To jakaś ałyczopodobna (śliwa wiśniowa). Owoce mogą być kwaśne, bo pod tą ciemną skórką ciężko zobaczyć czy już dojrzałe. Jak są miękkie to naprawdę dobre i słodkie, skórka jeno kwaskowata. Na przetwory, kompoty, nalewki też wyśmienita.
ponad miesiąc temu uratowałam tego, a w zasadzie 2 rh, przed wyrzuceniem.
Rosły w trawniku, bez opieki i były częścią tzw. zieleni miejskiej. Zółte praktycznie były wszystkie liście, kilka przekwitłych kwiatów.
Wykopałam nieboraka i znalazłam informację, że to odmiana Old Port.
Zasadzone zostały wg zamieszczonych tu informacji, kwaśny torf, kora, ziemia rodzima; obsypane z wierzchu korą, igliwiem, szyszkami. Podlewam deszczówką, liście opryskiwałam magoczną siłą, niewielką ilością tego nawozu tez podlałam. Ph z wczoraj 5,5 - 6.
Ma sporo nowych listków, niestety dobrze nie wygląda. Ile czasu minie by powrócił do zdrowia i co mogę jeszcze zrobić? Dziękuję za wszelkie rady.
Zdjęcie chaberka widziałam. Klasa!
Stadt Rom zapowiada się obiecująco.
Kiedy ruszacie z budową? jeszcze w tym roku?
Motylek ma egzotyczne wzorki. Ładny. One piją sok z owoców w "sztucznych" warunkach?
Róże czarują i kwiatem i zapachem. Większość z nich radzi sobie sama, nie chorują mi w ogóle Bernstein (oczywiście pomijam guzowatość), Leonardo, Mariatheresia, Baronesse, Hansestadt, Twiggy, Stadt R. (ale ta jest u mnie krótko). Te są z żelaza (albo z alumninium ). Te odmiany obalają mit o kapryśnych różąch. W sumie Queen of S. też chora nie jest, ale tą gąsieniczki uwielbiają, ma koronkowe liście.
Louis O. i Jaqueline muszę jednak wysadzić na bardziej słoneczne miejsce, bo tam gdzie rosną jest trochę cienia, więc może im to nie służyć - rano długo rosa na nich wisi. Zobaczymy.
Ciasta nie mam, ale lody wczoraj zrobiłam, zapraszam po kawce (bo do kawy chyba nie pasują)
Witam dziś ganek i Kącik leśny uwieczniony ściełam niezapominajki nawet już się wysiały ..
Więcej kolorków się pojawia wabią gości
Zapraszam Was do mojej odskoczni (przy Waszych jest mini i bardzo chaotyczna mam nad czym pracować, mobilizujecie mnie do działania, dziękuję:*)
A na razie tak jak jest..
Mój ogródeczek strona lewa Kącik leśny, ganek, mini rabata pod oknem
Kącik leśny
Ganek.. doczekałam się malwy kwitną i nie tylko
Mini rabata pod oknem
Zakwitły pierwsze godecje
Słonecznik
Gość na kosmosie
A tak mają się rośliny na rabacie
Na razie czatuję na kwiatuszki o pracach w ogròdeczku mogę zapomnieć jadę do pracy..
Kochani, może uda Wam się rozpoznać, co dolega moim bukszpanom ? Posadziłam na wiosnę sporo kulek i wszystkie ładnie się przyjęły, miały przyrosty, a teraz dwie z kulek wygądają tak :
Wyjechałam na tydzień na wakacje, ale podobno było sporo deszczu, więc to raczej nie z braku wody. Poza tym, pozostałe kulki na tej rabacie są ok. Co teraz z nimi robić ? Help !
W warmińskim Chopiny są jeszcze niskie, bo przesadzane ale w rajskim czasami pojedyncze łodygi dochodziły do 2m,ale do tyłu rabatki jak najbardziej pasuje jest piękna, lodygi ma sztywne, Chopin w rajskim lub jeszcze Kronprincess Mary rabatowa też ja mam tu zdjęcie z tarasu jeszcze przed przesadzeniem do warmińskiego, jest to róza Poulsena, piszą że do 100 cm rośnie ale najwyżej 80 cm środek ma cytrynowy a brzegi biale