Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Życie w wiejskim ogrodzie 21:06, 17 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Niesamowite!! To zdjęcie mnie powaliło

Dzięki Olu za słowa uznania

Pozdrawiam

Moja bajka 21:04, 17 lip 2014

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:03, 17 lip 2014

Do góry
zawitka napisał(a)

Zawitko, co to za śliczne białe róże? Szukam kompletu do mojej żółtej Beroliny, ta by pasowała.Znasz jej imię może?
Życie w wiejskim ogrodzie 21:01, 17 lip 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Słjchajcie - zgłaszam Przemka warzywnik i całą resztę ogrodu do "Maji w ogrodzie" . Maju ! Słyszysz ?

Ewuś gdzie z tym moim warzywniczkiem i ogródkiem do programu Trzeba mieć co pokazać a u mnie tak skromniutko

Uprzejmie donoszę, że Tygrysek wrócił . Jestem podpierducha

Wiem Wiem a nawet oglądałem fotkę z wakacji Tygrysek teraz bardzo zajęty bo przygotowuje się do żniw

podpierducha - podoba mi się to słowo

Pozdrawiam

Ogród w budowie - nieustającej 20:58, 17 lip 2014

Do góry
I jeszcze z cyklu: w moim ogrodzie nic się nie marnuje. Miałam pokazać wcześniej, jak jeszcze tak bardzo nie zarosło trawą, ale co tam.
Z pędów derenia, o którym gdybym wiedziała. jak bardzo mocno rośnie, to bym go nigdy nie posadziła, mimo że mam duży ogród, powstało ogrodzenie na miniogródek ze szparagami i rabarbarem.

W ramach zielonego kącika badawczego uprawiam w tym roku pomidorki i papryczki na balkon, więc rosną u mnie w jednej, dużej terakotowej donicy. Owocki już są, czekam aż dojrzeją, a papryka kwitnie.

Jak jesteśmy przy balkonach, to bardzo polecam tę białą, wiszącą smagliczkę, która świetnie rośnie i pachnie przepięknie, miodowo. Rośnie w wiszących koszach na ganku u mojej mamy, ale na pewno w przyszłym roku będzie też u mnie.

Zakątek z fioletową ławeczką 20:58, 17 lip 2014

Do góry
Pozdrawiam Cię Doniu i kwiatek przesyłam. Właśnie zakwitł w moim ogródku.
Wprawdzie nie liara, ale moja nowa Berolina (sama jestem ciekawa, jak się rozwinie)
Jurajski Ogród 20:57, 17 lip 2014

Do góry
Agatko, ja osobiście bardzo lubię wapienne murki, choć tu na forum uważane są za słabe i byle jakie. Moje jednak mają już dobrych kilka lat i jakoś nic im się nie dzieje. Owszem, czasem odpadnie kawałek kamienia, ale to przecież jest naturalna patyna - nic nie trwa wiecznie, murki też, aczkolwiek przy zamkach wapienne mury trzymają się przez kilka wieków i jest dobrze Myślę, że nasze wapienne murki nas przeżyją, a jak nie, to będziemy naprawiać Nie stać nas na wypasione granity, dlatego wybraliśmy wapienie (no i jest to kamień lokalny, związany z tym terenem, zawsze tu będzie dobrze wyglądał). Buziaki

Ewo, lato u mnie troszkę inne niż u Ciebie, ale to chyba dobrze, bo jak się znudzi jedno, zawsze można wpaść na drugie na inny wątek, prawda? Te w tle to juki, jestem z nich w tym roku dumna Prosa nie mam, może by i rosło, ale nie próbowałam jeszcze go sadzić. Buziaki

Miejsko & sielsko 20:57, 17 lip 2014

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:53, 17 lip 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Halinko,na grządkach kipisz.Cebula, groszek i czosnek już zakończona wegetacja. Pustych miejsc jednak niema- poszła rosnąć fasolka szparagowa.
A ta siana w maju już daje strączki na obiad. Cukinia, ogórki rosną.Z buraczków robię zapasy botwinki na zimę.
I wszędzie buja się koper.
Kwiatki można obejrzeć na poprzedniej stronie. W ciągu dwóch dni zmian nie ma.
Jestem dumna z tej żółtej jeżówki- kupiona za 5 złotych w ubiegłe lato.
Nasiona wysiałam i wzeszły. Teraz trzeba pikować we właściwe miejsce.
Ciekawe czy powtórzą kolor? Ale to może sprawdzę w przyszłym roku.

Haniu pomidorki żółte i koraliki już jemy, bo mam w donicach,ale winogron już nie mam wszakże ukorzeniłam sobie gałązkę tych jasnych przy tarasie co rosły ale stoi w donicy i czeka na miejsce żółtą jeżówkę też mam ale tylko na razie 1 kwiatek ale listków sporoastry wysiewałam białe prosto do ogródka ale nic nie wzeszło, chciałam pójść na skróty a to jednak trzeba najpierw do pojemników i pikować pozdrówka
Miejsko & sielsko 20:52, 17 lip 2014

Do góry
co w trawie piszczy...

Ogród w budowie - nieustającej 20:49, 17 lip 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Ech... u mnie z mrówkami jest to samo... a wraz z nimi niestety pojawiają się mszyce... patrzę na moją biedną Shneewitchen, która tak pięknie buja mimo całych pędów oblezionych... grrrr.. jutro oprysk.

A co do jeżówek to trafniejszego sformułowania bym nie mogła znaleźć - ,,lądowiska dla owadów"

A u nas mszyce zniknęły, że tak powiem "samoistnie".
Bardzo mnie cieszą te wszystkie pszczołowate i trzmiele na moich kwiatkach i ziołach. Wczoraj widziałam chmarę motyli - objadały się nektarem z oregano, które właśnie kwitnie.

Rabata na kwiaty cięte - na razie jeszcze niczego nie cięłam. Zrobiłam ją pod pergolą z winogronami i brzoskwinią, ale rosną tam też pomidory, których szkoda było wyrzucić. W końcu też są jednoroczne, nie?

Bardzo chciałam mieć taką "niezwykłą" koniczynę. Nie tak łatwo ją kupić, więc kupiłam paczkę nasion od Legutki, w której zgodnie z obrazkiem miała być taka purpurowa koniczyna, albo żółta. Wzeszła ślicznie, urosła, przesadziłam do ziemi i bijącym sercem oczekiwałam pierwszych kwiatów. No i wyrosły... zwykła, polna, różowa koniczyna. Bardzo dorodna, bo na dobrej ziemi. Co za oszustwo, sprzedawać takie coś, nasiona były droższe niż innych kwiatków. I tu naprawdę nie chodzi o te 4 zł, ale o to że poważna firma wkłada do torebek coś zupełnie innego, zupełnie innego od tego co oferuje.
Wczoraj się okazało, że w tych kilku roślinach, jest jeden rodzynek - właściwa odmiana koniczyny. Tu na zdjęciach jest dowód oszustwa:

Moja bajka 20:49, 17 lip 2014

Do góry
Piaskownia na zakręcie 20:40, 17 lip 2014

Do góry
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 20:39, 17 lip 2014

Do góry
Mariusz mam pierwszy wyczkiwany kwiat piekności jeszcze raz stokrotne dzięki.
Black Princess

Życie w wiejskim ogrodzie 20:37, 17 lip 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Zaglądam i pozdrawiam i przez skórę czuję żeś przemęczony, przepracowany i w niedoczasie . Ja oprócz dwóch pierwszych przymiotników tylko 3 .

Madziu Ty to masz nosa na odległość Ostatnio na wszystko brakuje czasu Pogoda jest bardzo kapryśna Deszcz, grad i słońce Mój organizm jest rozregulowany Czekam z utęsknienie na urlop

Pozdrawiam

Moja bajka 20:34, 17 lip 2014

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 20:34, 17 lip 2014

Do góry
Ośmiały też zaczęły kwitnąć, ale nie mam zdjęć. Czarnuszki też w pełni rozkwitu. No i liliowce. Spróbujcie zerwać płatek u nasady i skosztujcie - pyszny, chrupiący, słodki. Powstrzymujemy się z trudem, żeby nie skubać więcej, bo jednak bardziej chodzi o kwiaty w ogrodzie od frontu.

Posadziłam purpurowe i niebieskie czosnki miedzy liliowce, bo myślałam że zakwitną tak na początku czerwca, jak jeszcze liliowce nie zakwitną. No i pomysł był z tych głupszych, to jakoś dały radę wyrosnąć w tym gąszczu, ale w ogóle ich nie widać.

Nie mam jakiś szczególnych, wyfikanych odmian, ale dużo jest pachnących, no i mam liliwca cytrynowego, którego tak szukałam, ten pachnie najpiękniej.

Życie w wiejskim ogrodzie 20:33, 17 lip 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Dawaj nowe fotki
Pomidory już pewno czerwone...

Pomidorro zarówno te pod folią jak i na zewnątrz czerwienieją Zrywam na bieżąco

Piaskownia na zakręcie 20:33, 17 lip 2014

Do góry
I troszkę kwiatuszków

Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:32, 17 lip 2014

Do góry
To jest Polestern
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies