Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Do raju daleko - u Ewy 18:16, 04 wrz 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Już cyknęłam zdjęcie wrzoścowi dziś nabytemu

Ewa wreszcie mam internet, nadrobiłam u Ciebie; też u mnie czasu niewiele, że nawet do szkółki nie ma czasu podjechać na roslinki popatrzyć. Ale trzeba by się zmobilizować i jakieś wrzosy chociaż do kompozycji doniczkowej kupić, bo jakoś koncepcji na rabatę wrzosową to wcale nie mam
Ogród Loczka 18:15, 04 wrz 2014

Do góry

Ogród Loczka 18:12, 04 wrz 2014

Do góry

Ogród Loczka 18:08, 04 wrz 2014

Do góry
Drzewo na zime w części poukładane, ogród wykoszony, Alutek po 3 dniach przedszkola chory, ja też ale kilka foci musiałem w ogrodzie wykonać tradycyjnie

Świerk serbski - Picea omorika 18:00, 04 wrz 2014

Do góry
Witam, bardzo proszę o odpowiedź. Kupiłam świerka serbskiego i muszę dziś go wsadzić do ziemi, bo wyjeżdzam. I tak na szybko pytanie. Po przywiezieniu go do domu zauważyłam, że w doniczce tak naprawdę są 3 świerki. Ten duży ma ok. 130 cm, i dwie małe szczepki 50-60 cm. Czy mogę je jakoś oddzielić i posadzić osobno? Nie uszkodzi się korzeni? Ale z drugiej strony jak tak zostaną to w jednym miejscu 3 świerki będą?? I jeszcze jest szczepka jakiegoś drzewka chyba, co to może być, coś szlachetne czy chwast?
w załączeniu zdjęcia. Bardzo proszę o odp.
Ogród tworzony z pasją 17:56, 04 wrz 2014

Do góry
Jesienne fotki

W cieniu - zacieniona 17:55, 04 wrz 2014

Do góry
Stipa...
tyle emocji związanych z wysiewem...pikowaniem...
pięknie wyrosła,nawet zawiązała nasionka...
niestety przyroda ma swoje prawa...
posadzona w bardzo wietrznym miejscu nie wytrzymała i położyła się...zaczęła zagniwać...
powiązałam czuprynki...i wygląda ciekawie...teraz niestraszny jej wiatr...
U BusyBee w ogródku... 17:31, 04 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Podoba mi się taka duża grupa rozchodników i te połacie wrzosów...
Tylko jak to jest z tymi wrzosami? Kiedyś miałam, ale mi się skończyły w 2 sezony... One nie są wieloletnie?? Czy ja jakieś insektowe miałam i takie nietrwałe?
Ogródek Anity 17:21, 04 wrz 2014

Do góry
Dzisiaj wyszło w końcu słońce więc kilka słonecznych zdjęć

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:02, 04 wrz 2014

Do góry
Wyciapałam na ten rok, ale nowych siewek mam mnogo.

W większej grupie ładnie wyglądają na początek i w środku kwitnienia, potem, zostawione bez usuwania przekwitniętych, nie bardzo mi się podobały. A ja w moim ogrodzie bywam ze 2 razy w tygodniu, albo i rzadziej, zależy jak pogoda pozwala. O wiele bardziej lubię tę rudbekię bylinową, co ma całkowicie żółłte kwiatostany.

A propos żółci:
Cukinia

Kosmos

Dynia

Dalia
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:56, 04 wrz 2014

Do góry
Nie mogłam się oprzeć i jeszcze dokupiłam roślinek. Oczywiście mam problem ze znalezieniem miejsca do wsadzenia. Ta różowa jeżówka jakaś bardzo wysoka, czy to normalna jej wielkość?
W cieniu - zacieniona 16:53, 04 wrz 2014

Do góry
...pobyt na Z. to nie tylko wyrywanie chwastów...
Choroby trawnika 16:48, 04 wrz 2014

Do góry
Dzień dobry.
Wklejam post z innego wątku, za poradą Gardenarium. Może teraz uda się również wrzucić zdjęcia. Po urlopie - z nową energią do walki

Już w poprzednim sezonie zauważyłem w kilku miejscach podejrzane czarne placki pomiędzy trawą, w tym już jest ich bardzo dużo. Przy zbliżeniu okazuje się, że mają strukturę podobną do pleśni lub grzybni. Pojawiają się też owocniki, choć nie wiem, czy to ma związek. Trawnik jest pielęgnowany, nawożony, koszony co tydzień, podlewany w tej chwili niewiele (kilka minut z automatu co drugi dzień).

Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Aha, może nie ja, ale moi teściowie mają suczkę, jamnika, często nas wizytującą.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:27, 04 wrz 2014

Do góry
jesień proszę pań... jesień coraz bliżej...
W cieniu - zacieniona 16:19, 04 wrz 2014

Do góry
...czekam na nasionka belamkandy...
W cieniu - zacieniona 16:15, 04 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Bogusiu piszesz że sadzonki robisz z odkładów ja z patyczków bezpośrednio w ziemi w cieniu i mało podlewam bo jestem tylko w weekendy na działce muszą sobie radzić w tym roku mam ukorzenionych 25 sadzonek już kwitły fotki u mnie ale przez odkłady. 100%sukces zapewniony:ozdrowiam słonecznie
Tak,masz rację odkłady są pewne...mam też kilka z patyczków...próbowałam latem ukorzenić patyczki Hayes...i chyba się udało...
Ogród w pigułce 16:11, 04 wrz 2014

Do góry

Moja werbena patagońska wyhodowana w skrzynce na parapecie cieszy nas swoim urokiem
System automatycznego nawadniania 15:56, 04 wrz 2014

Do góry
Witam

Chciałbym poradzić się w kwestii automatycznego nawodnienia mojego niedużego ogródka. Próbuję zrobić instalację na własną rękę, ponieważ tak jak wspomniałem nie jest to duży teren, a wykonanie tego samemu sprawiłoby mi dużą satysfakcję. Przeczytałem każdy post w tym wątku i próbowałem sam rozplanować instalację... niestety kształt trawnika jest taki, że ciężko mi wymyśleć coś sensownego tak, żeby zastosować się do wszystkich zasad dobrego projektowania (o których przeczytałem na tym sympatycznym forum). Na rysunku czerwoną linią poprowadziłem linię kroplującą, która zaczyna się w skrzynce (przy tarasie - czarny prostokąt), w której byłyby elektrozawory. Oczywiście nie miałaby ona ostrych kątów - po prostu tak mi było łatwiej narysować to w programie. Czarna linia idąca pod trawnikiem i kostką to byłaby rura, od której odchodziłyby linie kroplujące znajdujące się w "łezce" oraz pod pasem trawy w przejeździe do garażu. Pomarańczowe okręgi to miejsca, gdzie będzie zainstalowane oświetlenie. Zielone okręgi to przyszłe nasadzenia.

Czy tak można rozprowadzić linię kroplującą? Długość jej wg moich obliczeń wyniosłaby max 130mb.
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozplanować sekcje nawadniające trawnik? (wstępnie wychodziłyby mi 2 sekcje, ale tak jak napisałem, męczę się z tym już kilka dni i nie mogę wpaść na sensowny pomysł ich rozmieszczenia).
Dodam tylko że woda doprowadzona jest z wodociągów, wydajność to 4m3/h.

Szara siatka na rysunku składa się z kwadratów 1m x 1m.

Pozdrawiam!
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 15:55, 04 wrz 2014

Do góry
Mogę się pochwalić chociaż jedną skończoną rabatą, nie licząc oczywiście braku krawężnika i trawnika

koreanki przed nimi czyściec, między nimi te badylki to kłosownik a po środku lilaki palibin ale ledwo widoczne jeszcze
Ogród w pigułce 15:54, 04 wrz 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies