Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Viola 22:28, 27 wrz 2014

Jolu, dzięki za info o Larisce, chyba się na nią skuszę. A vanilek poszukam sama, ale to pewnie już na wiosnę. Dobranocka
wiunia 23:36, 27 wrz 2014

Jolu czy te bergenie to może są białe? Jesli tak to czy kształt kwiatów i wielkość mają podobną do tych bordowych?

Ps. Rabaty masz śliczne
jolka 08:39, 28 wrz 2014

wiunia napisał(a)

Jolu czy te bergenie to może są białe? Jesli tak to czy kształt kwiatów i wielkość mają podobną do tych bordowych?

Ps. Rabaty masz śliczne

Wioletka bergenie są tradycyjne, takie różowe.
Zakochałam się w nich będąc na zamku w Książu

Ps. Dziękuję

martika 08:58, 28 wrz 2014

Pieknie u Ciebie i ML tez super. Ja w tym roku posadziłam Horti Vanilla z Variegatusem i w nogach bergenię.A Horti z ML tez super.
katarzynkak 11:09, 28 wrz 2014

Pięknie!
musze nadrobić zaległości.
jolka 11:47, 28 wrz 2014

martika napisał(a)
Pieknie u Ciebie i ML tez super. Ja w tym roku posadziłam Horti Vanilla z Variegatusem i w nogach bergenię.A Horti z ML tez super.

Widziałam u Ciebie Vanilkę z Variegatusem. Myślę, że będzie super, jeszcze z bordową śliwą. Nawet sobie zapisałam to zestawienie - do przemyślenia/skopiowania Pozdrowienia Marta

jolka 11:49, 28 wrz 2014

katarzynkak napisał(a)
Pięknie!
musze nadrobić zaległości.

Witaj !! Ja też muszę nadrobić zaległości Zerknęłam na momencik i widzę kule bukszpanowe w podobnej konwencji jak u mnie Tylko u Ciebie w korze, a u mnie w żwirku

Viola 13:57, 28 wrz 2014

Jolu bardzo proszę podaj mi nazwy tych roślin na tej rabacie: cisy oczywiście rozpoznaję; vanilki też; czerwone krzaczki na prawo od bordowej żurawki to jakiś berberys??? dalej żółte to turzyca ?? Jaka ??? dalej hosty a za hostami rozplenica ?? jak ??? i drzewka jakie??? Wszystko mi się tu podoba A murek to tylko Ty widzisz; normalnie nie zwraca się na niego uwagi; ja nie zauważyłam- dopiero jak napisałaś; że brzydki to zobaczyłam; że jest -ale normalny jak to murek
Klawisz z przecinkiem mi się zablokował ale numer.
jolka 14:35, 28 wrz 2014

Viola napisał(a)

Jolu bardzo proszę podaj mi nazwy tych roślin na tej rabacie: cisy oczywiście rozpoznaję; vanilki też; czerwone krzaczki na prawo od bordowej żurawki to jakiś berberys??? dalej żółte to turzyca ?? Jaka ??? dalej hosty a za hostami rozplenica ?? jak ??? i drzewka jakie??? Wszystko mi się tu podoba A murek to tylko Ty widzisz; normalnie nie zwraca się na niego uwagi; ja nie zauważyłam- dopiero jak napisałaś; że brzydki to zobaczyłam; że jest -ale normalny jak to murek
Klawisz z przecinkiem mi się zablokował ale numer.

Violu - przed cisami są limelight (nie vanilki), czerwone krzczaki koło żurawki to prawdopodobnie leucothe (jakoś tak to Danusia rozpoznała, M. mi przywiózł z niemiec te krzewinki, nie mam do końca pewności co to jest). Dalej Carex evergold, ciemierniki i hosty. Przy samym płocie, na prawo od rozplenicy jest świerk serbski. A a te "patyczaki" to wiśnia amonogawa.

Kompozycja jest bardzo przypadkowa, wsadzałam co miałam, stosując Danusiną zasadę, żeby takie same były koło siebie i żeby było przynajmniej kilka sztuk tego samego.

Przecinek... hihi
Viola 14:41, 28 wrz 2014

jolka napisał(a)

Violu - przed cisami są limelight (nie vanilki), czerwone krzczaki koło żurawki to prawdopodobnie leucothe (jakoś tak to Danusia rozpoznała, M. mi przywiózł z niemiec te krzewinki, nie mam do końca pewności co to jest). Dalej Carex evergold, ciemierniki i hosty. Przy samym płocie, na prawo od rozplenicy jest świerk serbski. A a te "patyczaki" to wiśnia amonogawa.

Kompozycja jest bardzo przypadkowa, wsadzałam co miałam, stosując Danusiną zasadę, żeby takie same były koło siebie i żeby było przynajmniej kilka sztuk tego samego.

Przecinek... hihi

Jolu bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Jeszcze dużo muszę sie uczyć. Ale zdolna jestem to zajmie mi to tylko kilka lat Rabatka palce lizać naprawdę a ta roslinka z Niemiec -fajna