Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 17:02, 04 wrz 2014

Wyciapałam na ten rok, ale nowych siewek mam mnogo.

W większej grupie ładnie wyglądają na początek i w środku kwitnienia, potem, zostawione bez usuwania przekwitniętych, nie bardzo mi się podobały. A ja w moim ogrodzie bywam ze 2 razy w tygodniu, albo i rzadziej, zależy jak pogoda pozwala. O wiele bardziej lubię tę rudbekię bylinową, co ma całkowicie żółłte kwiatostany.

A propos żółci:
Cukinia

Kosmos

Dynia

Dalia
Zuzula 08:22, 05 wrz 2014

Hanuś, a gdzie ten artykuł jest? Coś nie mogę znaleźć. Mam jeden krzaczor rudbekii i kombinuję jak to to rozmnożyć.

Żółcie apetyczne i sympatyczne oczywiście.
zbigniew_gazda 08:27, 05 wrz 2014

Żółcie i ładne i smaczne. Kolejny dzionek ciepły i słoneczny. Miłego dnia Haniu.
Mirka 10:08, 05 wrz 2014

Haniu a kosmosy teraz siać czy dopiero wiosną
Ogrodeczek 22:45, 05 wrz 2014

Witaj Haniu

Ale u Ciebie się dzieje!!! Wycieczki, wnuki, ogród, piękne kwiaty!!! Superowo

Dalia zachwyca, a dynia z cukinią wygląda apetycznie

przepis na nalewkę zapisałam jeśli dzika się nadaje idę na polowanie

Haniu

Dobrej Nocki
monteverde 23:00, 05 wrz 2014

Haniu jestem na bieżąco wszystko obejrzałam i przeczytałam a Ty nie szalej w tym przypływie adrenalinypozdrówka
Mala_Mi 10:06, 06 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Niestety susza dała się we znaki ogrodowi. Co nieco uschło, co nieco wyroso ponad miare. Ale tego mogłam się spodziewać.

Niestety, w przetworach, oprócz zamrażarki, nikt mnie nie wyręczy.
Wolą kupić gotowce, a nie robić. Ja niestety z dawnej szkoły, i co jest przerabiam. Ograniczam natomiast sadzenie wszystkiego, pozostając przy przyprawowych.
Wszystkim troskliwym duszom dziękuję serdecznie, i tu oświadczam, że krzywda mi się nie dzieje.
Oderwanie od kompa tez dobrze robi naoczy.

A propos oczu, czy widzicie to co ja?

Ja widzę dziewczynkę

Widzę, że lubisz jeździć na południe .... może kiedyś wybierzecie kierunek Bieszczady
Mala_Mi 10:07, 06 wrz 2014

Przepis na nalewkę skopiowałam.. a teraz uciekam do ogrodu .. pogoda sie jakoś trzyma
igacz3 10:39, 06 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ewuniu, to była taka spontaniczna produkcja.

Moja nalewka malinowo-różana-1 litr malin,1 litr owoców róży
================================

Zostały mi maliny z poprzedniego dnia , nie zjedzone.około litra. To je zasypałam cukrem na kilka godzin aż się cukier rozpuścił,można owoce pognieść,żeby było szybciej.
Do garnka włożyłam około litra owoców róży oczyszczonych tylko z pozostałości kwiatów. Może być róża pomarszczona, lub dzika.
Zalałam wodą do wysokości owoców i gotowałam do zmiękczenia owoców na wolnym ogniu. Potem odcedziłam bez wyciskania przez gazę,lub bawełnianą ściereczkę. Maliny też odcedzam z soku w podobny sposób. Oba soki,słodki malinowy i kwaskowy różany łączę ze sobą i zagotowuję. Po ostudzeniu łączę z alkoholem w proporcji pół litra soku z pół litrem wódki. Dla wzmocnienia można dolać kieliszek spirytusu, ale niekoniecznie.

Zalewanie soku malinowego bez zagotowania, w dodatku nie rozcieńczonym spirytusem spowoduje galaretowatość nalewki

Ja też kopiuję przepis na nalewkę, malin pod dostatkiem i róży dzikiej w lesie też mam przy ulach
a mam pytanko czy masz Hanusiu jakiś przepis na paprykę w słoiki, żeby zimą nadawała sie do leczo?
U mnie jada sie leczo kiełbaska, cebulka, właśnie papryka i pomidory. Pomidorki juz zrobione częściowo w słoiki, al;e nie wiem jak przechować paprykę w słoikach , moze jakaś duszona z cebulką? jeśli jakiś przepis posiadasz to bardzo proszę o publikację
Pozdrawiam
hanka_andrus 11:11, 06 wrz 2014

Miłe dziewczynki. Dziękuję za odwiedziny. Właśnie wróciłam ze Szczecina.
Niestety nasza nestorka zmarła wwieku 92 lata. Wczoraj był pogrzeb.
Dziś muszę odstresować ostatni tydzień.
Ale do ogrodu nie jadę. Domowe porządki trzeba zrobic.
Zostawiam Wam najpiękniejsze miejsce w Szczecinie. Oczywiście z moich wspomnień.