Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co się stało kwiatom ... 11:25, 01 wrz 2014

Do góry
Mirella napisał(a)

A w moim ogrodzie........jesienny klimat, deszcz, przebarwiające się Hortensje, róże powtarzają.

i hortki tez przesliczne, ja swoje rowniez zastalam w kolorze rozowym, chociaz myslalam ze niektore pozostana biale
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:22, 01 wrz 2014

Do góry
Vanille F. już całkiem różowe

Całkiem różowe też rozchodniki

I bodziszek wsciekle różowy... i zurawki w świetle jesiennego słońca...
Liliowo i kolorowo:) 11:21, 01 wrz 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ula ta ostatnia horti to pinki winki a ta teraz co pokazuję to Bobo o ktorej rozmawiałyśmy

Danuś to ja chyba mam Bobo Tylko jeszcze małe. A Kropka... łał...toż to już panna jest Buziaki zostawiam i lecę robotę nadrabiać po urlopie, ech... wszystko co dobre za szybko się kończy
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:15, 01 wrz 2014

Do góry
Dziś w wiekszości zdjecia makro...Słoiki i butelki mnie zdominowały ostatnio...

Hortensja Silver D. rózowieje

Limelight też ale znajduje jeszcze takie kolorki

Ogrodowe też różnie...

Co się stało kwiatom ... 11:14, 01 wrz 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
poezja...

sliczna
Ogród tworzony z pasją 11:12, 01 wrz 2014

Do góry
Jesienne zbiory..

Ogród Margaret-ki :) 11:05, 01 wrz 2014

Do góry
Jeszcze mam jedną zagadkę.
Kupiłam wiosną na allegro dwie sadzonki róży New Dawn.
Myślałam, że jej kwiaty są takie pełne, duże około 5cm średnicy.
O takie:

............

A moje róże jakieś inne. Mają drobniusieńkie listeczki, jedna z nich zakwitła kilkoma kwiatami,
a one malusieńkie, o średnicy 1,5cm, jakby jakaś pnąca, drobnokwiatowa.
Czy ktoś ma New Dawn i coś podpowie w tej kwestii. Bo ta nie pasuje mi na altanie.
Wiem, że Mirella ma ta odmianę, może rozwiąże moją zagadkę.
Powojnik - Clematis 10:50, 01 wrz 2014

Do góry
witam dawno tu nikt nie zagladal ale moze podpowiecie mi wczoraj m podlewal roslinki florowitem w ogrodzie i podlal nim równiez moje powojniki Duchess of Edinburgh posadzone 2 miesiace temu czy nic im sie nie stanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:37, 01 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

radość dla oczu z rana takie widoki pozytywnie nakręcają na resztę dnia Pozdrawiam !!
ogrodoweimpresjejolki 09:28, 01 wrz 2014

Do góry
Nie wiem, czy jeszcze chcesz nasze wpisy, ale wpisuję się regularnie do kajetu i zostawiam wierszyk z dzieciństwa:
Na górze róże, na dole bez, kto Cię nie kocha niech go buźka bies.

Przyjazny ogród 08:48, 01 wrz 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Nikt nie sprzedaje piwonii z siewu, albo ja bynajmniej o tym nie wiem. Zdarzają się kwiaty brudne, małe, krótko - bez rewelacji, a sam proces produkcji jest zbyt długi, ale i są wyjątki, to jednak zabawa dla cierpliwych amatorów . Najlepiej siać z starych mateczników pamiętających naszych dziadków, te rosły zazwyczaj w ogrodach przypałacowych. Jeśli będziesz w Arboretum Bolestraszyce, to wstąp do przyjaznego, chętnie się podzielę.
Nasiona zbiera się gdy pękają mieszki, takie poza połowa dojrzewania, wówczas w pomieszczeniu kiełkują w okresie zimowym.
Te na zdjęciu są już za bardzo zdrewniałe i zejdą dopiero wiosną 2016 roku.

dziękuję za zaproszenie, może kiedyś uda mi się tam zawitać, nie ukrywam, że bardzo bym chciala, tylko troche daleko. Szkoda, że wczesniej nie wiedziałam o arboretum, bo kiedyś jeździłam w okolice Łańcuta i Przeworska, bliżej by było niż z W-wy.
Kwiatowy ogródek Monteverde 08:18, 01 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
System automatycznego nawadniania 07:46, 01 wrz 2014

Do góry
Rury trzeba skręcać na takie złączki

Przyjazny ogród 07:32, 01 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Cudne te róze , napatrzec sie nie mogę. Piwoniowym nasionkom też cudne zdjecie zrobiłes. Wysiewaj niech rosna nowe sadzonki. Pozdrówka.

Mają kilka wad, ale gubią się w obfitości kwitnienia. Kwiaty im bledną i przy deszczach gniją. Kupione pod nazwą do której nie należą

Dziurawiec farbierski
Na końcu świata 07:24, 01 wrz 2014

Do góry
Witam wszystkich,

założyłam wątek, gdyż chcemy powolutku zająć się naszą działką, na której w chwili obecnej nie ma NIC prócz trawy i tujek dookoła. Nie znamy się kompletnie na roślinach, a ponieważ od dłuższego czasu zaglądam tu i widzę jakie cuda potraficie stworzyć, liczę że uda mi się z pomocą forumowiczów założyć ogród z głową

Kilka informacji na start:
a/ mamy działkę ok. 3000m z domem jednorodzinnym
b/ dookoła siebie mamy pola, pola, lasy, kilka domów (w większości niezamieszkanych jeszcze)
c/ ziemię mamy mocno przepuszczalną, acz mamy jeden pasek dość wąski gdzie jest na pewnym poziomie glina (mamy tez sąsiada rolnika, który potrafi ten pasek dokładnie wskazać)
d/ żadne z nas nie zna się na roślinach (chociaż moja wiedza w tym roku trochę wzrosła)
e/ robić musimy powolutku, ze względu na fundusze oraz niestety niewielką ilość czasu (głównie weekendy)
f/ działka ma spadek, ale niewielki (na oko 1m na 70 metrach długości)

Na pierwszy ogień idzie skarpa. Skarpa znajduje się przy tarasie/ogrodzie zimowym i została usypana późną jesienią zeszłego roku, kiedy kopaliśmy dół do przydomowej oczyszczalni ścieków. Ziemia - pomieszany humus z tym, co było pod spodem (przepuszczalna ziemia, ale nie suchy piach). Cały sezon skarpa pokryta była (i jest) tym, co rośnie po okolicy czyli chabrami, stokrotkami i polnymi trawami. Wczoraj została spryskana roundupem.

Co chcemy na skarpie ? Najbardziej po lewej chcemy iglaki płożące (jałowce? jest jeden który nam się podoba w ogródku przedszkolnym naszych dzieci, ale nie znamy nazwy, musimy dopytać), po prawej (taras-schody) chciałabym roślinki typu wrzosy, rojniki, jakieś kwitnące rośliny (mama ma mi dać parę sadzonek na tę część). No i koniec jeśli chodzi o nasze pomysły ;( Skarpa docelowo będzie obudowana murkiem z ławeczką, a przynajmniej chcielibyśmy żeby tak było

Pytanie główne brzmi, czy brać się za to jesienią czy dopiero wiosną. Jak już pisałam, wczoraj było pryskanie roundupem - więc sadzić cokolwiek mogłabym dopiero pod koniec września - czy to nie za późno ? przepowiadają co prawda późną zimę, ale wiadomo, jak jest z prognozami.

Przyjazny ogród 07:19, 01 wrz 2014

Do góry
Ładne w chwili kwitnienia, teraz podsychają ... na jesień zrobię przeróbki, rabaty oczywiście zostają, ale przy nich podosadzam. Wyemigrują róże zupełnie tutaj nie pasują.
Masz zupełnie inny typ ogrodu, trawnik robi przestrzeń, co u mnie przy wąskiej kiszce jest nie do osiągnięcia, pełni on rolę wąskiego deptaka. Ciepaj trawnik, bo rośliny to zawsze ciekawsze, ale tam gdzie trzeba .
Nieznana żurawka, wilczomlecz i coś tam - przywleczone.

Sadzone po trzy w kupie, w sierpniu ubiegłego roku miały po trzy listki, a teraz sięgają mi po pas.

Liliowo i kolorowo:) 06:46, 01 wrz 2014

Do góry

Danusiu, zaglądam rano na szybko
potem wpadnę na dłużej i coś napiszę.
Na szybko- to nie mam chyba Pinky Winky,
a ta odmana to taka bardziej do mojej podobna, co to?
Zakątek z fioletową ławeczką 00:22, 01 wrz 2014

Do góry

Ogródek Iwony 23:58, 31 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wieczorową porą - było dziś cudownie

...i cudowne zdjęcie zrobiłaś
pozdrawiam
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 23:50, 31 sie 2014

Do góry
a to jeszcze wrzuce most na Peloponez z dołu i z góry oraz kanał koryncki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies