensji jest jakies pol metra betonu a potem garaz. Po prawej jest nowo postawiony plot. Tam gdzie kamien i doniczkowy jezyk jest jeszcze conica i mala hortensja ogrodowa (ktora chyba powinnam przesadzic, bo tam za duzo slonca jest). Ta czesc jest w kamyczkach. Troche nam nie pasuje ten kawalek trawnika, bo teraz jak postawilismy plot to ciezko tam kosic - malo miejsca.
Cale to miejsce ma spadek, najwyzszy punkt jest przy wjezdzie czyli koncu plota i stamtad idzie w dol w kierunku podworza i garazu. Czyli ten hortkowy szpalerek jest w dole i magnolka jest nizej niz plot.

Magnolia byla tam pierwsza. Potem zrobilismy ta kamyczkowa rabatke. Na nia bedzie sie otwirac brama wjazdowa. Pozniej dostawilismy garaz i przed nim ten szpalerek hortek i rozchodnikow. Wiosna kwitna tam tulipany noc i dzien i troche brunery tam mam, ktora wiosna lepiej widac.

zdjecia pogladowe z miejsca zdarzenia:

a ta rabata jest po drugiej stronie wjazdu
Na zielonej... trawce :) 10:57, 13 wrz 2017

Do góry
bialydomek napisał(a)
Andżelika- odnośnie bluszczu,
mam u siebie 6lat, pod winogronem, pod magnolia i pod bzem...-
rozrasta sie okropnie, zabiera latem wode i ciągle składniki pokarmowe, probuje go zmniejszac poprzez wyrywanie,
wydaje mi sie, ze jak posadzisz w tym tulipany to na 3rok już zaden ci nie wyrośnie, bo bluszcz wszystko co dobre zabierze,

jesli zalezy ci na zadarnianiu to moze sprobuj z trojeścią rozesłaną, ona jest mniej inwazyjna, delikatniejsza, tez mam ja u siebie, rosnie razem z gipsowka, w tym były przez 3lata narcyze,....obecnie tez zanikły, ale one chyba tak maja, chiacynty mialam 2lata i w tym roku nie byly marniejsze!

czy otrzymalaś meila z linkiem do altany?

Odpuściłam już bluszcz, dumam nadal co dać na tą rabatkę - ona jest o tyle problematyczna, że nie mam na niej nawadniania, poza tym zadaszenie uniemożliwia podlewanie z nieba... mam tam 3 szczepione sosny-kulki (te spokojnie tu dają radę), a pod nimi funkie - w tym roku przyłożyłam się do podlewania, a i tak licho wyglądały - a to front i ma być ładnie

Masz gdzieś foto tej tojeści u siebie?

Ps. meila nie dostałam....
Ogród w remoncie 10:32, 13 wrz 2017

Do góry
Jeszcze Asiu mam wątpliwości co do tego grujecznika. Jak magnolia zostanie czy on mi będzie pasował na tym cypelku?
Na zielonej... trawce :) 09:37, 13 wrz 2017

Do góry
Andżelika- odnośnie bluszczu,
mam u siebie 6lat, pod winogronem, pod magnolia i pod bzem...-
rozrasta sie okropnie, zabiera latem wode i ciągle składniki pokarmowe, probuje go zmniejszac poprzez wyrywanie,
wydaje mi sie, ze jak posadzisz w tym tulipany to na 3rok już zaden ci nie wyrośnie, bo bluszcz wszystko co dobre zabierze,

jesli zalezy ci na zadarnianiu to moze sprobuj z trojeścią rozesłaną, ona jest mniej inwazyjna, delikatniejsza, tez mam ja u siebie, rosnie razem z gipsowka, w tym były przez 3lata narcyze,....obecnie tez zanikły, ale one chyba tak maja, chiacynty mialam 2lata i w tym roku nie byly marniejsze!

czy otrzymalaś meila z linkiem do altany?
Między brzozami 14:00, 12 wrz 2017

Do góry
No to mam bigos...

1. Brzozy nie są na naszej działce, zaraz za nasadzeniami w przyszłym roku ma stanąć płot taki jak na pozostałych bokach (drewniany w kolorze ciemny brąz do 1,4 metra wysokości). Działką obok właściciel się nie interesuje i w sumie zimą chyba sami je przerzedzimy bo tam jest gąszcz brzozowy, ale osłania od wiatrów

2. Magnolia już raz była przesadzana, z innego ogrodu i trochę przemarzła po przesadzeniu. Nie wiem co to z odmiana dokładnie, ale kwitnie na żółto

3. Czy żywopłot w warzywniku możne być z grabów? I nie jestem pewna czy tej śliwki tez nie bee musiała przesadzić żeby zmieścił się żywopłot, rośnie metr od płotu

4. Szpaler z drzewek owocowych chyba też jest nie tak ma wystawę południową

5. Hortensje mam jedna 'limelight' , jedną która miała przebarwiać się na różowo, ale nie pamiętam nazwy (te dwie sadzone były w zeszłym roku) oraz jedna również nn przesadzaną z innego ogrodu i ma około 1,5 średnicy kwitnie na biało, sadzona chyba 3 lata temu. Wszystkie niestety po jednej Do tego dwie ogrodowe białą i różową. Gleba o ph około 6
Między brzozami 13:02, 12 wrz 2017

Do góry
Misia napisał(a)

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Po pierwsze - niech rośliny czekają na swoje miejsce.

Po drugie - czy te brzózki rosnące z tyłu to na waszej działce?
Strach się bać jak ten gąszcz urośnie i rozpanoszy korzenie po całej waszej działce.

Po trzecie.
Jodła mandźurska
"Uprawa i zastosowanie: Wytrzymuje mrozy do minus 29 stopni Celsjusza. Podobnie jak wiele jodeł lubi gleby próchniczne, lekko wilgotne, lekko kwaśne. Ten gatunek preferuje miejsca zaciszne."

"Jodła mandżurska pochodzi z Chin.
Jest pięknym, bardzo wysokim drzewem, które w Polsce jednakże osiąga nieznaczne rozmiary (tylko do 20 metrów wysokości). Ma ciemnozielone igły.
Ozdobą jodły mandżurskiej są długie, bo czasami nawet 15-centymetrowe szyszki koloru jasnozielonego.
Lubi miejsca słoneczne, osłonięte od wiatru.
"

Wnioski wyciągnij sama i pamiętaj - sprzedawca mówi to co chcemy usłyszeć - brutalna prawda

Żywopłot przy sadzie i warzywniaku
Asia już pisała o ochronie przed siewem chwastów. Dodam tylko, że najgroźniejsze dla roślin nie są mrozy w styczniu i lutym. Najgroźniejsze są przymrozki w kwietniu i maju kiedy rośliny startują z wegetacją.
Żywopłot powoduje także osłonę przed wiatrami, a tym samym szybsze wiosenne ogrzanie gleby.
I jeszcze jedna funkcja żywopłotu jako parawanu (u nas jeszcze mało popularna, ale np. w Hollandii, czy gruszkowo-jabłkowej Belgii), otóż posadzenie wokół sadu żywopłotu powoduje osłonę przed przymrozkami wiosennymi tak jak np. w tym roku gdzie ścięło kwiaty i zalążki z drzew owocowych. Oglądasz chyba wiadomości i czytasz niusy i wiesz jakie straty ponieśli w tym roku sadownicy. W niektórych regionach wymarzły i całe drzewa/sady.
Oczywiście, odnośnie żywopłotu to są twoje decyzje. Ale podejmiesz je świadomie i nigdy nie powiesz, że nikt cię nie uprzedzał

Jeszcze, na marginesie podpowiem - jeśli chcesz drzewa owocowe prowadzić w palmecie to ważne jest ich usytuowanie wzg. nasłonecznienia. Muszą być prowadzone z północy na południe.

edit
szkoda, że nie zrobiłaś zdjęć tym cisom, a zwłaszcza w zbliżeniu tych rudych gałązek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies