Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 08:58, 28 wrz 2017

polinka napisał(a)

Myślę, że do wyboru drzew bardzo ważna jest ta inspiracja na której Ania się wzoruje. Nie wyobrażam sobie w kostkach cisowych wielopniowych drzew. Chyba, że mówimy o jakimś innym umiejscowieniu drzew na działce...
I ja też głosuję za grabami Widziałaś u Madżen na przedpłociu jakie ma graby?

Aniu, rozumiem, ze teraz tylko zastanawiasz się nad wyborem drzew? PRojekt Lukiego jest taki fajny, że ja tam nic bym nie zmieniała

Poli ale projekt Lukiego mocno bylinowy, nic bys nie zmieniała? ja dzieki temu projektowi choć nasadzeń nie wszystkich użyje to poukladalam sobie w głowie jak ma to wyglądać. jest tak rabatka (zawsze 3x3) - szpaler-rabatka-rabatka róg-rabatka-szpaler-rabatka czyli tu ognisko-rabatka-rabatka róg-rabatka -szpaler-rabatka

hahahahahhah sama się z tego juz chyba śmieje
Luki mi drzew nie projektował bo wtedy jeszcze żyły grujeczniki, podobały mi się wisnie i miałam tylko 2 brzozy dosadzić i klops i sie ze....
anna_t 08:59, 28 wrz 2017

nawigatorka napisał(a)
Przyznam Ci ze tez Myslalm o samych klonach u Ciebie ale to się sprawdzicjedynie wtedy gdy nie zaczniesz kokoszyc i dosadzać kiedyś innych gatunków

Asia w sprawie drzew jak te kupie to juz bedzie koniec, kokoszyć nie będę bo wkońcu zacznę na aparat porządny odkładać
w pomysle z samymi klonami zastanawia mnie grujecznik, bo ten który odbija od korzenia myslalam pod tarasem posadzić trochę by cienia dał. czy to by nie wadziło?
to żółte kółko na planie, czarne same klony Ginnala

i Twoj pomysł
anna_t 09:02, 28 wrz 2017

leon60 napisał(a)
Tu aż się prosi o kolumnowe graby

leon60 napisał(a)

Aniu mimo różnych kombinacji ja dalej widzę to tak samo graby kolumnowe na całości, klony w trawniku + jedna sztuka powtórzona na rabacie, ewentualnie wersja Asi klony na trawniku + dwa klony na rabatach.

ale w wersji Asi sa tez np brzozy czyli one też?
Anda 09:02, 28 wrz 2017

anna_t napisał(a)

albo wielopniowe wszedzie?

Wg mnie nie, ale widzisz, że są tutaj zwolennicy wszystkich kierunków, od kolumn, poprzez wielopniowe do jednopniowych
Ania, spróbuj to sobie zwizualizować na miejscu i bądź sama ze sobą szczera - wybierz, co Tobie się podoba, a nie nam

Jeśli chcesz, to mogę Ci napisać jeszcze jakieś inne propozycje drzewek
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
leon60 09:05, 28 wrz 2017

anna_t napisał(a)

ale w wersji Asi sa tez np brzozy czyli one też?

ja to widzę tak

czerwone klony reszta graby

jeśli wersja Asi to bez brzóz no chyba że koniecznie chcesz
anna_t 09:05, 28 wrz 2017

Zana napisał(a)

A za takimi tłustym grabami to bym była. Takie np. przystrzyżone kolumny tłuściutkie na krótkich nóżkach albo smukłe świece na wyższych nóżkach (ale nie chudziutkie).

Może platany Alphens Glob? One tworzą mocną wyrazistą koronę, tyle że kulistą, nie wiem czy to by Ci pasowało. U Joli z Lawendowego są cudne.

Przychodzi mi do głowy jeszcze grusza chanticleer, też się jesienią ładnie wybarwia.

Może faktycznie przemyśleć opcje z trzema rodzajami drzew - klony, które masz, z tyłu trzy jednakowe i po bokach trzeci gatunek.
A jakie drzewa proponował Ci Łukasz, bo tego nie pamiętam?

Ania platany odpadają to sa drzewa po 300-400zł jak mam kupić 7 lub 9 to rozwód murowany
Luki drzew nie proponował

najgorsze ze już z glediczją się pożegnałam, z wiśniami tez a teraz ten grujecznik bruździ............
o tych gruszach pisała mi Magnolia ale ja juz chyba nie cce myślec o nowych gatunkach
anna_t 09:07, 28 wrz 2017

margaretka3 napisał(a)
Aniu, graby czy wielopniowe - to już sama musisz wybrać, co Ci w duszy gra.
Ale gdybyś chciała graby/amanogawy kolumnowe, to 3 to za mało, tam masz miejsce na co najmniej 6. Wyydaje mi się, że na większej powierzchni one powinny dać efekt wyrazistego szpaleru.

ooooo widzę że podbijasz stawkę
Makadamia 7 drzew - a własnie Aśka gdzie zginęłaś??
Navi 9 drzew
margaretka 10 drzew
kto da więcej
anna_t 09:15, 28 wrz 2017

Anda napisał(a)

Wg mnie nie, ale widzisz, że są tutaj zwolennicy wszystkich kierunków, od kolumn, poprzez wielopniowe do jednopniowych
Ania, spróbuj to sobie zwizualizować na miejscu i bądź sama ze sobą szczera - wybierz, co Tobie się podoba, a nie nam

Jeśli chcesz, to mogę Ci napisać jeszcze jakieś inne propozycje drzewek

Ewa głowa mi puchnie...nic mi juz nowego nie zapodawaj bo wybuchnie.......

muszę zrobić jak piszesz, ochłonę i poleżę trochę na trawce dzisiaj, pokontempluje i powyobrażam sobie

a teraz ide do pomidorów, koncentratów trochę narobić
AgataP 09:19, 28 wrz 2017

Jestem ciekawa co wybierzesz - może zobacz co jest bardziej dostępne w okolicy i w jakiej cenie, by paragon z wyliczeniem drzewek i dostawy na końcu Cię nie zabił

Graby przy siatce będą super, ale na środku nie umiałabym wybrać...
anna_t 09:23, 28 wrz 2017

nie no graby mam po 60zł to spoko
środek to juz dawno ustalony, borykam sie ztymi bokami bo to co do tej pory posadziłam to porazka
ja wogole ogrodowo to jedna wielka porażka..