Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 13:29, 02 wrz 2014

martika napisał(a)
Mam do zrobienia rabate w rogu, są tam Smaragdy i Nigra. dokupiłam Miskanta Variegatus i Horti Vanilla Frise. Przymiarka jest zrobiona na zdjeciu.
Chce tam jeszcze dosadzic 2 Nigry, w miejscu gdzie koncza sie tuje po obu stronach nigry, ktorą juz mam. Czy to dobry pomysł? I co w mnóżki dac tym horti i miskantom. Generalnie bedzie tam placyk wyzwirowany w kwadracie.

Martika, ale pięknie będzie!
ale nie sadziłabym już kolejnych nigr, wystarczy ta jedna, a 2 kolejne byłyby mniejsze od tej... jak Ci brakuje czegoś po obu stronach, to może Marikeny wysoko szczepione?
podsadziłabym to wszystko berberysami mini, carexami zimozielonymi, lub czymś co jest ładne tez zima i wiosna... może bergenie? te mini - cudne są mini bergenie i carexy

popcorn 13:38, 02 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)

Ja myślę Danusiu, że nie tylko potrzebująca skorzysta z tego projektu. Podpatrzyłam i uznałam, że u siebie przed hortensjami (tam są 3 w rzędzie, puste mce po prawej też już zapełnione hortką) posadzę carexy i berberysy. Będzie to pasowało u mnie?

Lwie ogrodowy

przeorganizowalabym te nasadzenia zupelnie. To nie moze tak byc, w trawie - zle Ci sie kosi, zapewne?
Pod domem cien, ale hortensje tam dadza rade! Te tujki juz mniej, ale moze zrobic tam 2 rabaty, jedna-nowa-zaraz przy domu,z hortensjami i trawami, z trawiastą ścieżką pomiędzy nowa a stara (z tujkami) - rabatą? Bo na razie nie wygląda to dobrze...
martika 14:38, 02 wrz 2014

Dzięki za radę Popcarol i innym. Na pewno podsadze czymś zimozielony, nawey myślałam o bergenii. No nie wiem co z tymi Nigrami. Działak ma w sumie 700 m.
Malgosik 15:21, 02 wrz 2014

martika napisał(a)
Dzięki za radę Popcarol i innym. Na pewno podsadze czymś zimozielony, nawey myślałam o bergenii. No nie wiem co z tymi Nigrami. Działak ma w sumie 700 m.

to mała działka
ja Ci urosną 3 takie nigry, to będziesz miała wielką fioletową plamę
do takiego małego ogrodu nie polecam

zauważ, że Danusia zwykle sadzi jedną nigrę
brzozy owszem - kilka
a to przecież doświadczony ogrodnik!

ha, odezwała się ta co ma 3 śliwy wiśniowe!
ale ja mam przed płotem wzdłuż drogi
martika 15:29, 02 wrz 2014

No dzieki, może i racja. Zobaczę te Twoje sliwy
Malgosik 16:01, 02 wrz 2014

martika napisał(a)

raczej ich nie znajdziesz w moim wątku
nie prezentowałam tej części, bo jeszcze nie ma się czym pochwalić
okazjonalnie kupowane, nie takie idealne, ale kiedyś będzie pod nimi łan hortensji z ogrodowiskowych patyczków i chyba będzie ładnie
19:08, 02 wrz 2014
popcarol napisał(a)

Lwie ogrodowy

przeorganizowalabym te nasadzenia zupelnie. To nie moze tak byc, w trawie - zle Ci sie kosi, zapewne?
Pod domem cien, ale hortensje tam dadza rade! Te tujki juz mniej, ale moze zrobic tam 2 rabaty, jedna-nowa-zaraz przy domu,z hortensjami i trawami, z trawiastą ścieżką pomiędzy nowa a stara (z tujkami) - rabatą? Bo na razie nie wygląda to dobrze...

WIem, że nie wygląda :/ Problem jest taki, że przy ścianie jest jakieś 80cm wylanego betonu i nic tam nie rośnie prócz trawy i mchu. Poza tym jest tam naprawdę cieniście, a co do koszenia to za hortensjami docinam trawę nożycami. Zdjęcia całości są na moim wątku, nie jest aż tak blisko ta trawa. Wiem, że przesadziłam i z szerokością rabaty i z ilością roślin. I tak dużo wyrzuciłam stamtąd. Trudno, lepiej nie będzie. Może jak się rozrośnie wszystko to jakoś to będzie wyglądać... Dziękuję za czas mi poświęcony, pozdrawiam!
popcorn 09:42, 03 wrz 2014

lew_ogrodowy napisał(a)

WIem, że nie wygląda :/ Problem jest taki, że przy ścianie jest jakieś 80cm wylanego betonu i nic tam nie rośnie prócz trawy i mchu. Poza tym jest tam naprawdę cieniście, a co do koszenia to za hortensjami docinam trawę nożycami. Zdjęcia całości są na moim wątku, nie jest aż tak blisko ta trawa. Wiem, że przesadziłam i z szerokością rabaty i z ilością roślin. I tak dużo wyrzuciłam stamtąd. Trudno, lepiej nie będzie. Może jak się rozrośnie wszystko to jakoś to będzie wyglądać... Dziękuję za czas mi poświęcony, pozdrawiam!

Ej, nie poddawaj się tak szybko! 80 cm od domu beton - i dobrze tam nic nie sadź. Ale hortensje bym posadziła szpalerem zaraz przed tym betonem. I resztę stopniowo przed nimi, ścieżka trawiasta i zostawiam te nasadzenia z tujami + coś dla koloru + trawy, wysypane korą - jako jedna rabata -z kancikiem przy trawniku. i będzie wypas
pozdrawiam!
Monik 09:46, 03 wrz 2014

Wczoraj zgodnie z planem pojechałam po nastepne brakujące roślinki. Wyobraźcie sobie, że znalazłam również hortensję bukietową 'Vanille Fraise'(wcześniej kupilam cztery sztuki) i jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam cenę. Ja zapłaciłam za hortensję bukietową 'Vanille Fraise' (sprawdziłam dokładnie na kilku sztukach czy to dokładnie ta, pytałam sie dwóch różnych osób) bagatela 28 zł, a wczoraj znalazłam po 8 zł. I wiecie co no trafiło mnie! To jest jakaś masakra. Ja rozumiem różnicę kilku złotych ale nie 20 zł. Przesada! Wniosek warto pojeździć i poszukać i sprawdzić cenę.
popcorn 10:02, 03 wrz 2014

martika napisał(a)

też jestem za pozostawieniem tylko tej 1 śliwy! i najwyżej 2 jaśniejsze, niższe - np marikeny, po jej bokach, ale w odległości ok 3m? od niej

Ja bergenie, to może jakieś carexy jeszcze się zmieszczą??
pozdrawiam!