Muszę w tym miejscu nawiązać do szkółki państwa Szmitów. Spotkała mnie tam bardzo miła niespodzianka, bo poszukiwałam tam tej purpurowej tojeści, ale już jej nie było. Ja jak to ja powiedziałam szkoda, bo taką ładną zobaczyłam na forum. Pani mnie zapytała jakie forum. Gdy powiedziałam, że Ogrodowisko dostałam rabat na całe zakupy, czyli zapłaciłam po cenach hurtowych.
Oczywiście wpłynęło to na ilość roślinek, jakie kupiłam.
Aniu trawy nadają niesamowitej lekkości w ogrodzie, trochę tajemniczości, fajnie można je łączyć z bylinami i inymi roślinami, są też mało obsługowe.
Jako, że mój ogród jest mały nie mogę pozwolić sobie na trawy giganty. Nie mniej jednak mam dużo traw w różnych wysokościach. Najwyższa u mnie to Giraffe rośnie pod 'altaną' ma około 2,4m jest wyprostowana, trochę niższe bo gdzieś w okolicach 2m mają Gracilimus i Zebrinus, kolejne w wysokości są Variegatus, Mornin Light, Cabaret.
Jest tak jak piszesz, po cięciu w czerwcu, ładnie się zagęściły, a te nowe pędy poszybowały na długość ponad metrową. W czerwcu będę cięła ponownie bo zależy mi by było bardziej zwarte
Muszę w tym miejscu nawiązać do szkółki państwa Szmitów. Spotkała mnie tam bardzo miła niespodzianka, bo poszukiwałam tam tej purpurowej tojeści, ale już jej nie było. Ja jak to ja powiedziałam szkoda, bo taką ładną zobaczyłam na forum. Pani mnie zapytała jakie forum. Gdy powiedziałam, że Ogrodowisko dostałam rabat na całe zakupy, czyli zapłaciłam po cenach hurtowych.
Oczywiście wpłynęło to na ilość roślinek, jakie kupiłam.
U mnie pissardi rosną jak szalone. W pobliskiej wsi widziałam szpaler cięty corocznie w geometryczny żywopłot, po prostu miodzio.
Ja zastanawiając się nad tłem dla roślin pomijając liguster zakładając żywopłot brałem pod uwagę grab, buk i wiąz.
Ostatecznie na swojej wsi zrobiłem szpaler z...
...Prunus cerasifera ,,Pissardii"
Ja zastanawiając się nad tłem dla roślin pomijając liguster zakładając żywopłot brałem pod uwagę grab, buk i wiąz.
Ostatecznie na swojej wsi zrobiłem szpaler z...
...Prunus cerasifera ,,Pissardii"
Waldku, myślę ze nadeszła pora, abyś założył swój watek. Łatwiej byłoby rozmawiać z Toba, łatwiej byłoby ci wspierać się własnymi fotkami. Obecnie takie gościnne występy utrudniają relacje. Pozdrawiam.
Aniu trawy nadają niesamowitej lekkości w ogrodzie, trochę tajemniczości, fajnie można je łączyć z bylinami i inymi roślinami, są też mało obsługowe.
Jako, że mój ogród jest mały nie mogę pozwolić sobie na trawy giganty. Nie mniej jednak mam dużo traw w różnych wysokościach. Najwyższa u mnie to Giraffe rośnie pod 'altaną' ma około 2,4m jest wyprostowana, trochę niższe bo gdzieś w okolicach 2m mają Gracilimus i Zebrinus, kolejne w wysokości są Variegatus, Mornin Light, Cabaret.
Witaj
Doczytałam,że trawy są mało obsługowe.Nie mam ich wiele bo dopiero zaczynam ten temat.Ale z tego co wiem to jednak wymagają nakładu pracy i poświęcenia chociażby wiosenne cięcie.Jest na tyle uciążliwe jeśli chodzi o miskanty,rozplenice bo jednak źdźbła są twarde i trzeba je ściąć.Fajnie jak ktoś ma nożyce elektryczne to upora się raz,dwa ale jeśli sekatorem to już gorzej no i jeśli ma się ich więcej oczywiście.A dzielenie ich? Toż to mordęga,samemu nie da się rady wykopać takiej karpy i jeszcze to podzielić. Czym swoje wiosną przycinasz? Czy już je dzieliłaś?
Jeśli chodzi o przygotowanie do zimy to pstryczek,raz dwa się pozawiązuje ale z wiosennym cięciem już jest zdecydowanie gorzej a z podziałek karp to zdecydowanie ciężko więc nie są takie małoobsługowe.Moja koleżanka dzieliła karpę kilkuletniego miskanta,widziałam,że dwóch chłopów rosłych jak dęby miało problem wyciągnąć karpę z dołu.Piłą motorową dzielili bo niczym innym nie dało rady,siekiera byłą za słaba