Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:52, 02 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Marzenko - witaj! Nawet mam już pomysł gdzie

[img size=360x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/69/694395/original.jpg
Miłej niedzieli!

wybacz, że inne zdjęcia pominęłam, ale to mnie rozczuliło...piękne oczęta....pozdrawiam Karolinko
Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:45, 02 wrz 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)
donice kipią

oooo a co Ty im dałaś? piękne!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:38, 02 wrz 2014

Do góry
lew_ogrodowy napisał(a)

Ja myślę Danusiu, że nie tylko potrzebująca skorzysta z tego projektu. Podpatrzyłam i uznałam, że u siebie przed hortensjami (tam są 3 w rzędzie, puste mce po prawej też już zapełnione hortką) posadzę carexy i berberysy. Będzie to pasowało u mnie?

Lwie ogrodowy

przeorganizowalabym te nasadzenia zupelnie. To nie moze tak byc, w trawie - zle Ci sie kosi, zapewne?
Pod domem cien, ale hortensje tam dadza rade! Te tujki juz mniej, ale moze zrobic tam 2 rabaty, jedna-nowa-zaraz przy domu,z hortensjami i trawami, z trawiastą ścieżką pomiędzy nowa a stara (z tujkami) - rabatą? Bo na razie nie wygląda to dobrze...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:29, 02 wrz 2014

Do góry
martika napisał(a)
Mam do zrobienia rabate w rogu, są tam Smaragdy i Nigra. dokupiłam Miskanta Variegatus i Horti Vanilla Frise. Przymiarka jest zrobiona na zdjeciu.
Chce tam jeszcze dosadzic 2 Nigry, w miejscu gdzie koncza sie tuje po obu stronach nigry, ktorą juz mam. Czy to dobry pomysł? I co w mnóżki dac tym horti i miskantom. Generalnie bedzie tam placyk wyzwirowany w kwadracie.

Martika, ale pięknie będzie!
ale nie sadziłabym już kolejnych nigr, wystarczy ta jedna, a 2 kolejne byłyby mniejsze od tej... jak Ci brakuje czegoś po obu stronach, to może Marikeny wysoko szczepione?
podsadziłabym to wszystko berberysami mini, carexami zimozielonymi, lub czymś co jest ładne tez zima i wiosna... może bergenie? te mini - cudne są mini bergenie i carexy

"Niezdecydowana ogrodniczka" 13:10, 02 wrz 2014

Do góry

widok z perspektywy.
Może być taki układ czy coś zmienić?
Doradźcie
Pszczelarnia 12:59, 02 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, a ja tęsknię do jesiennych rabat i tej mglistej deszczowej pogody w Coton Manor:

cudne zestawienie też mam werbenę i krwawnik terrakota, niestety mój jakiś wysoki i rozłożył się na boki
"Niezdecydowana ogrodniczka" 12:55, 02 wrz 2014

Do góry
z cyklu było a jest
Było:

w trakcie

jest obecnie:
Moja codzienność - ogród Oli 12:43, 02 wrz 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

Pogapię sie przez tę dziurkę ... cudnie.. jesteś zdolniacha... poprzednich nasadzeń mi żal.. ale nowe jest świetne, a za rok to już będzie rewelacja
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:39, 02 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

Podpierać ją trzeba?
pergola potrzebna u mnie na kijach po obciętej gruszy się wspina, tak ekologicznierazem z powojnikiem Pillu
Ogród u stóp klasztoru 12:28, 02 wrz 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

W tym roku wydało mi się, że zbyt szybko przemija.

Cudnie

I poproszę o kolor marchewkowy
Ogródek Anity 12:17, 02 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Hej!
Już jestem
Natłok spraw różnych....pogoda jesienna....brrrr.....no to trochę lata na zdjęciach

Rozumiem Twój natłok spraw bo sama jestem w jakiś już nawet nie natłoku ale szaleństwie , jak zawsze podziwiam Twój ogród który jest kolorowy, czyściutki wręcz słoneczny . Twoje Różyczki są przez duże R a Horti wręcz słodkie.
Pozdrawiam serdecznie
Ogród cioci czyli ciociogród :) 11:59, 02 wrz 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Witaj Gośieńko po urlopie. Też dopiero co wróciłam ale myśli jeszcze do tych dni uciekają i co chwile na zdjęcia urlopowe zaglądam.

Że świetnie wyglądasz to już wiesz, wszyscy ławeczkowym zdjęciem się zachwycają, to nie będę tego samego powtarzać.
Wybieram "pójdę boso"
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 11:54, 02 wrz 2014

Do góry
iwka napisał(a)
Przez okres około dwóch, trzech ostatnich tygodni moje wszystkie bukszpany zaatakowało jakieś paskudztwo. Podejrzewam, że jest to Cylindrocladium buxicola.

Na początku pojawiają się brązowe plamki, potem listki usychają i opadają.

To samo dzieje się również na tegorocznych sadzonkach

Dodatkowo na jednym bukszpanie są chyba jeszcze objawy jakiejś innej choroby.

Z tego co przeczytałam to trzeba je opryskać Mirage+Topsin

W ogrodniczym Pani stwierdziła, że jest to brązowienie liści i kazała tylko topsinem pryskać co 10 dni trzy razy.
Wiem, że pewnie już były odpowiedzi ale proszę o poradę, nie mogę na nie patrzeć, były takie śliczne i zdrowe

Ja bym je spaliła. Te z grzybem. A poniżej to objawy żerowania owada (zapomniałam nazwę).
Kosolkowa Pasja 11:37, 02 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
A moją w ogóle olewają (ale nie że tak w dosłownym tego słowa znaczeniu ) - włącznie z moim kocurkiem Nie wiem czy mam jakąś inną, której koty nie lubią? Oczywiście to dobrze

gdzieś wyczytałam, że nowsze odmiany są pozbawione tego związku (olejku), który je przyciąga w takim razie musisz być posiadaczką takiej właśnie odmiany szczęściara ja przez te koty się do niej zraziłam i zamieniłam na szałwię

pokochałam ją tego lata z powodu obfitego kwitnienia
Kolorowy Ogród Geni 11:34, 02 wrz 2014

Do góry
Dziś kwitł ten liliowiec powtarza kwitnienie

Ogród z pompą 11:24, 02 wrz 2014

Do góry
ane3ka napisał(a)

Jeszcze bardziej na lewo jest nasz domek gospodarczy. Domek w stanie zamkniętym, obecnie trwają prace wewnątrz, a potem... przeprowadzka

Tutaj widok zza tyłów domu na warzywnik oraz plac zabaw z domkiem gospodarczym

Nieco dalej, z wiśniami na pierwszym planie

Dzień Dobry, odbyłam miły spacer. A poniższe widoki bardzo ciekawe i oryginalne. Domek i skrzynie - cudnie zakomponowane. I plac zabaw bardzo ładny. Nietuzinkowo. Gdzies koniecznie posadziłabym łany rozplenic do tego gołębiego błękitu.
Co z tym ogródeczkiem począć 11:23, 02 wrz 2014

Do góry
I dla odmiany pokarzę wszystkie moje brzydoty

Nowe legowisko psa po trawce nie wiele zostało

Bukszpan ledwo zipie ,już miałam go wyciapać ale zbiera się

Ale z pomponika to raczej nic nie będzie

Ten zagrzybiony ,pryskam je co siedem dni topsinem i coś tam innego nie pamiętam nazwy ,ale mam wrażenie że nic nie działa

I obwódki tez już bierze

I Larissa tez się poddała

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:14, 02 wrz 2014

Do góry
Właśnie przyszły róże, ale nie wszystkie
Scarlet Moss mchowa Cinco de Mayo
Swany jako gratis
Może i mnie się uda?! 10:57, 02 wrz 2014

Do góry
Witajcie,

Od jakiegoś czasu podczytuje Ogrodowisko i zachwycam się pięknymi ogrodami. Jako, że w styczniu wraz z mężem przeprowadziliśmy się do nowego domu i mniej więcej udało się na ogarnąć wykończenie wewnętrzne. Tak zewnętrze naszego domu wołało o pomstę do nieba. A ,że ja z natury bałaganu i nieładu nie znoszę zaczęłam naciskać na męża aby zająć się trochę zewnętrzem. I tak udało się nam ułożyć taras oraz chodnik i podjazd. nasypać ziemi i w miarę wyplantować teren.
W kwietniu też zasialiśmy trawę. Niestety nasza rodzima ziemia jest bardzo kiepska. I mino tego, iż przed wysiewem trawy rozluźnialiśmy ją piaskiem i nawoziliśmy obornikiem trawa nie wygląda zachęcająco. Na wiosnę muszę o nią zawalczyć.

Na początek wkleję mój bardzo schematyczny plan działki oraz wstępny pomysł na wygląd rabat. Działka ma wymiar 33x31. Z trzech stron mamy posadzone thuje Smaragd a z przodu domu cis, który swoją drogą też wygląda bardzo kiepsko. Zdjecia postaram się wkleić jak wrócę z pracy.
Tymczasem wspomniany wyżej plan działki.

Bardzo proszę Was jako bardziej doświadczonych o wszelkie podpowiedzi, ktytykę i uwagi dzięki którym mój ogród będzie mógł nabierać coraz lepszego wyglądu.

Te koła w lewym dolnym rogu to oczyszczalnia ścieków, którą też chciałabym w miarę możliwości zasłonić jednocześnie nie utrudniając do niej dostępu.

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:46, 02 wrz 2014

Do góry
Jeżówka do kupienia... Przepiękna! Firebird

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies