Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 16:42, 10 lip 2011

Do góry
Ojej Sebek taką deklarację przeoczyłam.....
Tak to jest wystarczy tu kilka godzin nie zaglądac a juz wpisów tyle że nie można ogarnąć.
A ja własnie wpadłam zrobic wpis bo nic sie u mnie nei dzieje> nie sadzę na razie, ale rozmnażam.

Dzieś przycięłam bukszpany żeby sadzonek narobić.
mam kilka bukszpanów, wczesniej nie były formowane, na kulki, raczej cięte swbodnie.
w tym roku był to ich pierwszy raz, cięcie wiosenne było teraz letnie. Jeszcze im nieco brakuje do ideału al chyba znalazłam hobby.....cudownie tak latać wkoło rośliny i ją próbować idealnie przyciąć.
Myślę że za rok będą idealnymi bryłami.
to zdjęcia, dwa będą nawet "przed i po" bo w porę pomyślałam o zrobieniu zdjęcia:

oczywiście zdjęcie komórką -niestety:

1:

2:

i jeszcze te dwa:

potem był obiad:

a potem z tego co obcięłam, bo obcięłam jeszcze takie w ziemi siedzące "na porodówce"
zrobiłam sadzonki, jeden z moich bukszpanów ma bardzo duże liście, jest śliczny ale mam z nim dylemat bo dziwnie wygląda przycięty, jego liście widać między sadzonkami, sa sporo większe od reszty :

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:27, 10 lip 2011

Do góry
Jagna napisał(a)

U mnie na szczęście się nie pojawiły, bo pryskałem. Ale tfu, tfu

no ja jako kompletny ogrodowy ignorant do niedawna nie robiłam oprysków profilaktycznych, a teraz jeszcze się nie wyedukowałam co gdzie, kiedy i jak...muszę zalożyć jakiś zeszyt!

Ana nie tylko Ty, ja tez ucze się że lepiej zapobiegać....a wszystko dzięki siedzeniu na forum....no a potem ćwiczeniu w praktyce. w każdym razie w tym roku pierwszy raz zakwitł wiciokrzew bo nie zjadły go mszyce

A zapach wiciokrzewów cudny i mocny
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:23, 10 lip 2011

Do góry
Ana napisał(a)

no ja jako kompletny ogrodowy ignorant do niedawna nie robiłam oprysków profilaktycznych, a teraz jeszcze się nie wyedukowałam co gdzie, kiedy i jak...muszę zalożyć jakiś zeszyt!

Ana nie tylko Ty, ja tez ucze się że lepiej zapobiegać....a wszystko dzięki siedzeniu na forum....no a potem ćwiczeniu w praktyce. w każdym razie w tym roku pierwszy raz zakwitł wiciokrzew bo nie zjadły go mszyce
Mój ogródek na Suwalszczyźnie 15:30, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Chyba czasem warto poczekać...

No właśnie czasami warto ,ale jeszcze niektórzy z cen nie schodzą to ich sezonowy zarobek jak sezon urlopowy nad morzem czy moim zalewem
Ela lilie cudne te coś Sebastianowi wrzuciła ,szukałam i nie widzę tu u ciebie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:26, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Może przenawoziłaś tą hortensję?

A klematis może się ułamał - one są strasznie delikatne

jak mam być szczera....to jeszcze jej nie nawoziłam w ogóle, bo nie miałam czasu a może to przyczyna? ale z drugiej strony innych to nie dopadło....

Co do biednego klematisa....martwię się o korzenie, jeszcze ich nie sprawdzałam.... ale może nornica mi przecięła, bo wiecznie ryje tam korytarze ((( ........... a to mój ulubiony Clematis, niebieski, The President... buuuu
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:24, 10 lip 2011

Do góry
Sebek ty masz chyba te co ja z purpurą w nazwie ,ale nie pamiętam jej i nie wiem czy nazwy nie zagubiłam ...One będą dość spore liście miały takie dorodne A tymi żółtymi się nie przejmuj za dużo wody ,za mało słońca chyba ,ale odpuść sobie wszystkim nam pleśnieją ,gniją niektóre gatunki roślin nie jesteśmy w stanie zapewnić idealnej pogody florze
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 15:22, 10 lip 2011

Do góry
Może przenawoziłaś tą hortensję?

A klematis może się ułamał - one są strasznie delikatne
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:19, 10 lip 2011

Do góry
Hmm - te już bardziej podobne Kasiu.
Elu - dzięki
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:12, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:44, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Słuchajcie - jak się nazywają te żurawki?

Bo chciałbym wiedzieć

Hmmmm............... są podobne (?!) do moich .....

i jeśli to te same............to nazywają się

................pewności nie mam jednak, bo na tych moich zdjęciach listki wyglądają troszeńkę inaczej niż u Ciebie, ale z drugiej strony jak patrzę na to zdjęcie

to one teraz zupełnie inaczej wyglądają w porównaniu z tymi jakie kupiłam......

Te żurawki jednak bardzo ciekawe są, bo zmieniają się w ciągu roku
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:16, 10 lip 2011

Do góry
Pomożecie mi z ratowaniem jednej żurawki. Otóż coś się z nią dzieje i coraz gorzej wygląda

Zobaczcie jak zżółkła w porównaniu do innej

Co się jej mogło stać? Przelanie, słońce. Mam zamiar jej dać florovitu - powinien pomóc?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:05, 10 lip 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
jak dla mnie to może być plum royale, ale oże ktoś ma lepszy pomysł

Hmmm, jak dla mnie to trochę inna jest.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:46, 10 lip 2011

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:45, 10 lip 2011

Do góry
Słuchajcie - jak się nazywają te żurawki?

Bo chciałbym wiedzieć

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:41, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No super zakupy, a problem złej ziemi znam. Na szczęście to już za Tobą.
Żurawka to może odmiana Paris - ona jest stara
I mam nadzieję, że ratujesz tą conicę za tujami?

tak, to paris Pasuje

Conicę ratujemy, już wychodzi na prostą - dostała oprysk przeciw brązowieniu igieł, potem na przędziorka, teraz na tych brązowych igłach pokazuja się już zieloniutkie przyrosty

co roku jest to samo niestety
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:33, 10 lip 2011

Do góry
No super zakupy, a problem złej ziemi znam. Na szczęście to już za Tobą.
Żurawka to może odmiana Paris - ona jest stara
I mam nadzieję, że ratujesz tą conicę za tujami?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 13:23, 10 lip 2011

Do góry
O - jeszcze płyną życzenia -dziękuję

Marto - Danusia (chyba) nie żałuje, to czemu miałbym ja. Fakt - u mnie nie ma za bardzo czego zwiedzać - no chyba, że góry

Aniu - dzięki
Ogród na skraju sadu 12:24, 10 lip 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale suuuper ta anabelka

Tulipany i inne cebulowe możesz posadzić same i dodać np. do nich bratki. Wtedy jak przekwitną będziesz wykopywać to i to.
Ja bym je także posadził przy roślinach które późno wychodzą jak hosty, serduszki oraz pod krzewami liściastymi, które je zakryją. Mogą także rosnąć w korze, wtedy nie ma po nich śladu - krokusy w niej fajnie się prezentują. Superowo wyglądają tulipany posadzone w większych grupach, potem podsadzone jednorocznymi, które te liście zakrywają. A co powiesz o cebulach w donicach?

Tak tylko potem po bratkach i cebulach zostaje puste miejsce. Raczej wolę coś na stałe, żeby cebul też nie wykopywać co rok. Myślałam o hostach.Tylko czy cebulowe nie będą lepiej się czuły w słoneczku? Wykopałam tulipany z rabaty i chcę właśnie zgromadzić to wszystko w jednym miejscu dla lepszego efektu.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:23, 10 lip 2011

Do góry
Sebek trawniczek super)
Ogród na skraju sadu 12:14, 10 lip 2011

Do góry
Ale suuuper ta anabelka

Tulipany i inne cebulowe możesz posadzić same i dodać np. do nich bratki. Wtedy jak przekwitną będziesz wykopywać to i to.
Ja bym je także posadził przy roślinach które późno wychodzą jak hosty, serduszki oraz pod krzewami liściastymi, które je zakryją. Mogą także rosnąć w korze, wtedy nie ma po nich śladu - krokusy w niej fajnie się prezentują. Superowo wyglądają tulipany posadzone w większych grupach, potem podsadzone jednorocznymi, które te liście zakrywają. A co powiesz o cebulach w donicach?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies