Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ogród cichy i przytulny 00:00, 21 lip 2014

Do góry
Tymczasem przejdę do lata
Pory roku pełnej zapachów,kolorów, słońca i bardzo ciepłych dni

Na Łowieckiej 23:56, 20 lip 2014

Do góry
Ilonko u mnie też był dzisiaj taki motylek

pozdrawiam......

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 23:56, 20 lip 2014

Do góry
Witam
jestem pod wrażeniem strony i forum oraz życzliwości i bezinteresownej pomocy jaką służą sobie nawzajem jego użytkownicy.
Nasza przygoda z ogrodem zaczęła się dwa lata temu, gdy wprowadziliśmy się do nowego domu, wokół mnóstwo gruzu, gliny i pyłu. Dom położony w górach, na dużym pochyleniu, w pobliżu lasu. My z mężem oboje blokowe dzieci i jak tu ogarnąć temat ogród? Zaczęliśmy od siania trawy i wyznaczeniu minimalnej przestrzeni dla rabat, bo w założeniu miał być ogród mało pracowity. Później okazało się, że trzeba było ryć tą trawę bo apetyt na rabaty rósł Nie spodziewaliśmy się nawet, że czas spędzony w ogrodzie na sadzeniu, przycinaniu i obserwowanie efektów przyniesie nam tyle radości. Niestety nie wszystko wygląda tak różowo, czasu mało, praca, dwójka małych dzieci, których nie sposób spuścić z oka i które z radością wyrywają świeżo posadzono roślinki, albo sypią żwirek na rabaty gdy my próbujemy zbierać kamienie, które u nas rosną jak grzyby po deszczu
Nie wiedząc od czego zacząć zaczęliśmy od roślin, które dostaliśmy od znajomych z ich ogródków, to dobry pomysł na start aby obniżyć koszty, ale trudno wtedy trzymać się jakiś założeń albo stylu.
Moim marzeniem był ogród wiejski, a co wyszło t zobaczycie.
Niestety ciągle doświadczenie mamy małe, na roślinach i ich pielęgnacji słabo się znamy, ciągle podpytujemy mądrzejszych i czytamy internet,tak też trafiłam na Ogrodowisko.
Dosyć wodolejstwa, czas się odsłonić, więc z drżeniem serca zamieszczam zdjęcia. Będę wdzięczna za każdą nawet najbardziej krytyczną uwagę i radę.

Chyba najsłabszy punkt ogrodu wąska rabata przed wejściem jest tam kilka "dywaników", mieczyki, floksy, nagietki. Czy na takiej wąskiej rabacie 0,5m można zrobić coś ładnego? W waszych ogrodach przed wejściem widzę dużo wysokich iglaków czy też powinnam iść w tym kierunku czy może zostawić niską obsadę? Marzy mi się aby było kolorowo. Ostatecznie podjazd jeszcze nie gotowy można zmienić kształt rabaty

A co postawić przy ławce i stoliku obok drzwi wejściowych? U Pani Barbary widzę piękne hortensje. Podłoga i słupek będą w ciemnym kamieniu

Po wejściu przez bramę do środka po lewej stronie duża rabata założona zeszłej jesieni, jest tam wszystko co przywiozłam od kuzynki i kilka krzewów zakupionych, starałam się sadzić pasami albo półokręgami, są goździki, trochę małych skalniaków, hortensja biała i różowa, rododendron różowy, azalia czerwona, borówka amerykańska, sosenka, cis, wrzosy i wiele innych których nazw nie znam. Mam nadzieję, że jak trochę podrosną to będzie ciekawa naturalna (wiejska kompozycja), czy może jak się rozrosną to powstanie busz i chaos? Proszę o radę, dla lepszej orientacji zamieszczam zdjęcie z bliższa i jeszcze jedno z koszem na śmieci, który wygląda okropnie, ale nie mam pomysłu jak temu zaradzić, bo jak go obsadzę to odetnę sobie drogę do niego.

Widok z domu dokładnie z tarasu na już teraz budującego się sąsiada. W pierwszych planach nie chcieliśmy żywopłotu, był piękny widok na góry i las ale w obecnej sytuacji chciałabym zasłonić tą budowę, która mocno porosła polnym kwiatem ale jednak dekoracyjna nie jest. Mam duży problem z pomysłem, sprawę komplikuje skarpa a na górze tylko wąski pasek przy ogrodzeniu może 30cm. Brakuje mi róż w ogrodzie może to jest jakiś pomysł na pnącza na ogrodzeniu. Mam też do zagospodarowania dużo małych sadzonek sosenek ale to dopiero maleństwa.

i drugie zdjęcie trochę w lewo z widokiem na las ale deski też widać. Pod ogrodzeniem zasadzone są tylko 3 złote deszcze i brzoza która uschła, myśleliśmy że odpowiednio kształtowana w parasol da cień nad piaskownicą

sadzonki sosny

i zdjęcie w drugą stronę na dom i taras

Rabata na skarpie berberysy, irgi bukszpany i płożące zapomniałam nazwę (wybaczcie ale przyswojenie takie ilości nowych nazw jest dla mnie trudne) Schody mają być w kamieniu jak nie dokończone fragmenty elewacji. Czy powinniśmy coś dosadzić? Po prawej stronie schodów na samej górze przy wyjściu na taras zielnik, dalej w rabacie górnej barwinek na zmianę z rośliną o srebrnych liściach a w drugim rzędzie piwonie. W rabacie dolnej taki groch mydło i powidło, nie mam pomysłu. Przy słupach tarasowych chcieliśmy posadzić winorośl a pod tarasem przy wejściu do piwnicy zrobić gilla z wędzarnią.

rabata górna przy schodach

Miejsce na wiatę dla samochodów, po lewej na niewielkim wypłaszczeniu jeden mały bez i pewnie coś by się jeszcze przydało

A to lawenda przed wejściem
Wizytówka - Ogród cichy i przytulny 23:47, 20 lip 2014

Do góry
Witam i zapraszam Wszystkich bardzo serdecznie na spacer po moim ogrodzie. Pewnie nie jest idealny, wzorcowy ale bardzo go lubię. Zaprojektowałam i zrobiłam tak abyśmy czuli się w nim wspaniale.
Lubię każdą porę roku. Każda ma swój niepowtarzalny urok.
Spacer a zarazem prezentację zacznę od wiosny bo to od niej wszystko się zaczyna

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:46, 20 lip 2014

Do góry
I takie tam........ogólne widoczki.....spieczonego i zmęczonego upałem ogrodu...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:43, 20 lip 2014

Do góry
Na żwirkowej obok bukszpanów zaczynaja powoli swoje panowanie trawy......

Makowo na Kociewiu 23:42, 20 lip 2014

Do góry
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:41, 20 lip 2014

Do góry
I kuleczki w donicach. Jesienią pójdą na rabaty różane....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:40, 20 lip 2014

Do góry
A te szalone pomarańcze nic sobie nie robią z tego , że nie konweniują!!!! Miały wygnić lub wymarznąć... Nie przesadzilam ich bo bylam pewna że padły...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:40, 20 lip 2014

Do góry
Miałam w ub roku posadzone 3 kępki przetaczników rózowych, ładnie mi kwitły a w tym roku tylko jeden z nich sie "wysilił" na 1 kwiatek.....coś im u mnie nie pasuje? towrzystwo zurawek może.....zielone krzaczki sa ale kwiatów nie maja....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:38, 20 lip 2014

Do góry
Moja ulubiona rabata przy kuchni - po rewolucji ubiegłojesiennej. Tylko zdechł klon plamowy purpurowy a orange dream posadzony miesiąc temu odchorował czerwcowe upaly.... Jak nie urok to s.....

Jeszcze muszę poczekać aż trawki podrosną. Molinię variegata na samym tyle chyba wymienię na miskanty

Przy okazji widać, ze bonzaja bukszpanowego jeszcze nie cięłam... A trzmielina znów sie wkalifikuje pod noż, znaczy się sekator...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:37, 20 lip 2014

Do góry
Tu zasłona klapy betonowej kanału - w smym środku rabaty mam tki właz który szpeci rabate więc kamufluje to miejsce donicami z kompozycjami sezonowymi i dookoła jest bergenia, troche to pomaga.....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:34, 20 lip 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Oj chyba będę Twoje nowe różyczki podglądać. Też mi się marzy taka różanka różowo-purpurowa

Na różyczki musimy poczekać co najmniej rok aż się ukorzenią i wzmocnią-
A na tę hortensję czekałam 3 lata aż porządnie zakwitnie. Groziła jej eksmisja i chyba w tym roku zdobędzie moje serce. To ta po lewej passion you & me. Mam 5 krzaków... Ale pozostałe dopiero startują

I ogrodowa w odcieniu rózu
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:34, 20 lip 2014

Do góry
Wkleję reszte dzisiejszych porannych zdjęc - najpierw rabata z kulkami i hortensjami pod lasem, hortensje dorodne ale kwiat zawiązał sie nie na wszystkich, nie wiem moze eszcze potrzebuja troche czasu bo jesienią wsadzałam takie właściwie patyczki...tam jest pólcien - może dlatego...

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:33, 20 lip 2014

Do góry
wiunia napisał(a)

Pięknie się u Ciebie robi
Ciekawa jestem, co to za trawa?
Ja się zakochałam ostatnio w trawach i zapisuje sobie nazwy
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:30, 20 lip 2014

Do góry
Teraz nadszedl czas hortensji ogrodowych
I mimo, że dociera do nich zachodnie słońce po godz 17 to potrafi im przypalić liście...
Makowo na Kociewiu 23:28, 20 lip 2014

Do góry
Na dobranoc miejsca, które lubię
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:26, 20 lip 2014

Do góry
Dla odwiedzających mnie pierwsze kwiaty sadzonej tydzień temu Princes Alexandra of Kent

Jeszcze malutkie ale zapowiada się niezwykle obficie.
Dosadze do niej drugą Ascot. Tylko nie wiem dlaczego ma taki kolor a miał być chłodniejszy...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:24, 20 lip 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Iza czy obcięłaś juz wszystkie lawendy? juz trzeba ciąć? szkoda mi jeszcze ich................ja wiem że drugi raz maja sznse pojawic sie kwiatki, ale uz musze ciąc ? naprawde ?

Małgosiu lawenda ładniej się zasusza gdy ścinamy ją w pełni rozkwitu ... ja się bawiłam i moje ok 40 krzaczków ciełam po źdźble niemal ... własnie po to by nie ściąć już wychylających się młodych z drugiego tłoczenia ... viva (ta polegująca o aparycji trawki ) już ma zielone z drugiego aktu ... hidcote jeszcze nie ale ma mnóstwo przyrostów i lada moment ... nie bojaj się ... ja w zeszłym roku tak się wahałam i ścięłam za późno ... nie było kwitnienia replay ...

słabo ale widać nowe źdźbła ...

Zakątek z fioletową ławeczką 23:24, 20 lip 2014

Do góry
w sumie mamy lato
czego chcieć więcej ...

pozdrowionka dla Ciebie Doniu z równie upalnego Podkarpacia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies