Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

21:44, 21 sie 2014
asiach napisał(a)

Aniu jedna doniczka więcej - mniej to już nie ma znaczenia
Jak nie wejdą wszystkie to chyba pora na zmianę samochodu ?!?!
Miłej nocy i powoli zbieraj się do powrotu a do doniczek dorzuć ławeczkę

A mnie rozbawiłaś Przydałby się jakiś bus,tam dopiero bym napakowała
Również spokojnej nocki
asiach 21:45, 21 sie 2014

Mirella napisał(a)
Asiu, wszystko widziałam jestem pod wrażeniem Twojego przytulnego ogrodu , oaza spokoju, ciepła, i dobrego słowa, lubię tu być ,jestem zawsze, nic nie piszę bo słowa są zbędne.
Myślałam że Tatry w tym roku, czekałam , chciałam Ci je pokazać.

Mirella też bym chciała ale wyjazd krótki od soboty do soboty. To zmuszeni jesteśmy bliżej a w Tatry może przyszły rok ???
Oj, Mirella chciałaś pokazać dziękuję - jesteś kochana tylko czy ja nadążyłabym za Tobą????? Po Alpach to Tatry to lajcik
Pozdrawiam ciepło
asiach 21:46, 21 sie 2014

Aniulka napisał(a)

A mnie rozbawiłaś Przydałby się jakiś bus,tam dopiero bym napakowała
Również spokojnej nocki

Aniu, znam większe auta
asiach 21:54, 21 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Asiu super ławeczka Perukowce są śliczne a te ich peruczki zachwycają Ja też trzymaj kciuki za jodłę Pozdrawiam

Dziękuję Gosiu.
Perukowce mnie też bardzo się podobają i nie przeszkadzają mi ich opadające peruczki. Później stoję i sekatorem usuwam resztę. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że nigdy więcej takiej roślina bo śmieci
Poszłabym dalej tym tropem żadnych roślin liściastych bo jesienią z nimi problem tyle liści
Pozdrawiam
sylwiap 00:39, 22 sie 2014

asiach napisał(a)

Sylwia, rano miała tylko takie ujęcie teraz może inne

widać jodłę a po prawej stronie od niej modrzew. Jak zobaczyła ale już po posadzeniu jaki on duży rośnie - pomyślałam o cięciu i tak wyszło.
Jeżeli chodzi o jodłę to jest to jodła kalifornijska, jednobarwna. Kształy jak to w przyrodzie są różne. Moim zdaniem z roślinami jak z psami upodobniają się do właścicieli. Reszty nie napiszę
Moja bratowa ma i jej jest taka sama jodła tylko bardzo smukła widać nawet poszczególne piętra a u mnie niestety nie. Od strony ścieżki podcinami aby można było chodzić - stąd ta asymetria.
Na tym zdjęciu widać większą ilość kulek na modrzewiu

Możesz łatwo sprawdzić czy Twoja to jest jodła kalifornijska. Zerwij igłę i rozetrzyj w palcach - czy ma zapach cytynowy?
Spokojnej nocy i miłego dnia
P.s. Sylwia a czemu nie założysz swojego wątku?

Witam się wieczornie

Dziękuję, to jest bardzo ładne ujęcie Nieźle wystrzygłaś swojego modrzewia ale one faktycznie szybko rosną. Mam malutką sadzonkę 20 cm, sama się zasiała na skarpie. Przyglądam się jej i widzę, że ma ładny pokrój. Przycięłam ją niedawno A co? Może coś z niej wyjdzie ciekawego
Hahaha, rozśmieszyłaś mnie z tym porównaniem roślin do właścicieli Idąc tym tropem, u mnie będą same karłowate
To drzewko o którym pisałam, to na pewno jodła kalifornijska i słyszałam też o zapachu cytryny. Tylko, że moja jest bardziej zielona niż srebrna, i tym samym dla mnie mniej ładna. Niedawno widziałam jodłe kalifornijską o nazwie "violacea" (była właśnie bardziej srebrna) i być może polska nazwa, to jednobarwna, którą widzę u Ciebie. Już chciałam ją zakupić ale mnie Mąż przyhamował, że po co mi dwie jodły kalifornijskie, foch. Ale chyba sobie jeszcze taką kupię, bo mi się bardzo podoba
Odnośnie swojego wątku. Kochana, ja się tu dopiero zadomawiam Kilka dni temu zalogowałam się na Ogrodowisku i szczerze powiedziawszy nawet nie wiedziałabym jak to zrobić. Swoją drogą, to ja mam na razie swój ogród w głowie Mieszkamy od roku i powstają pierwsze nasadzenia przy ogrodzeniu. Może zimą, jak nie będzie już możliwości "grzebania" w ogodzie, to poprzeglądam zdjęcia i coś powklejam
sylwiap 00:48, 22 sie 2014

asiach napisał(a)

Mnie się też ławeczka podoba bo mój pomysł
Jest stabilna a tak, żeby przycupnąć starczy Pomyślę nad innymi
jak pomysłowy Dobromir
Budleja, powiadasz koszę krótko na wiosnę jakieś 10-15cm zostawiam, ona niewdzięczna przemarza i wypuszcza tylko kilka witków
Cóż widać nie wszystko u mnie jest gęste

Zrób więcej, będziesz sobie mogła co kawałek odpoczywać i podziwiać
Oj, budleja Ci przemarza Cikawe co moja pokaże na wiosnę ale zrobię jej pierzynkę z liści i może jakoś obstoi.
sylwiap 00:58, 22 sie 2014

Poza tym muszę się przyłączyć do wielbicieli perukowca Mieszka u mnie od zeszłego roku bordowy, maleństwo jeszcze ale na golda też choruję i chcę go mieć.
Miłożąb, cudowne drzewko. Myślę o takim na pniu ale troszku drogawe są :/
asiach 01:02, 22 sie 2014

sylwiap napisał(a)

Witam się wieczornie

Dziękuję, to jest bardzo ładne ujęcie Nieźle wystrzygłaś swojego modrzewia ale one faktycznie szybko rosną. Mam malutką sadzonkę 20 cm, sama się zasiała na skarpie. Przyglądam się jej i widzę, że ma ładny pokrój. Przycięłam ją niedawno A co? Może coś z niej wyjdzie ciekawego
Hahaha, rozśmieszyłaś mnie z tym porównaniem roślin do właścicieli Idąc tym tropem, u mnie będą same karłowate
To drzewko o którym pisałam, to na pewno jodła kalifornijska i słyszałam też o zapachu cytryny. Tylko, że moja jest bardziej zielona niż srebrna, i tym samym dla mnie mniej ładna. Niedawno widziałam jodłe kalifornijską o nazwie "violacea" (była właśnie bardziej srebrna) i być może polska nazwa, to jednobarwna, którą widzę u Ciebie. Już chciałam ją zakupić ale mnie Mąż przyhamował, że po co mi dwie jodły kalifornijskie, foch. Ale chyba sobie jeszcze taką kupię, bo mi się bardzo podoba
Odnośnie swojego wątku. Kochana, ja się tu dopiero zadomawiam Kilka dni temu zalogowałam się na Ogrodowisku i szczerze powiedziawszy nawet nie wiedziałabym jak to zrobić. Swoją drogą, to ja mam na razie swój ogród w głowie Mieszkamy od roku i powstają pierwsze nasadzenia przy ogrodzeniu. Może zimą, jak nie będzie już możliwości "grzebania" w ogodzie, to poprzeglądam zdjęcia i coś powklejam

Witaj Sylwia!
Ja tu trafiłąm przez przypadek. Znajoma powiedziała o forum i była zdziwiona, że mnie tam nie ma
I tak się zaczęło weszła bez żadnego zgłębiania zajerestrowałam się i zaczęło się nocne przesiadywanie, szukanie starych zdjęć a mam tego sporo
Rano praca, później dom - obiad, rower, ogród, znowu dom i wszelkie obowiazki z tym związane i forum
To może nie czekaj do zimy
asiach 01:06, 22 sie 2014

sylwiap napisał(a)

Zrób więcej, będziesz sobie mogła co kawałek odpoczywać i podziwiać
Oj, budleja Ci przemarza Cikawe co moja pokaże na wiosnę ale zrobię jej pierzynkę z liści i może jakoś obstoi.

Nad ławeczkami pomyślę
Budleja -moja stara zmarzła i nie wypuściła nawet jednej gałązki. Ale jak zrobisz pierzynkę może będzie skuteczne - czego Ci życzę
sylwiap 01:07, 22 sie 2014

anka_ napisał(a)
Asiu a ja jeszcze o te duże drzewa cudownie przebarwione zapytam (te żółte i czerwone).

też jestem ciekawa ... czerwono-bordowe, to chyba perukowiec ale może się mylę ... a to żółte, to jakiś klonik, tak ?
nie wyobrażam sobie ogrodu bez liściastych ... to nic, że śmiecą i tracą liście na zimę ale to jak się zmieniają przez cztery pory roku jest warte każdych wyrzeczeń

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies