Wpadłam z rewizytą Asiu niczego nie żałuj a tujke może gdzieś przesadzisz lub komuś oddasz, js w ten sposób oddalam prawie cały poprzedni ogród Danusi rady traktuj poważnie nie bez przyczyny jej ogród został uznany jako jeden w najlepszych 100 ogrodach świata mówi samo za siebie Irga błyszcząca dorasta do 2 m, moim zdaniem nadaje się na żywopłot i tak ładnie się przebarwia na jesieni, no i można ciąć, lubi to pozdrawiam serdecznie i zapraszam
Zostawiam jeszcze takie male coś
Brother C zachwyca kwiatami ale młodziutki jeszcze i mega wiotkie gałązki nie utrzymują wielkich kielichów kwiatów które są nisko przy ziemi....
czekam na popisy w przyszłym roku
oto moje wypociny... zrobiłam dwa podobne rysunki ale różnica jest w lini przy korytku.
Błagam o pomoc Ja się naprawdę nie obrażę jak powiecie, że jest do chrzanu Serio. Lepsze to niż zmieniać za rok znowu wszytko...
Dziewczyny, jak można to chętnie podłączę się do Waszego zamówienia
a tymczasem Gospel dla Madżenki, trochę na zdjęciu przejaskrawiony, na rabacie ciemniejszy, jeszcze ma z 5 pąków, sadzony 1,5 miesiąca temu,
jak dla mnie pasuje do Ascot
Proszę, proszę! Ile osób tyle spojrzeń na sęka. I w dodatku, każdy co innego zobaczył! I o to mi chodziło.
Będąc na spacerze wypatrujcie takie sęki,gałęzie i inne korzenie. Dziś w trawie pod sosną zobaczyłam banana. Ale po odwróceniu, okazał się zwykłym kawałkiem gałęzi sosnowej, bez kory. No i z moich chęci na darmowego banana ostał mi się tylko uśmiech na twarzy.
Z moich podróży przywiozłam trochę skorup:
I znalazłam jakieś podkowy na szczęście
Ale takiego stroju nie mogłam nabyć, już był zarezerwowany, niestety.
Eksponaty z Muzeum w Cieszynie - Pozdrawiam mieszkańców Podbeskidzia i Beskidu po obu stronach granicy.
Ahnieszko, teraz mogę po części odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące perukowca. Mój ma raczej pokrój drzewisty jak mało, która roślina w moim ogrodzie. Ale jedno wiem, że rośliny mają taki pokrój jaki my sobie zamarzymy
Najlepszym przykładem niech będzie magnolia z krzewu zrobiłam małe drzewko - w środku zdjęcia
Poza tym w różnych warunkach rośliny rosną różnie.
Następnym przykładem niech będą dwie jodły kalifornijskie, posadzone w tym samym czasie, tej samej wielkości a jakże różne. Kiedyś żartobliwie napisałam, że rośliny jak psy upadabniają się do ich właścicieli
Mały konkurs - która jodła jest moja?
A na pytanie jaki duży będzie - jak wysoki urośnie nie wiem, nie umiem odpowiedzieć. Ale z tego co napisałam wcześniej możesz zredukować jego przyrost i na wysokość i na szerokość.
Czyli od Ciebie zależy i od miejsca jakim dysponujesz.
Och jeszcze jeden przykład modrzew europejski - zredukowałam dość znacznie jego wzrost - zdjęcie powyżej - 7 chmur z iglaka - nie ma tu miejsca na 45m drzewo
Agnieszko - teraz decyzja nalezy do Ciebie ale ja bym znalazła na niego miejsce
Np tak.
Zamiast cisów (5 szt, 4 mi się narysowały...)i czegoś w nóżkach, mogą być np 5 trzmielin żółto-zielonych szczepionych na pniu, idealnie równych wysokością, podsadzonych jak cisy.
Płotu nie będzie? To drzewo to np katalpa szczepiona "nana" lub wiśnia osobliwa umbraculifera. Podsadzona czymś sucholubnym, okrywowym, np berberysami (Bagatelle? Green Carpet?) Kolorystycznie dopasowanymi do okrywowych pod cisami/trzmielinami.
Ten kosz tam nie bardzo, ale gdzieś musi stac?