Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Joanka 22:41, 08 lip 2011

Sebek napisał(a)
A co mi tam - robimy

BRAWO!!!!!
Jagna 16:42, 10 lip 2011

Ojej Sebek taką deklarację przeoczyłam.....
Tak to jest wystarczy tu kilka godzin nie zaglądac a juz wpisów tyle że nie można ogarnąć.
A ja własnie wpadłam zrobic wpis bo nic sie u mnie nei dzieje> nie sadzę na razie, ale rozmnażam.

Dzieś przycięłam bukszpany żeby sadzonek narobić.
mam kilka bukszpanów, wczesniej nie były formowane, na kulki, raczej cięte swbodnie.
w tym roku był to ich pierwszy raz, cięcie wiosenne było teraz letnie. Jeszcze im nieco brakuje do ideału al chyba znalazłam hobby.....cudownie tak latać wkoło rośliny i ją próbować idealnie przyciąć.
Myślę że za rok będą idealnymi bryłami.
to zdjęcia, dwa będą nawet "przed i po" bo w porę pomyślałam o zrobieniu zdjęcia:

oczywiście zdjęcie komórką -niestety:

1:

2:

i jeszcze te dwa:

potem był obiad:

a potem z tego co obcięłam, bo obcięłam jeszcze takie w ziemi siedzące "na porodówce"
zrobiłam sadzonki, jeden z moich bukszpanów ma bardzo duże liście, jest śliczny ale mam z nim dylemat bo dziwnie wygląda przycięty, jego liście widać między sadzonkami, sa sporo większe od reszty :

Pwl 16:57, 10 lip 2011

Odmiana z większymi liśćmi to chyba 'Bullata'? ale nie jestem pewny bo się nie znam
Fajny taki, wyróżnia się Ja nigdy nie mam cierpliwości czekać aż się ukorzenią... xD
Jagna 17:04, 10 lip 2011

Pwl napisał(a)
Odmiana z większymi liśćmi to chyba 'Bullata'? ale nie jestem pewny bo się nie znam
Fajny taki, wyróżnia się Ja nigdy nie mam cierpliwości czekać aż się ukorzenią... xD

ja powoli uczę się cierpliwości, żałuję, że wcześniej tego nie robiłam, teraz miałabym już roślinki na obwódki
Co do Bullata...nie mam pojęcia
monteverde 17:25, 10 lip 2011

chłodniczek bardzo apetyczny, też dzisiaj miałam, a bukszpanki ładniutko wyszły) z tego co wiem to Bullata ma pokrój zwarty kulisty
http://www.krzewy.net.pl/opis-5.html
http://www.futuregardens.pl/bukszpan-wieczniezielony.html
Jagna 17:32, 10 lip 2011

Pwl napisał(a)

Poczytałam o tym Bullata, możliwe że masz rację, mój też ma ciemnozielone liście lekko niebieskawe, dużei maja wcięcie na końcu, również są wypukłe.
Jagna 17:42, 10 lip 2011

Monteverde on faktycznie tak w kulkę nieco idzie, tym roku go przycięłam ale w zasadzie to nie puszczał się dziko przy swobodnym wzroscie.
Zrobiłam mu zdjęcie i samych liści, zeby pokazać ich wielkość; ( jak zwykle przepraszam za jakość):

monteverde 17:51, 10 lip 2011

to chyba on, przyrasta 10cm rocznie) i widać jest pokrój kulisty, mnie się podoba Variegata, ale z niego raczej nie zrobi si kulki raczej prostokąt)
Jagna 19:02, 10 lip 2011

mój bodziszek:

Danuś czy ten może być?
Sebek 19:57, 10 lip 2011

E no superowe te kuleczki - bardzo mi się podobają

A sadzonki masz gęściutko - i jak dużo