Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 18:49, 17 paź 2022

Do góry
Trzcinniki brachytrycha z wiosennych zamówień.

Memory w cieniu. A na słońcu już listki mu całkiem spłowiały. Za to ten po słonecznej stronie świeci kwiatostanami z daleka.

Molinie. Dwie różne. I widać różnicę w pokroju.

A na koniec efekty mojego sobotniego działania. Oczyszczone i obsadzone siewkami rudbekii dwubarwnej. Rosną tam już przegorzany, dziewanny i wieczornik damski. Po drzewie pnie się powojnik montana. Jeszcze coś przed niego muszę wymyśleć.
W przyszłym roku się okaże jak wyszło.

Koniec.
Bylinowa łąka 18:34, 17 paź 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Pięknie się przebarwia ta kalina.
Mam u siebie jedną molinię i chyba źle ją wyeksponowałam, a właściwie schowałam za miskantami. Wiosną muszę pomyśleć o nowej miejscówce.

Zuza molinie też mają różny pokrój. Niektóre są takie bardziej pionowe, a niektóre rozkładają się jak wachlarz. Ale warto je wyeksponować. Ja lubię je zwłaszcza jak sie już na taki zółty kolorek przebarwiają.

Alija napisał(a)
Trzmielina ma bardziej jaskrawy kolor niż kalina, mnie obie się podobają, każda trochę inna.
Nie mam ani jednej molini, ciekawa trawa.

Tu masz rację, Ale kalina u mnie na pierwszym miejscu. Molinie są przeróżne, a ostatnio widziałam palczatkę. To też mało znana trawka, a bardzo ładna. Są takie dwumetrowe i niskie ok 60 cm tylko one lubią przepuszczalne podłoże i u mnie by się nie sprawdziły.

ElzbietaFranka napisał(a)
Mnie się podobają obydwa krzaki trzmieliny i kaliny. Trzmielina ostry kolor. Moja takiego nie ma.
Chyba takie astry niebieskie z żółtym oczkiem też mam.

Jeżeli chodzi o molinie ona ma te kwiatostany bardzo delikatne i trudno jej zrobić fotkę. Za to w realu cudowna mam 2 szt i też latam z aparatem aby ją sfocic i guzik wychodzi.
Bardzo się cieszę, że kupiłam te marcinki. U Sylwii jak zobaczyłam odrazu mi się spodobały. One mają żółte oczko tak jak te niebieskie.
Gosiu ciepło u nas się zrobiło grzybów sporo. Niestety jest sucho i podlewam chociaż te zimozielone aby później jak będzie zimno nie stać z sikawka.
Jutro jeszcze dalszą część Tui.

Miłej niedzieli Gosiu

Elu no właśnie napisałam wyżej, że jednak kalina dla mnie numer jeden.
Molinie ciężko uchwycić, jakoś w aparacie zbyt przejrzysta jest.
Marcinki w pięknym kolorze nabyłaś. Też dostałam od Sylwii sadzoneczkę i zobaczymy czy u mnie bedzie miał takiego powera jak u niej.
Ten weekend był piękny i sobotę udało się podziałać. A w niedzielę wypocząć.

Agatorek napisał(a)

Miałam posadzić te ogrodowe do donic, ale całe lato się nad tym zastanawiałam i tu na forum poczytałam, że lepiej jednak do ziemi (zresztą jak wszystkie rośliny to wolą ). Dopiero niedawno posadziłam je na rabacie zaraz przy domu (rzadko pokazywałam, bo to stara rabata do poprawki), więc będą w miarę osłonięte od wiatru. No i tam mają większość dnia w cieniu.
Zrobię fotki jak przydybię lepsze światło, ale nie są tak przebarwione, jak Twoja. Ale też całkiem ładnie

Przebarwień u ciebie nie brakuje. Klony, perukowce i judaszki zachwycają. Może hortensje za rok pokażą swoją urodę,

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia posadziłam wczoraj molinie od Uli, zachwyciły mnie u niej w realu Zobaczymy czy będą chciały rosnąć u mnie

Prawda, że piękne? Tylko Wiola pisała, że molinie źle znoszą jesienne przesadzanie, dlatego swoich nie ruszałam. Na wiosnę się jeszcze umówimy. To boltonię i trzcinnika ci dam.

KasiaBawaria napisał(a)
Kaliny piekne. Seslerie na pewno ci sie przyjma.Swoje dzielilam w upal latem i ani jedna nie wypadla.
Zazdroszcze ci tego miejsca

Kasiu to fajnie jakby się udało, bo potrzebuję ich dużo, żeby były widoczne, a kasy za dużo nie chcę wydawać.
A ja podziwiam jak ty swoje miejsce na ziemi urządziłaś. U mnie jeszcze wiele pracy. Ale lubię to.

Kalina Caskade już trochę wytarmoszona przez wiatr.

Przegorzany jak mają odpowiednie tło, to i przekwitnięte zdobią.

Memory z krajobrazem w tle.

Kalina koralowa. Im większa tym ładniejsza.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:26, 17 paź 2022

Do góry
daredevil napisał(a)
Krokusy jesienne, cudne

Regały w piwniczce aka bunkrze

No niezłe zaopatrzenie
Mój ogrodowy pamiętnik 17:48, 17 paź 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aga śliczny nabytek. Przebarwia się przepięknie. Będzie gwiazdą w ogrodzie, choć ma dużą konkurencję.

Ma konkurencję chociażby w 3 pozostałych judaszowcach .
Derenie i judaszowce to teraz moje ulubione drzewka. Tak to się człowiekowi zmienia, że tak przeskakuje z kwiatka na kwiatek .

W ogródku emerytki 17:30, 17 paź 2022

Do góry

Rabatka z rowerem

Gwiazdor i okolica

Grab i okolica
W ogródku emerytki 17:25, 17 paź 2022

Do góry
Udany duet - rozplenica nn i parocja kolumnowa.

Grab łapie kolor.

Proso rózgowate nn w nogach grabu.
W ogródku emerytki 17:21, 17 paź 2022

Do góry
Jesienne widoki ogródka.
Niezawodne smagliczki

Lawenda ciągle kwitnie
W ogródku emerytki 17:17, 17 paź 2022

Do góry
Donice będą stały w ogrodzie

Moja ulubiona Chippendale.

I biała z czerwoną nn.

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:59, 17 paź 2022

Do góry
Basia generalnie to nie ogarniam już tej kuwety ale niektóre kawałki to i owszem

w czystej formie wyglądało to kiedyś tak zbieram się żeby odgruzować

Blaski i cienie nowego życia 14:50, 17 paź 2022

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 14:49, 17 paź 2022

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 14:47, 17 paź 2022

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 14:45, 17 paź 2022

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 14:44, 17 paź 2022

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 14:41, 17 paź 2022

Do góry
Kiepskie światło było bo dzień pochmurny, ale rabaty Ula ma ładnie skomponowaneRośliny mimo ciągłego dzielenia dorodne i ładnie się odwdzięczają za opiekę
Zaczynamy spacer, zaczynamy bo na pewno na raz nie skończymy, ale żeby Ula miała przedsmak tego jak wygląda Jej ogród moimi oczamiA i odwiedzający Jej watek też, bo uważam, ze nie potrafi sama pokazać jego urody

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:20, 17 paź 2022

Do góry
Uneeck napisał(a)
Dzień dobry, mam problem ze swoim trawnikiem. W drugiej połowie maja tego roku, "profesjonalna" firma zakładała kompleksowo trawnik. Oprysk na chwasty, po jakiś 3 tygodniach zaoranie, potem dowiezienie ziemi, wyrównanie i zasianie. Było zgłaszane firmie wcześniej, że rośnie sporo skrzypu polnego, który jest naturalnym wskaźnikiem zakwaszenia gleby. Firma powiedziała, że "no, no to się tam podsypie wapnem czy coś." - nie zrobili tego finalnie - inna sprawa, że sami powinni na to wpaść, widząc co rośnie.

30 czerwca (po ok 4 tyg) zgłaszałem firmie, że trawnik rośnie słabo, są duże braki - wg umowy, mieli przyjechać zrobić pierwsze koszenie, dosianie oraz nawożenie.

Niestety do dnia dzisiejszego po licznych próbach kontaktu, nie doszło do żadnych z powyższych czynności uzupełnienia i generalnie doprowadzenia prac do końca.

Zostałem z takim czymś jak na zdjęciach. Co sensownego można z tym zrobić? Jest sporo chwastów, a trawnik, jak widać jest baaardzo rzadki. Na jednym zdjęciu dla porównania trawnik sąsiada siany chwilę po naszym.

Trawnik wygląda na nie podlewany i nie nawożony. Ziemia wyglada na suchy wiór. Czy po posianiu trawy intensywnie zraszales ziemię?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:52, 17 paź 2022

Do góry
Krokusy jesienne, cudne

Regały w piwniczce aka bunkrze

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:31, 17 paź 2022

Do góry
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:22, 17 paź 2022

Do góry

Podoba mi się to miejsce z tymi schodami w tle lubię takie zakątki, trochę jesiennego koloru i stworzył się fajny klimat tego miejsca

Osiedlowy ogródek 11:14, 17 paź 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)
Cały czas zastanawiałam się, czy w domku jeżowym, czyli sporej kupce liści usypanej pod bukszpanem, mieszka jeż...
Od dwóch miesięcy nie zauważyłam żadnej aktywności jeża, nic się nie ruszało...
Em ciągle marudził, że bukszpan wyłysieje od dołu bo kupka liści przylegała aż do połowy stożka...
Zaczęłam ją dziś delikatnie odsuwać ...i nagle kupka liści podskoczyła i fuknęła
Myślałam, że mi się wydawało, ale na wszelki wypadek założyłam rękawice i jeszcze trochę odsunęłam i znowu liście poskoczyły i fuknęły
Jednak mam swojego prywatnego jeża w ogrodzie mieszka w apartamencie Pod Klonem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies