Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród prawie romantyczny 14:43, 04 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.

Słuszna uwaga, Aniu. Też nie przepadam za pstrokacizną, chociaż przyznam, że lubię kolorki Muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, ale zielone tło nasuwa się samo.U mnie przeważają biele, róże, niebieskie i fiolety i tej gamy kolorystycznej chciałam się trzymać. Klon, który zresztą pięknie rośnie, to prezent i na ogół jego kolor jest przytłumiony, nie tak ostry jak na zdjęciu. Mam obok róże, rozchodniki i odnoszę wrażenie, że źle nie wyglądają w jego towarzystwie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:30, 04 lut 2017

Do góry
Anabell napisał(a)

... a śpij kochanie, jak w piosence.
Ty rano wstajesz to się dobrze wyśpisz. Ja nocy marek, a rano śpioch.

Mnie masz na myśli, jakoby zabraniają

Ja tyż! zdołowana zimą, rachunek za gaz olbrzymi, a tak można by kasę przeznaczyć na więcej kwiatków.
Pokazałaś lilie i już zglądałam które cebule dokupić.

Jessu czemu za gaz olbrzymi rachunek? Zawsze uważałam że gaz to najtańsza opcja, ale chyba się mylę... ja sie grzeję prądem, no i domek tez mam mały więc rachunki mnie nie szokują
Ogród, mydło i powidło. 12:27, 04 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Współczuję tek cięzkiej ziemi, faktycznie w takiej kopac i cos robic, to nie lada wyzwanie.

Dopóki jest mokro to daje radę ale jak już przeschnie to bardzo ciężko ale u nikogo nie jest idealnie jak ziemia dobra to coś innego się przypałęta .

anabuko1 napisał(a)
Och te nałogi zakupowe nowych roślin. Ja też cierpię na tą dolegliwość; )

Tu chyba mało kto sobie radzi jak się piękna nowość pojawi , ja oczywiście próbuję walczyć ale różnie to się kończy .

Jana napisał(a)
oglądnęłam wizytówkę i muszę stwierdzić, że masz rękę do powojników ale wypatrzyłam też u Ciebie obielę, śniegowca i inne roślinki, które mnie zainteresowały czy indygowiec ma jakieś oczekiwania co do gleby? bo właśnie zastanawiam się jak wysiać nasionka

Staram się ale i mi kilka powojników wypadło , mam też troszkę perełek, jeszcze nie wszystkie wstawiłam, może dziś lub jutro podgonię. Indygowiec rośnie u mnie na glinie, puszcza rozłogi ale na razie nie jest to kłopotliwe, podsypałam go wapnem bo wyczytałam, że tak lubi. Nie sprawia kłopotów ale nie przebarwia mi się na jesień - prawdopodobnie dlatego, że ma za mało słońca - rośnie od wschodu - jak tylko znajdę kawałek miejsca to go dam na patelnię od południa. Zdaje się że Irenka pisała, że u niej sam się wysiewa - u mnie w tym roku też miał torebki nasienne ale jesienią jeszcze nie były dojrzałe a potem o nich zapomniałam.

Juz dojrzałam - mandżurski - napisz coś o nim? ładnie pachnie i jak z kwitnieniem.
Pięknie masz

Dzięki, pięknie to jest u Ciebie, u mnie to jest narazie zaledwie kilka udanych miejsc ale pracuję nad resztą .
Powojnik pięknie rośnie, obficie kwitnie u mnie jest kompletnie niekłopotliwy i bardzo go lubię. Z opisaniem zapachy to mam problem bo on kwitnie razem z czarnym bzem Eva a zapachowo bez jest bardzo intensywny (bardzo lubię jego zapach) a jak kończy bez to zaczynają lilie i muszę przyznać, że powojnika nie czuć ale w tym roku postaram się podejść i specjalnie wąchnąć .

Milka napisał(a)
Kasiu, chcę ukorzenić sobie ten czarny bez, materiał z mojego wezmę, robiłaś może sadzonki, masz jakieś doświadczenie w tej materii???

Irenko 2 razy próbowałam do wody wsadzać i po jakimś czasie wychodziły takie białe wyrostki jakby już korzonki miały być i potem padał ale mi i z hortensjowymi patyczkami nie idzie najlepiej. Teraz jak będę próbowała to dam patyk do ziemi może tak się uda .
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:24, 03 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
dziewczyny ,dzieki za odwiedziny, ja juz calkiem zdołowana tą pogodą a jeszcze mi siac zabraniają ze niby za wczesnie...
ech, ide spac

... a śpij kochanie, jak w piosence.
Ty rano wstajesz to się dobrze wyśpisz. Ja nocy marek, a rano śpioch.

Mnie masz na myśli, jakoby zabraniają

Ja tyż! zdołowana zimą, rachunek za gaz olbrzymi, a tak można by kasę przeznaczyć na więcej kwiatków.
Pokazałaś lilie i już zglądałam które cebule dokupić.
Moja działka. 19:18, 03 lut 2017

Do góry
Bogusiu masz piękną zadbaną działkę, róże i lilie piękne, podoba mi się studnia, sami ją stawialiście.Ja też mam lilie, może z 6 sztuk,od ub.r.zaczęłam z nmi przygodę. Wstawiam Cię od obserwowanych.
Ogród prawie romantyczny 23:33, 01 lut 2017

Do góry
Napia napisał(a)

Mój też spał Obudził się całkiem niedawno i od razu chce wiosny. Wczoraj przeszłam się po ogrodzie i gdyby tylko ziemia była rozmarznięta, to zaczęłabym wyrywać chwasty Zaczynam się sama siebie bać

Też zastanawiałam się nad iglakiem -np. cyprysikiem Golden Wonder, ale za płotem tyle iglaków, że nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Może jak podpowiada Ania z Kamiennego jakies drzewo kolumnowe, ale ładnie wybarwione - na żółto czy czerwono. A może dereń pagodowy czy klon shirasawy, by związać stylistycznie z drugim klonem lub coś na pniu. Sama już nie wiem

Ostatnio wychodzę z założenia że lepiej nie dawać za dużo kolorów. Zwłaszcza po tym jak Danusi ogród znalazł się w setce najpiękniejszych ogrodów świata i jednym z kryteriów była ograniczona kolorystyka.
Zielonego jak najwięcej a kolorki ograniczyć.

Wiem nasze ogrody pewnie nigdy takie nie będą bo my lubimy kolory ale można spróbować nie szaleć

edit. Chodzi mi o to że ten klon czerwony ładnie wygląda na tle tych wielkich choinek i gdyby otoczyć go innymi zielonymi iglakami i roślinami a do tego dodać pasujące lilie czy róże czy inne kwitnące to byłby skromnie i może fajnie.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:44, 01 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

te ostatnio cytowane to tylko lilie

Też piękne
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:40, 01 lut 2017

Do góry
Też czekam na czerwiec ale lilie marzą mi się już teraz, chyba się skuszę. Te twoje piękne
Rododendronowy ogród II. 19:01, 01 lut 2017

Do góry
abiko napisał(a)

Bogdzia jakoś w głowie mam Ciebie i ptaki
Piękne lilie.. uwielbiam te kwiaty, ale niektóre mi wypadają nie wiem czemu, może kiepskie cebulki kupuję, nie wiem

Cebulowe choruja ,cebule zjadaja gryzonie , marzna zimą i nie lubią za duzo wody-gniją , tak wiec powodów by wygineły jest dużo. Trzeba co jakis czas kupowac nowe i najlepiej takie które w w arunkach konkretnego ogrodu sie sprawdzaja.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:49, 01 lut 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja też uważam że czerwiec jest najfajniejszy. Rośliny już wybudzone i pięknie rosną. Jest oczekiwanie na wakacje i pąki hortensji. To taki miesiąc pełen nadziei i przeświadczenia że lato przed nami

Liliowce piękne zamówiłaś. Uwielbiam je zwłaszcza ich zapach.

te ostatnio cytowane to tylko lilie
Lifting starego ogródka 15:34, 01 lut 2017

Do góry
Dzień dobry! Witam się po zimowym letargu

Lato i jesień to dla nas intensywny czas urodzinowy wśród rodziny i znajomych. Czasu na ogrodowisko mniej... potem pojawia się temat świąt i nowego roku i moje myśli w ogóle nie krążą wokół ogrodowych tematów. A teraz znowu zaczynam coraz więcej rozmyślać i planować prace na kolejny sezon i nie mogę się już doczekać wiosny!

Dziękuję, że zaglądaliście I witam Cię, Anetko, u mnie Mam nadzieję, że wpadniesz jeszce.

To może zacznę od zaleglości z końca lata, kiedy moje hortensje dały popis. Uwielbiałam te widoki! <3

Limki i lilie

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:05, 01 lut 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

ale śliczności! widzę ze lilie i liliowce to Twoje rosliny 2017r

no nie wiem....mam duzo ulubionych lilie do nich nie należą chociaz...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:03, 01 lut 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
a dodatkowo zamowilam lilie jesli ktos ma takie to prosze o uwagi
i jaskier ranunculus blue

ale śliczności! widzę ze lilie i liliowce to Twoje rosliny 2017r
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:53, 01 lut 2017

Do góry
Rench napisał(a)
Fajne zamówiłaś lilie, ta w lewym,górnym rogu jest super,jak się nazywa

apricot fudge
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:50, 01 lut 2017

Do góry
Fajne zamówiłaś lilie, ta w lewym,górnym rogu jest super,jak się nazywa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:23, 01 lut 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Sylwia, a ja nie dostałam od Ciebie martagony? Jakoś tak mi się kojarzy.

Lilie martagon mam dopiero pierwszy raz posadzoneCałe trze szt więc raczej nikomu nie dałam
Rododendronowy ogród II. 10:40, 01 lut 2017

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Skąd to zaskoczenie????

Bogdzia jakoś w głowie mam Ciebie i ptaki
Piękne lilie.. uwielbiam te kwiaty, ale niektóre mi wypadają nie wiem czemu, może kiepskie cebulki kupuję, nie wiem
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:18, 01 lut 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
o jakie piękne zielone wspomnienia.
Lilie wodne uwielbiam oglądać i na żywo i na zdjęciach.

W Arboretum jest co podziwiać..całe ich połacie

z tego mostu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:35, 31 sty 2017

Do góry
o jakie piękne zielone wspomnienia.
Lilie wodne uwielbiam oglądać i na żywo i na zdjęciach.
Rododendronowy ogród II. 18:31, 31 sty 2017

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Lilie mnie zauroczyły i dodaje je do pomysłu na mój ogród Masz może jakieś doświadczenie już z tym sklepem liliowym?? Pozdrawiam

Dosc duzo u nich kupowałam a doswiadczenia różne bywało dobrze i gorzej, nie odpowiadaja na reklamacje ale cebule mają chyba naładniejsze choc nie wszystkie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies